Televízne tipy Pravdy: Nico, Učiteľka aj Elena Ferrante a jej Geniálna priateľka

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 16. do 22. novembra. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

16.11.2018 16:00
Geniálna priateľka Elena Ferrante Foto:
Seriál Geniálna priateľka je adaptáciou úspešnej knihy spisovateľky Eleny Ferrante.
debata

Piatok 16. 11.

Rodinný priateľ, Dvojka, 22.00
Geremia je starý, škaredý, ale bohatý. Môže požičiavať peniaze, a tak má aj priateľov, hoci je to cynik a dlžníkov ničí. Je úžerník. Očami Paola Sorrentina však aj táto téma vyznieva ľudsky a pôvabne. Najlepším priateľom sa predsa odpúšťa! A vinné je celé okolie úžerníka! Groteskne ladený film Paola Sorrentina je jeho tretím dielom. Neskôr nakrútil napríklad Mladého pápeža či Mladosť. V Rodinnom priateľovi excelujú Giacomo Rizzo a Laura Chiatti, vraj kráska a zviera.

Sobota 17. 11.

Nezvaný hosť, ČT2, 14.35
Hoci ide o študentský film, veľa sa o ňom hovorilo už v čase jeho vzniku. Šepkalo sa, že votrelec, čo vojde do spálne mladých manželov a začne ich terorizovať, symbolizuje ruských okupantov. Zvláštne bolo, že stav poníženia spoločnosť práve prežívala a každý umelecký útok voči votrelcom pôsobil povzbudzujúco. Autori však na svoju odvahu doplácali. Tento film vznikol v roku 1969 ako ročníková práca Vlastimila Venclíka na FAMU, odkiaľ ho hneď aj vylúčili. Absolvoval až v roku 1990. Ktovie, ako bude satira pôsobiť dnes. Vtedy to bolo silné podobenstvo, lebo ľudia sa cítili naozaj ako rodina, do ktorej vtrhol primitív.

Fairplay, Dvojka, 16.55
Príbeh o mladej atlétke (Judit Bárdos), ktorá sa v normalizačnom Československu dostane do štátom riadeného dopingového programu. Za športovými výkonmi sa skrývajú rôzne príbehy – radšej mám ale tie zdravšie. No vraj to bolo aj takto.

Učiteľka, Jednotka, 20.30
Film so Zuzanou Mauréry už asi každý videl, ale dá sa pozrieť viac ráz. Diabolská učiteľka ťaží zo svojho postavenia. Je to však aj film o rodičoch. To bývajú tiež pekné kvietky. Úbohé deti – koho si majú vážiť?

Milda, Dvojka, 21.20
V dokumentárnom filme putuje divák s bývalým funkcionárom Milošom Jakešom po Česku. Jakešovi ešte stále zdravie slúži, a tak sa môže vyjadrovať. Film vznikal v rokoch 2014 – 2015 a nie je to zosmiešňovanie, ktorého býva Jakeš vďačný cieľ. Má možnosť hovoriť vážne, napríklad aj o tom, že jeho vnuk ako 28-ročný spáchal samovraždu. Nedokázal žiť s menom deda. Film je z vlaňajška, réžiu má Pavel Křemen.

Americká krása, Jednotka, 22.10
Vo filme hrá slávny Kevin Spacey, ktorého zničilo hnutie MeToo. Veď aj v Americkej kráse bol námet chúlostivý – v úlohe otca si začína s dcérinou spolužiačkou. Svet však bol celkom iný, ľudia mali iné problémy, inak ich riešili. Na starších filmoch je zaujímavé práve to porovnávanie. Pripomeňme si, prečo sa nám páčila Americká krása. Po čom vtedy túžil nespokojný Lester Burnham?

Nedeľa 18. 11.

Nico, 1988, Cinemax, 20.00
Nico žiarila v šesťdesiatych rokoch ako Warholova superstar: spievala v kapele Velvet Underground. V novom filme je už päťdesiatnička, pamätajú si ju iba najsilnejší fanúšikovia. Pribrala, ničia ju choroby a neprajný osud. Stále však vystupuje, a hoci sú to koncerty v zapadákovoch, má úspech a je spokojná. Dráma sa však napĺňa. Dojímavý príbeh o pominuteľnosti slávy a pretrvávaní umenia.

Pondelok 19. 11.

Geniálna priateľka, HBO, 20.00
Bomba! Elena Ferrante na obrazovke! Začína sa seriál Geniálna priateľka! Príbeh dvoch dievčat z Neapola, ktoré sú kamarátky, ale jedna druhej sa vzdialia. Je medzi nimi náklonnosť aj rivalita. Dej sa začína v päťdesiatych rokoch minulého storočia a zaznamenáva aj to, ako sa menilo Taliansko. Krásna a inteligentná sága bude mať osem dielov a vysielať sa bude vždy v pondelok a utorok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #učiteľka #televízne tipy #Elena Ferrante #Nico #Rodinný priateľ