Mickey Mouse oslávil 90 rokov. Pôvodne bol králikom

Mickey Mouse slávi 90 rokov a stále vyzerá rovnako dobre. Jeho veselú tvár poznajú celé generácie detí na celom svete. Málokto však vie, že starším bratom populárneho myšiaka bol − zajac.

17.11.2018 16:00
Mickey Mouse Minnie Mouse Foto: ,
Mickey Mouse a Minnie Mouse pózujú pred Disneylandom v Hong Kongu.
debata

Rok predtým, ako Walt Disney v roku 1928 stvoril postavičku myšiaka Mickeyho, bolo jeho štúdio Disney Brothers súčasťou veľkej spoločnosti Universal Pictures. Disney vymyslel Universalu „šťastného králika Oswalda“ s okrúhlou tvárou, gombíkovým nosom a neposlušnými ušami. Oswald sa stal hviezdou, no na rokovaní o ďalšej spolupráci Disneymu oznámili, že mu prebrali všetkých zamestnancov, vrátane králika Oswalda, na ktorého si ponechali autorské práva. Disney spolu s jediným verným animátorom Ubom Iwerksom sa nevzdali. Oswaldovi skrátili uši, upravili postavu a zmenili králika na myš. Pôvodne sa volal Mortimer, no zmenil si meno, ako to už hviezdy robievajú.

Myšiak Mickey začal kariéru v roku 1928 dvoma krátkymi filmami. Svetovú popularitu mu priniesol prvý animovaný film so synchronizovanými hudobnými a zvukovými efektmi Parník Willy (Steamboat Willie). Premiéru mal v New Yorku 18. novembra 1928 a stal sa hitom. Tvorcovia hneď divákom ponúkli sériu ďalších filmov a myška sa do roka stala ikonou.

Mickey Mousovi k jeho rastúcej popularite pomáhal „otec“ Disney nielen ako jeho tvorca, ale aj ako jeho manažér. V obchodoch sa začali objavovať rôzne produkty s obrázkom Mickey Mousa a vznikol Mickeyho detský fanklub. Pre kreslenú filmovú hviezdu pracoval v zázemí celý tím. V roku 1935 Mickey získal novú postavu, zorničky a kratší, milší nos. Začal nosiť biele rukavičky a prvýkrát sa ukázal svetu vo farbách. Do roku 1937 produkovali Disneyho štúdiá asi 12 krátkych filmov s Mickeym ročne a hrdinovi požičiaval hlas samotný Disney.

Mickey vystriedal množstvo povolaní, a hoci napríklad neplatil nájomné, ostával vždy kladným hrdinom. Získal svoju Minnie, ale najmä si vždy vedel získať deti.

Rovnako ako filmový hrdina na plátne sa však činil aj jeho tvorca a manažér Disney. Do päťdesiatych rokov minulého storočia mal Mickey vlastný zábavný park, sériu komiksov aj vlastnú televíznu šou, v ktorej odštartovali kariéru tínedžerské hviezdy ako Justin Timberlake. Keď Disney nasadil Bambiho, Šípkovú Ruženku a ďalších nových hrdinov, Mickey bol „bez práce“ celých 30 rokov! Vrátil sa na obrazovku v roku 1988 v príbehu Kto obvinil králika Rogera?, kde bol jeho animovaným partnerom Bugs Bunny od Warner Brothers.

Mickey Mouse a jeho uši ostávajú jednou z najznámejších popkultúrnych ikon 20. aj 21. storočia. „Pózoval na fotografii s každým americkým prezidentom od čias Harryho Trumana a podľa spoločnosti Disney Mickeyho poznalo 98 % detí vo veku 3 až 11 rokov na celom svete,“ uvádza časopis Time. Mickey Mouse materskej firme zarába aj ako „dôchodca“ – jeho výrobky tvoria asi 40 % príjmov zo spotrebiteľských produktov spoločnosti.

Mickey má 90, no stále ide s dobou. Jeho podobizeň sa objavila v seriáli Sex v meste na hrudi Sarah Jessicy Parkerovej aj vo videohre PlayStation2 Kingdom Hearts. Na Disneyho TV kanáli má vlastnú show a dnes už žije v 3D.

3-krát Mickey Mouse

  • Pôvodne postavičku tvorili tri čierne kruhy – hlava a dve uši.
  • Bol prvou animovanou postavičkou, ktorá rozpráva.
  • Jeho vysoký myšací hlas daboval samotný Walt Disney.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Walt Disney #Disney #rozprávka #Mickey Mouse