Recenzia: Fantastický návrat sveta mágie

Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny je film lahodiaci očiam každého diváka bažiaceho po veľkolepých filmových efektoch.

21.11.2018 08:59
Eddie Redmayne Foto:
Eddie Redmayne ako Mlok Scamander v snímke Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny.
debata

No najmä poteší všetkých verných fanúšikov série o Harrym Potterovi. Do jeho magického sveta sa J. K. Rowlingová spolu s filmármi vrátila pred dvomi rokmi snímkou Fantastické zvery a ich výskyt. Grindelwaldove zločiny pokračujú tam, kde sa predošlé dobrodružstvo skončilo.

Grindelwald (Johnny Depp) sa za pomoci svojich kumpánov vyslobodí z rúk Kúzelníckeho kongresu, ktorý ho mesiace väznil v nepríjemných podmienkach. Na scénu však prichádza Mlok Scamander (Eddie Redmayne), svojský vedec s obľubou vo fantastických zveroch. S priateľmi, ktorých poznáme z prvej časti, sa snaží prekaziť veľké plány čarodejníka Grindelwalda. Ten sa správnym výberom slov a technikami presviedčania snaží prinútiť čarodejníkov, aby sa pridali na jeho stranu a bojovali o nadvládu nad muklami (nečarodejníkmi). Jediný, kto sa Grindelwaldovi môže postaviť, je sám veľký Albus Dumbledore (Jude Law), ktorý z istých príčin proti zlému čarodejovi bojovať nechce, no najmä nemôže. Mlok a jeho priatelia sa vydávajú na cestu do Paríža, kde sa stretávame s novými druhmi fantastických zverov a tiež sa dozvedáme viac o ďalších obľúbených postavách z tejto ságy.

Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny ponúkajú dokonalé, veľkolepé a dych berúce filmové efekty, charakteristické pre potterovskú ságu. Režisér David Yates, ktorý režíroval nielen predchádzajúce Fantastické zvery, ale aj posledné štyri pôvodné filmy zo série o Harrym Potterovi, si spolu s grafikmi dal záležať, aby zachovali vizuálnu príťažlivosť sveta, na ktorú sú fanúšikovia týchto filmov zvyknutí.

Grindelwaldove zločiny sú vyslovene určené pre tých, ktorí dôverne poznajú príbehy o Harrym Potterovi a dokážu sa v nich orientovať. Hoci aj pre verných fanúšikov môže byť dej novinky jedným veľkým zmätkom, postupom času všetko do seba začne zapadať a divákov čaká ohurujúce vyvrcholenie deja. Tentoraz nie je tak ľahko predvídateľné, pretože scenár nevznikal podľa knižnej predlohy.

Plusom Grindelwaldových zločinov je aj prítomnosť staronových postáv. Tvorcovia divákom predstavia hada Nagini v ľudskej podobe ženy (Claudia Kim), ktorá sa neskôr stane miláčikom Lorda Voldemorta. Diváci sa tiež stretnú so slávnym nesmrteľným alchymistom Nicholasom Flamelom (Brontis Jodorowsky), ktorý vytvoril kameň mudrcov.

No nie všetko môže byť dokonalé. Pri príprave podobných filmov s množstvom postáv sa veľakrát stane, že aj ten najlepší scenárista sa zamotá v dejovej línii. To sa prihodilo aj J. K. Rowlingovej, ktorá postavu prísnej profesorky Minervy McGonagallovej (Fiona Glascott) vsunula do scénky, v ktorej podľa časovej línie deja nemala čo robiť. Preto sa fanúšikovia zo scénky z Rokfortu, v ktorej postavu mladej profesorky ukážu len veľmi zbežne, nemôžu tešiť. Emocionálne scény, vtipné momenty, zdôraznené vhodným výberom hudobných motívov, vizáž a kostýmy postáv, no najmä herecké výkony, ktoré vás prinútia rozmýšľať nad tým, či tá-ktorá postava je naozaj zlá, alebo sa len vinou nešťastných okolností ocitla na nesprávnej strane. To všetko Grindelwaldove zločiny ponúkajú.

Na prvý pohľad sa môže filmová séria o Fantastických zveroch zdať ako snaha tvorcov vyžmýkať z príbehov, ktoré už nemôžu ničím prekvapiť, ešte viac peňazí. No divákov čakajú ešte ďalšie tri časti tejto ságy a treba dúfať, že opäť príde finále, o ktorom sa ešte roky bude rozprávať. Tak ako to bolo aj v prípade predchádzajúcej série o Harrym Potterovi.

Hodnotenie Pravdy

  • 4 hviezdičky z 5
  • Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny / VB, USA, 2018 / réžia: David Yates / scenár J. K. Rowling / kamera: Philippe Rousselot / hudba: James Newton Howard / hrajú: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Johnny Depp, Jude Law, Alison Sudol, Ezra Miller, Zoë Kravitz a i. / slovenská kinopremiéra: 15. 11. 2018

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny