Autorky nového filmu Mimi a Líza: Tiež sme boli outsiderky

Malé dievčatá, nevidiaca Mimi a dobrodružná Líza, sa vrátili a s nimi aj rozprávkový svet plný fantázie a záhad. Po sérii večerníčkov a knihách prišiel dnes do slovenských kín nový animovaný film Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla. Film bude uvedený spoločne s ďalšími dielmi zo seriálu v špeciálnom vianočnom pásme. Novú rozprávku odvysiela aj RTVS počas vianočných sviatkov a od 6. decembra ju uvidia deti aj v kinách v Českej republike. O filme a jeho ceste porozprávali pre Pravdu jeho režisérky Katarína Kerekesová a Ivana Šebestová.

22.11.2018 16:12
Mimi a Líza Foto:
Priateľky Mimi a Líza sú pripravené prežiť ďalšie dobrodružstvá. Tentoraz na filmovom plátne.
debata
Katarína Kerekesová
Katarína Kerekesová Katarína Kerekesová

Prečo ste sa rozhodli po seriáli a knihách pretaviť príbeh Mimi a Lízy aj do vianočného kinofilmu?

Katarína Kerekesová: Vnímali sme, že bol na Mimi a Lízu veľmi dobrý ohlas a chceli sme tak pripraviť pokračovanie. Celý náš tím však pracuje aj na seriáli Websterovci, a preto to bolo veľmi náročné, boli sme príliš vyťažení. Museli sme tak nájsť náhradné riešenie, a tým bol iný formát. Dostali sme nápad spraviť 26-minútový televízny špeciál. Inšpirovali sme sa inými krajinami, napríklad Francúzskom, kde mal film aj premiéru, keďže takéto špeciály sú v Európe úplne bežné. Povedali sme si, že keď sme do toho už investovali toľko času a energie – a divácka základňa tu už predsa len je – prečo to neskúsiť dať aj do kinodistribúcie. Na to sme však potrebovali aspoň 70-minútový film. Preto sme sa rozhodli pre kompiláciu seriálových dielov a nového filmu s tým, že uvidíme, ako na to budú diváci reagovať.

Ako dlho trval proces tvorby 26-minútového špeciálu?

Katarína Kerekesová: Písali sme ho pomerne dlho, zhruba dva roky. A výroba nám zabrala takmer taký istý čas. Prelínalo sa to, pretože sme počas realizácie menili celý softvér.

Má film oproti seriálu nejaké zásadné špecifiká?

Katarína Kerekesová: Ide práve o využitie nového softvéru. Vďaka nemu snímka pôsobí technicky lepšie, vyspelejšie. Príbeh filmu možno nie je až taký hravý alebo komediálny, ale väčšia minutáž nám zase umožnila pracovať s hlbšími témami. To sme plánovali. Chceli sme ich tam dostať, pretože sa nám to hodilo aj k téme Vianoc. Mali sme tiež väčší priestor na hudobné spracovanie, preto sme to poňali trochu „muzikálnejšie“. Realizovali sme napríklad nahrávku so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, čo celú hudobnú stránku posúva výrazne dopredu.

Ivana Šebestová
Ivana Šebestová Ivana Šebestová

Dve piesne k filmu naspievala aj speváčka Ela Tolstová z kapely Tolstoys. Chceli ste priniesť menej „opočúvaný“ hlas?

Ivana Šebestová: Nebol to celkom náš zámer, skôr sme hľadali naozaj vhodný hlas pre text. Napočúvali sme si rôzne slovenské speváčky, a práve jej výraz a hlas sa nám tam hodil najviac. Oslovili sme ju a ona súhlasila.

Na scenári ste pracovali spolu s Katarínou Molákovou. Boli ste zohratý tím?

Ivana Šebestová: Spolupracovali sme už na viacerých projektoch, takže áno, sme zohratý tím. Na projekte Mimi a Líza bola Katka skôr hlavnou, kľúčovou osobou, no v každom prípade sa nám spolupracovalo veľmi dobre.
Katarína Kerekesová: Vnímam to podobne. Katka je moja dlhoročná dobrá kamarátka. S Ivou to je rovnaké. Naša spolupráca je vlastne celá postavená na priateľskej báze.

Vrátim sa však k hlavným hrdinkám príbehu. Čím sa Mimi a Líza odlišujú od iných animovaných postáv?

Katarína Kerekesová: Zoberme si už len nevidiace dievča Mimi. Nie je to úplne štandardná postava v animovaných seriáloch či vo filmoch. Ide o dvojicu hrdiniek, ktoré sú v kontrapunkte alebo v určitej opozícii. Líza je tá dobrodružná, veselá, Mimi je zase viac racionálna, ale tiež hĺbavejšia. V skutočnosti však akoby tvorili jeden celok.

Sú vo filme použité aj autobiografické prvky alebo ide čisto o fantáziu?

Katarína Kerekesová: Tomu sa nedá celkom vyhnúť. Píšeme zo srdca, a tak minimálne v rámci pocitov postáv ich tam cítiť. Nie je to však úplne podľa našich životov. Príbuznosť cítiť v tom, že aj my sme boli viac-menej outsiderky a vieme, aké to je byť trochu odlišný. Chceli sme na príklade týchto dvoch postáv zobraziť najmä emócie a pripraviť istým spôsobom detského diváka na to, ako ich možno v budúcnosti ľahšie prežiť.

Aké sú vaše distribučné ciele v rámci iných krajín? Plánujete osloviť aj festivaly?

Katarína Kerekesová: Určite plánujeme osloviť aj festivaly. Tým začneme. Film pošleme aj na Annecy, najväčší festival v rámci animovaného filmu, a uvidíme, či uspeje alebo nie.
Ivana Šebestová: Primárne sa však zameriame na televíziu, keďže formát je prístupnejší práve v tomto smere. Isté je, že film bude vysielať televízia v Česku, ale okrem toho aj v Taliansku a vo Fínsku.

Ako vo všeobecnosti vnímate súčasný animovaný film na Slovensku?

Katarína Kerekesová: Myslím, že na takú malú krajinu cítiť v tomto smere obrovský progres. Aj z hľadiska kvality a kvantity. Nesmierne sa teším, že v súčasnosti je vo výrobe asi päť koprodukčných animovaných seriálov. Pre Slovensko je to dobrá vizitka. A to aj vďaka tomu, že sa inštitúcie ako Audiovizuálny fond a RTVS vedeli v tejto veci spojiť a spolupracovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katarína Kerekesová #Ivana Šebestová #Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla