Naivka aj tyranka. Zdena Gruberová bola herečka premeny

Ako herečka bola nesmierne tvárna, čo len dokazuje bohatý súpis jej postáv. Patrila k najvýraznejším zjavom slovenského herectva a svojím talentom prispela aj k budovaniu prestíže SND. Zdena Gruberová by 24. novembra oslávila 85. narodeniny.

24.11.2018 09:04
Zdena Gruberová Foto:
Zdena Gruberová v inscenácii Margaret zo zámku.
debata (1)

"Zdena Gruberová bola herečkou obrovskej premeny, dokázala stvárniť bezbrannú naivku aj vyzývavú dominu či dedinskú gazdinú,“ zdôraznil pred rokom pre Pravdu teatrológ Karol Mišovic, autor knihy Javiskové osudy, v ktorej zaznamenal tvorivé štýly a životné údely piatich zásadných herečiek. Okrem Gruberovej to bola Mária Prechovská, Eva Kristínová, Viera Strnisková a Eva Poláková. Knižka vyšla začiatkom roka 2017 a aj keď herečka zomrela 18. januára, stihla ju ešte držať v rukách a veľmi sa z nej tešila.

Zdena Gruberová a Leopold Haverl v hre Tragédia... Foto: SND
Tragedia cloveka Zdena Gruberová a Leopold Haverl v hre Tragédia človeka.

Úlohy nielen talentovanej herečky, ale aj ženy intelektuálky dodnes vzbudzujú obdiv. Ak by ju však k herectvu nepotlačili, vôbec to tak nemuselo byť.

Rodáčka zo Šekvíc mala už odmala rada poéziu, ale nerada sa predvádzala. Ak si však našla čas a popri štúdiu na obchodnej akadémii sa zúčastnila tvorivej súťaže, vždy vyhrala. Jej talent si všimli aj osobnosti ako Július Pántik či František Dibarbora, ktorý jej odporučil dramatický kurz pri Štátnom konzervatóriu.

Členkou Činohry SND sa Gruberová stala veľmi mladá. Mala len 21 rokov, pomohla je však spoločnosť najväčších hereckých legiend. Už o rok nato stvárnila postavu Júlie zo Shakespearovej klasiky Rómeo a Júlia. "Karol Machata a Zdena Gruberová sa premieňajú na milostný pár z minulého storočia, kde predovšetkým Zdena Gruberová strháva živou, bezprostrednou úlohou prebúdzajúceho sa slovenského dievčaťa,“ písalo sa o predstavení v dobovej kritike.

Zo začiatku ju obsadzovali skôr do úloh krások či naiviek. Až neskôr sa prepracovala k náročnejším psychologickým charakterom. "Veľmi dlho bojovala s týmto stereotypom. Až po desiatich rokoch sa konečne dostala k charakterovým postavám. Táto línia sa začala jej veľkou kreáciou Maggie v hre Arthura Millera Po páde, ktorú sama označovala za medzník svojej kariéry,“ priblížil pre Pravdu Mišovic.

Zdena Gruberová a Gustáv Valach v hre Mariša. Foto: SND
mariša Zdena Gruberová a Gustáv Valach v hre Mariša.

Ako matka v roku 1995 ťažko niesla smrť svojho jediného syna Tomáša. Aj keď išlo o mimoriadne ťažké roky, podľa jej kolegu Martinu Hubu to znášala statočne vďaka dobrote v srdci. "Ak čosi na tomto svete medzi nami a nebom je a ak má teraz možnosť stretnúť sa s ním, tak nakoniec dospeje k svojmu mieru,“ povedal herec po jej úmrtí.

3-krát Zdena Gruberová

  • Bola veľkou fanúšičkou súťaže formula jeden, najmä pretekára Michaela Schumachera.
  • S budúcim manželom, inžinierom Ľudovítom Tomaschekom, ju v slávnej kaviarni Luxor zoznámila Eva Krížiková.
  • Objavila sa aj mnohých filmoch ako napríklad Drevená dedina (1954), Kapitán Dabač (1959), Červené víno (1976) či Balada o siedmich obesených (1968).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #SND #Zdena Grúberová