V Sklenenej izbe si zahrá aj hviezda z Hry o tróny

Nový film režiséra Juliusa Ševčíka Sklenená izba (The Glass Room) nakrúteného podľa rovnomenného svetového knižného bestselleru vstupuje do poslednej etapy postprodukcie. “Sklenená izba je adaptáciou románu Simona Mawera, ktorý mapuje dejiny Československa 20. storočia a zároveň rozpráva milostné príbehy o trojici postáv, ktoré vilu Tugendhat počas desiatok rokov obývali. Oba rozmery knihy sme sa snažili vo filme zachovať,“ približuje snímku Ševčík.

28.11.2018 09:00
Carice van Houten Hra o tróny Foto: ,
Vo filme si zahrá aj Carice van Houten známa z fantasy seriálu Hra o tróny.
debata

“Inšpiráciou nám boli klasické filmy ako Anglický pacient i konceptuálne milostné príbehy ako Stvorení pre lásku. Sklenená izba je drobnokresbou milostného príbehu na pozadí dejín,“ objasňuje režisér, ktorý na seba upozornil oceňovaným filmom Masaryk.

V hlavných úlohách sa objavia zahraničné i česko-slovenské herecké hviezdy, ako Carice van Houtenová, Hanna Alströmová, Claes Bang, Alexandra Borbélyová, Roland Moller, Karel Roden, Martin Hoffmann, Karel Dobrý, Zuzana Fialová a Vladimír Polívka.

Hlavnými hrdinkami filmu, ktorý rozpráva príbeh o láske, priateľstve a zásadných životných rozhodnutiach, sú Liesel Landauerová a jej priateľka Hana. Dve ženy, ktoré spojil celoživotný vzťah a jeden mimoriadny dom. “Všetko, čo osudovo poznamenáva Hanu a Liesel, sa nejakým spôsobom vzťahuje k vile – sklenenej izbe, ktorá je vo filmovom fiktívnom príbehu dielom vizionárskeho architekta Von Abta,“ vysvetľuje producent Rudolf Biermann a dodáva: “Slovo room však má v angličtine nielen význam izby, ale tiež priestoru, a tento preklad dáva nové súvislosti. Ak je náš život v priehľadnom, sklenenom priestore, vymykáme sa zo zavedených pravidiel a zvyklostí.“

Holandská herečka van Houtenová, známa zo seriálu Hra o tróny, vojnovej drámy Valkýra, kde hrala po boku Toma Cruisa, či oceňovaného filmu Paula Verhoevena Čierna kniha, na margo pripravovanej snímky uviedla, že ju scenár zaujal už pri prvom čítaní. “Nadchlo ma, že vila je vlastne hlavnou postavou celého príbehu. Sklenená izba je akousi metaforou transparentnosti. A to ako v príbehoch, ktoré sa v ňom v priebehu rokov odohrali, tak v emóciách, ktoré ich sprevádzali. Vo vile sa nič neukryje,“ tvrdí herečka a k svojej postave dodáva: “Páčilo sa mi, že Hana je veľmi moderná žena, čo mi bolo veľmi blízke.“

Druhú hlavnú ženskú postavu stvárňuje Alströmová. “Liesel je plná nádejí, ale aj veľmi silná a na svoju dobu moderná žena, keď si uvedomíme, že ten príbeh začína niekedy v polovici 30. rokov,“ dopĺňa švédska herečka, ktorú mohli slovenskí diváci vidieť v dvoch pokračovaniach úspešnej akčnej komédie Kingsman.

V ďalšej ženskej úlohe sa predstaví slovenská herečka maďarského pôvodu Borbélyová, ocenená Európskou filmovou cenou pre najlepšiu herečku roku 2017 za rolu vo filme O tele a duši, ktorý zvíťazil na Berlinale.

Dánsky herec Bang je držiteľom Európskej filmovej ceny za rok 2017 pre najlepšieho herca za film Štvorec, ktorý dostal Zlatú palmu na MFF Cannes. Dánsky herec Moller vytvoril hlavnú úlohu vo filme V piesku – Prísľub slobody, ktorý bol v roku 2017 nominovaný za Dánsko na Oscara pre najlepší cudzojazyčný film. Je známy z trilerov Atomic Blonde: Bez ľútosti, Cudzinec vo vlaku, aktuálne dokončuje film Lyrebird, kde vytvoril jednu z hlavných postáv po boku Guya Pearca.

Strihačom Sklenenej izby je renomovaný poľský tvorca Jaroslaw Kaminski, ktorý je podpísaný pod strihom oscarového filmu Ida a tiež najnovším filmom Pawla Pawlikovského Studená vojna, oceneného v Cannes.

“Realizácia rozsiahleho filmového projektu trvala od prvotného nápadu takmer desať rokov,“ informovala TASR Adriána Čahojová, PR manažérka filmu, ktorý vzniká v produkcii spoločnosti IN Film Rudolfa Biermanna, producenta divácky úspešných snímok Účastníci zájazdu, Obsluhoval som anglického kráľa, Román pre mužov alebo drámy Masaryk ocenenej 12 Českými levmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Carice van Houten #Julius Ševčík #Sklenená izba