MFF Bratislava zaostrí na ženy pred aj za kamerou

Novinky zo slovenskej a z českej kinematografie, to najlepšie od mladých začínajúcich talentov či to najzaujímavejšie z najprestížnejších filmových festivalov? To všetko ponúka jubilejný, 20. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava.

29.11.2018 09:00
Rafiki film Foto:
Festival premietne aj snímku Rafiki africkej režisérky Wanuri Kahiu.
debata

Novinky zo slovenskej a z českej kinematografie, to najlepšie od mladých začínajúcich talentov či to najzaujímavejšie z najprestížnejších filmových festivalov? To všetko ponúka jubilejný, 20. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Začína sa už dnes a potrvá do nedele 2. decembra v bratislavských kinách Lumière a Mladosť. A po minuloročnom úspechu festival predstaví časť svojho programu aj v troch mimobratislavských kinách – v Artkine Metro (Trenčín), v kine Mier (Modra) a v kine Záhoran (Malacky).

Ústrednou témou festivalu bude tentoraz postavenie ženy v spoločnosti a v kinematografii. Téme je venovaná aj samostatná sekcia Lexikón: Ženský pohľad. V nej diváci uvidis tituly, ktoré sa hlavnou témou zaoberajú mimoriadnym spôsobom a ponúkajú viaceré presahy. V sekcii preto nebude chýbať ani debut cyperskej režisérky, scenáristky a producentky Tonie Mishiali. Psychologická dráma Pauza rozpráva príbeh Elpidy žijúcej v stereotypnom a nešťastnom manželstve. Je však rozhodnutá zmeniť to a začať nový život.

V snímke Rafiki zo sekcie Cinema Now sa zase africká režisérka Wanuri Kahiu zamerala na príbeh zakázanej lásky medzi dvoma dievčatami. Kena a Ziki sa stretávajú na každom kroku s homofóbiou a nepochopením a ich cesta ku šťastiu sa tak čoraz viac komplikuje. Aby toho nebolo málo, ich otcovia sú politickými rivalmi. Intímna spoločensko-kritická dráma zožala úspech na festivale v Cannes zatiaľ čo v domácej Keni bola zakázaná. Ďalším pozoruhodným titulom je aj mrazivý krimitriler oscarového Steva McQueena Vdovy. Ten prináša až zarážajúco výstižnú výpoveď o súčasnej Amerike, keď na príbehu troch žien z rôznych spoločenských vrstiev a kultúr poukazuje na stále prítomnú xenofóbiu, rasizmus a šovinizmus.

Súťaž hraných filmov predstaví pozoruhodné snímky začínajúcich talentov. Jedným z nich je aj Li Cheng, ktorý za film José získal ocenenie Queer Lion na festivale v Benátkach, či Ruska Elizaveta Stishova. Jej debut Šalamúnova hora bude tiež jedným z hlavných lákadiel festivalu. Na 20. ročníku bude uvedený aj dokument Svedkovia Putinovi, ktorý mal svetovú premiéru na festivale v Karlových Varoch, kde získal aj ocenenie pre najlepší dokument. Portrét o ruskom prezidentovi a jeho ceste k moci nakrútil Vitalij Manskij.

Na svoje si prídu aj milovníci amerického nezávislého filmu. Pre tých je pripravená krimidráma Gentleman s revolverom Davida Loweryho v hlavnej úlohe s Robertom Redfordom.V rámci slovenskej a českej tvorby sa diváci môžu tešiť napríklad na film King Skate Šimona Šafránka o vzniku skejtbordingu v socialistickom Československu či na drámu Všechno bude režiséra Olma Omerzu. Bratislavský filmový festival tak tento rok príjemne prekvapuje a ponúka po minulom ročníku naozaj bohatý a pestrý program plný odvážnych a mrazivých filmov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #film #MFF Bratislava