Zomrel herec Lubomír Kostelka, majster epizódnych úloh aj Juráčkov Gulliver

Po náhlej srdečnej príhode zomrel vo veku 91 rokov český herec Lubomír Kostelka. Informoval o tom portál iDnes.cz. Počas svojej filmovej kariéry stvárnil množstvo postáv.

28.11.2018 17:45
Lubomír Kostelka (vľavo) a Jiří Pecha vo filme... Foto:
Lubomír Kostelka (vľavo) a Jiří Pecha vo filme Babovřesky 2.
debata (2)

Pred kamerou sa objavoval väčšinou vo vedľajších úlohách, ročne však stihol nakrútiť aj päť až desať filmov. Jeho životnou úlohou bola postava Lemuela Gullivera v podobenstve Pavla Juráčka Případ pro začínajícího kata (1969). Snímka neskôr, až do revolúcie, skončila v trezore.

K herectvu sa Kostelka dostal na popud svojho stredoškolského kamaráta Vladimíra Menšíka. Začínal v divadle, ale neskôr, takisto na Menšíkov popud, až na výnimky iba filmoval, uvádza Česká televíziqa. Kostelku si diváci môžu pamätať ako továrnika Kelettiho z Vorlíčkovej komédie „Pane, vy jste vdova!“ (1970) či ako policajta z Lipského crazy komédie Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1970).

Účinkoval aj vo filmoch Slaměný klobouk (1971), Což takhle dát si špenát (1977), Trhala fialky dynamitem (1991) a z posledného obdobia je najznámejšia jeho postava dědu Fandu z Troškových komédií Babovřesky. České deti ho poznajú zase vďaka postave děda Lubina v televíznom programe Kouzelná školka, v ktorom sa objavoval 13 rokov.

Hral aj v mnohých rozprávkach, napríklad Honza málem králem (1976), Za humny je drak (1982), Třetí princ (1982) či Čert ví proč (2003), ale aj vo filmoch pre deti Páni kluci (1975), Kačenka a strašidla (1992) a iné. Kostelka má za sebou aj množstvo televíznych úloh (Létající Čestmír, Lekár umierajuceho času, Vlak dětství a naděje, Safari, Život na zámku…). Za vedľajšiu úlohu vo filme Kuře melancholik Jaroslava Brabca získal nomináciu na Českého leva.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Lubomír Kostelka