Televízne tipy Pravdy: Hrozivý Frankenstein aj vesmírna dráma Apollo 13

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 30. novembra do 5. decembra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

30.11.2018 09:00
Apollo 13 Foto:
Zľava Kevin Bacon a Tom Hanks vo filme Apollo 13.
debata

Piatok 30. 11.

Znova na nohách, Cinemax, 21.50

Hudobná komédia o tom, ako upätá prízemná snobka Sandra Abbott (Imelda Staunton) zistí, že ju manžel po 40 rokoch začal podvádzať s jej najlepšou kamarátkou. Útočisko hľadá v chudobnejšej časti Londýna u svojej odcudzenej staršej sestry Bif (Celia Imrie). Vedľa priamočiarej a slobodomyseľnej Bif, ktorá holduje randeniu, si Sandra pripadá ako v inom svete. To presne teraz potrebuje, preto sa neochotne prihlási na miestne lekcie tanca. Postupne tu nachádza nielen pevnú pôdu pod nohami, ale aj ľúbostný vzťah. Pochopí, že rozvod môže byť novým impulzom pre lásku a lepší život.

Frankenstein, Jednotka, 22.00

Horory nemám rada, tu však ide o spracovanie klasickej predlohy Mary Shelleyovej, ktorú v roku 1994 režíroval Kenneth Branagh. Ten vo filme aj hrá – a popri ňom ďalší skvelí herci ako Robert De Niro, Tom Hulce či Helena Bonham Carter. Navyše film má pomerne dobré kritiky. Diváci o filme píšu ako o najlepšej verzii Frankensteina. Všetko je vraj správne ponuré a Frankenstein v podaní Roberta De Nira ako oživená zošitá mŕtvola. Ktosi dokonca zlomyseľne navrhuje: „De Niro je síce výborný, ale stačilo vziať Gérarda Depardieua a ani by ho nemuseli veľmi maskovať!“

Sobota 1. 12.

Suburbicon: Temné predmestie, HBO, 9.25

Scenár tohto filmu pre režiséra Georgea Clooneyho napísali osvedčení bratia Coenovci, tvorcovia scenárov k filmom Táto krajina nie je pre starých, Fargo či Most špiónov. Skalných fanúšikov Coenovcov film trochu sklamal, mne sa vlani v kine páčil. Dej sa odohráva v 50. rokoch. Život v slnečnom stredoamerickom mestečku Suburbicon je vykreslený ako bezstarostný až idylický. Malebné domčeky s upravenými trávnikmi sú dokonalé miesto pre šťastné rodiny, ako sú napríklad Lodgeovci. Lenže pod povrchom drieme znepokojivá realita. Gardner Lodge (Matt Damon) si kliesni cestu zradou, lžou a násilím – a stretáva pochybných ľudí, ktorí robia veľmi zlé rozhodnutia.

Apollo 13, JOJ, 14.00

Súčasná vesmírna novinka v kinách – Prvý človek o Neilovi Armstrongovi ma veľmi nenadchla, vraj starší film Rona Howarda o misii Apollo 13 je lepší. Snímka z roku 1995 mi unikla, teraz je však príležitosť pozrieť si ju v televízii. Kritiky sú nadšené, film o vážnych problémoch astronautov, ktorí sa na povrch Mesiaca napokon nikdy nedostali, premenil dve z deviatich nominácií na Oscara. Vraj herecké výkony ústrednej trojice Tom Hanks, Kevin Bacon a Bill Paxton boli na vysokej úrovni podobne ako výkony Garyho Sinisea a Eda Harrisa, ktorí astronautov zachraňujú zo Zeme. Tak uvidíme – k filmu zložil hudbu James Horner, čo je ďalšie lákadlo.

Babylon Berlín, Jednotka, 22.20

Ak ste tento skvelý nemecký seriál, ktorý sa odohráva v roku 1929 v Berlíne, nevideli pred časom na HBO, určite si ho teraz pozrite na verejnoprávnej televízii. Babylon Berlín je viac ako len vydarená detektívka. Detektív Gereon Rath má záhadnú minulosť, nevyhne sa ľúbostnému vzťahu, zapletie sa do komplikovaného politického prípadu… Seriál priblíži život vo Weimarskej republike – a hudba, ktorá tu znie, je prudko návyková!

Nedeľa 2. 12.

Kocúr v čižmách, Markíza, 9.30

Možno vám v nedeľu ráno dobre padne veselá animovaná rozprávka – už som ju videla, ale asi znova neodolám.

Pondelok 3. 12.

Expremiéri, Dvojka, 21.30

Ako vidia mladí režiséri porevolučných premiérov? V tejto časti dokumentárneho seriálu nám priblížia Ivetu Radičovú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Frankenstein #televízne tipy #Apollo 13 #Expremiéri