Agnieszka Hollandová - Nebojácna rebelka

Vždy ju zaujímali rebeli, ľudia, na ktorých sa často zabúda, vydedenci spoločnosti, obete režimov, osamelé duše. Vždy ju hnevala nespravodlivosť. A tak bez servítky hlásala svoj jasný postoj a bojovala proti establishmentu. Významná poľská režisérka a scenáristka Agnieszka Hollandová oslávila už 70 rokov.

03.12.2018 09:00
Agnieszka Holland Foto: ,
Poľská režisérka a scenáristka Agnieszka Hollandová.
debata (1)

Vždy ju zaujímali rebeli, ľudia, na ktorých sa často zabúda, vydedenci spoločnosti, obete režimov, osamelé duše. Vždy ju hnevala nespravodlivosť. A tak bez servítky hlásala svoj jasný postoj a bojovala proti establishmentu. Významná poľská režisérka a scenáristka Agnieszka Hollandová oslávila už 70 rokov.

„Súčasní filmári sa boja dotýkať tém, ktoré ich presahujú, a zároveň sa boja byť príliš osobní. Chýba im určitá odvaha. Aj keď hovoria o väčších témach, robia to politicky korektným spôsobom, neprovokujú, “ povedala režisérka pred časom pre Pravdu. Úprimnosť, odvaha, angažovanosť a provokatívnosť našťastie Agnieszke Hollandovej nikdy nechýbali. Do istej miery za to môže aj jej minulosť a korene.

Jej citlivosť na totalitné režimy je nepochybne podmienená tým, že jej prarodičia z otcovej strany, židovského pôvodu, zahynuli počas vojny v gete. Potrebu nebyť ticho a nebáť sa ozvať, keď treba, zdedila po matke, ktorá sa v roku 1944 zúčastnila na Varšavskom povstaní. Feminizmus, humanizmus či viera sú nosnými piliermi hádam všetkých jej filmov a aj vďaka tomu je dnes uznávanou nielen v rámci poľskej, ale aj svetovej kinematografie. Režisérka začala svoju cestu na pražskej FAMU, kde absolvovala v roku 1971. Hneď potom začala pracovať ako asistentka réžie velikánov Krzysztofa Zanussiho a Andrzeja Wajdu.

Práve od nich akoby „odkukala“, ako to treba robiť a spolu s nimi tiež rozvinula takzvané Kino morálneho nepokoja, prúd poľskej kinematografie v rokoch 1976 až 1981. Debutovala filmom Provinční herci (1980) a na filmovom festivale v Cannes zaň získala Cenu medzinárodnej kritiky. V Poľsku potom nakrútila ešte dva filmy a emigrovala do Francúzska. Ďalší medzinárodný úspech jej priniesli snímky Angry Harvest (1986), za ktorý získala oscarovú nomináciu na najlepší cudzojazyčný film, a tiež dráma Európa, Európa (1990). Za ňu získala Zlatý glóbus a tiež oscarovú nomináciu za scenár.

V roku 1995 spolupracovala s Leonardom DiCapriom na filme Úplne zatmenie o vzťahu dvoch „prekliatych“ básnikov Paula Verlainea a Arthura Rimbauda. Hollandová nakrútila aj dvojdielny televízny film Horiaci ker (2013) v hlavnej úlohe s Táňou Pauhofovou o čine Jana Palacha, osudoch jeho blízkych a počiatkoch normalizácie. Získal takmer všetkých Českých levov: za najlepší film, réžiu, strih, zvuk, kostýmy, masky či scenógrafiu a hudbu, kameru aj za scenár. Jej zatiaľ posledný film – krimitriler Cez kosti mŕtvych (2017) mohli nedávno vidieť diváci Slovenskej televízie.

3 x Agnieszka Hollandová

  • Je podpísaná aj pod epizódami seriálov Dom z kariet, The Wire či Odložený prípad.
  • Film Tretí zázrak (1999) v hlavnej úlohe s Edom Harrisom nakrúcala aj v Banskej Štiavnici.
  • Žije v USA a jej dcéra Katarzyna Adamikova je tiež režisérkou, nakrútili spolu snímku Jánošík. Pravdivá história (2009).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #film #Agnieszka Holland