Vdovy majú potenciál, no zabíja ho klišé

Pretvárka, strata hodnôt, nevraživosť, krutosť, boj o moc a o prežitie. Práve týmito témami je nasýtený najnovší krimitriler Vdovy oscarového Brita Stevea McQueena (12 rokov otrokom). Adaptoval rovnomenný knižný bestseller Lindy La Planteovej z roku 1983 do filmovej podoby a na pomoc pri písaní scenára si prizval po Ende Walschovej (spolupráca na filme Hlad) a Abi Morganovej (spolupráca na filme Hanba) opäť ženu, Gillian Flynnovú, ktorá sa naposledy autorsky podpísala pod mrazivou televíznou minisériou HBO Ostré predmety.

01.12.2018 12:00
Vdovy Michelle Rodriguez Elizabeth Debicki Foto:
Zľava Michelle Rodriguez a Elizabeth Debicki vo filme Vdovy.
debata

Zatiaľ čo predloha filmu Vdovy bola zasadená do Veľkej Británie, McQueen príbeh aktualizuje a presúva do drsného, korupciou prehnitého Chicaga, kde sa chystajú voľby. Proti sebe stoja dvaja rivali – Afroameričan Jamal Manning (Brian Tyree Henry) a Jack Mulligan (Colin Farell). Ani jeden z nich nie je anjelikom. Obaja vedia, ako vo svete veľkých rýb plávať tak, aby sa nechytili na návnadu. Na druhej strane stoja tri pomerne nesamostatné ženy pochádzajúce z troch rôznych spoločenských vrstiev aj kultúr, odkázané na svojich manželov, živiteľov rodiny. Po nevydarenej lúpeži, keď zahynú pri policajnom zásahu, však o nich navždy prichádzajú. A po tom, čo sa ich cesty pretnú s cestami dvoch politikov, musia sa vzchopiť a vziať veci do vlastných rúk.

Feministický nádych je jasne podmienený Flynnovou, keďže silné a nekompromisné ženské hrdinky sú jej charakteristickou črtou, čo ukázala aj vo výbornom Fincherovom Stratenom dievčati (2014). Polemika nad postavením žien v spoločnosti a ich podriadenosťou mužom funguje na výbornú, rovnako aj psychologizácia troch hlavných hrdiniek. Ich prerod z jemných „bábik“ na tvrdé a nebojácne lúpežníčky je zaujímavé sledovať, najmä vďaka tomu, že pôsobí skutočne uveriteľne a realisticky. Ďalšiu rovinu dodáva McQueen keď polemizuje zase nad postavením Afroameričanov v Amerike. Najpozoruhodnejšia je práve ambivalentnosť daných charakterov a ich motivácie. Vedľajšie postavy sú bravúrne napísané a takisto zahrané.

Vdovy tak podávajú v tomto smere veľmi komplexnú a zároveň veľmi znepokojivú výpoveď o súčasnej Amerike, stále plnej xenofóbie, rasizmu a šovinizmu. McQueen si pritom stále drží svoju charakteristickú autentickosť, explicitnosť a drsnosť, známu už z jeho predošlých diel Hlad (2008) a Hanba (2011). Nechýbajú scény, pri ktorých budú mnohí v kine radšej odvracať pohľad či zdesene híkať. Už od prvých sekúnd režisér fascinuje prefíkanou dynamickou montážou a maximálne vťahuje diváka do deja. Pomocou detailov mu ďalej dáva náznaky k správnemu zloženiu mozaiky a vedie ho presne tam, kam chce.

To, čo však filmu podkopáva nohy, je práve predloha, ktorej príbeh je až príliš prekombinovaný a plný veľmi klišéovitých, miestami až hlúpych žánrových zvratov. Tie McQueen bohužiaľ neeliminoval, a, naopak, sa ich pevne držal. Posledná polhodina filmu je tak najmenej zvládnutá a spadá do úplne inej roviny než predošlá viac než polovica filmu. Dôsledne vybudovaná autenticita ide do úzadia a prevládajú málo uveriteľné scény, z ktorých priam bije do očí práve akási literárnosť. Našťastie britský režisér vo filme ponúka aj pár skvostných a zapamätateľných momentov, pri ktorých tuhne krv v žilách. To však má na svedomí zase to, že Vdovy fungujú viac v jednotlivých fragmentoch a témach, než ako celok.

V konečnom dôsledku ide o solídne nakrútenú a stále nadpriemernú žánrovku s presahom, ale s nezvládnutým, dosť podstatným záverom. McQueenovi viac sedia klasické psychologické, úderné drámy bez happy endu. Na poli krimitrilera sa ešte mierne hľadá. Potenciál tam však rozhodne je.

Hodnotenie Pravdy

4 hviezdičky z 5

  • Vdovy / USA, Veľká Británia, 2018 / réžia: Steve McQueen / scenár: Gillian Flynnová / kamera: Sean Bobbitt / hudba: Hans Zimmer / hrajú: Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo, Colin Farrell, Daniel Kaluuya a i. / slovenská kinopremiéra: 29. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Steve McQueen #adaptácia #Vdovy