Televízne Vianoce sa ponesú v znamení premiér aj klasík

Čo ponúknu slovenské televízie počas vianočných sviatkov? RTVS, Markíza aj JOJ-ka už odhalili svoj vianočný program. Ponúknu bohatú nádielku nielen starších kultových rozprávkových klasík, ale aj nových česko-slovenských rozprávok či romantických a rodinných komédií.

06.12.2018 07:00
Simona Kollárová Vianočné želanie Foto:
Simona Kollárová v rozprávke Petra Bebjaka Vianočné želanie.
debata (2)

Deň pred Vianocami aj počas nich v repríze si budú môcť diváci na Dvojke pozrieť nový krátky animovaný film Kataríny Kerekesovej a Ivany Šebestovej Mimi & Líza: Záhada vianočného svetla. Hádam najväčším lákadlom RTVS však bude na Štedrý večer premiéra novej hranej slovenskej rozprávky Vianočné želanie v réžii Petra Bebjaka (Čiara). V hlavných úlohách sa predstavia člen Činohry SND Richard Autner a Simona Kollárová, známi zatiaľ najmä z televíznych seriálov. „Veľmi som sa tešila, že môžem ísť do tohto projektu, o to viac, že šlo práve o takýto žáner. Možnosť zahrať si v rozprávke totiž neprichádza často. Bola to pre mňa obrovská skúsenosť, za ktorú som nesmierne vďačná. Verím, že nebude posledná,“ prezradila Kollárová pre Pravdu. V čase nakrúcania študovala ešte len prvý ročník herectva na bratislavskej VŠMU.

Deťom sľúbil rozprávku

„Skĺbiť nakrúcanie a štúdium bolo náročné, keďže v prvom ročníku sme nemohli vymeškať hodiny, no našťastie sa to všetko dalo skombinovať. Aj na nakrúcaní mi tvorcovia dosť vyhoveli a nikto ma teda zo školy nakoniec nevyhodil,“ zažartovala mladá herečka. „Vo filme hrám princeznú Michaelu, ktorá má veľmi dobré srdce a je aj odvážna. Nie je typickou princeznou, čo sedí na zámku a plní si všetky povinnosti. Vo filme je skôr akýmsi princom, synom, akého vždy jej otec túžil mať. Hneď ako sa princezná dozvie, že jej otec ťažko ochorel, vydáva sa na nebezpečnú cestu hľadať korunu Kráľa Svaroga s čarovnou mocou. Počas cesty stretáva kováča, ktorý jej podkuje koňa a nabrúsi meč,“ predstavila svoju postavu Kollárová.

„S Petrom sme si už roky vraveli, že by bolo fajn nakrútiť konečne aj rozprávku. Nikto nám však nedal šancu. Každý nám vravel, že vraj robíme iba temné filmy a aj tá rozprávka by tak nakoniec vyzerala. Nič podobné sa však nestalo, pretože tento žáner je nám obom veľmi blízky. Mám štyri deti a aj tento rok sa ma pýtali, kedy už prestanem robiť kriminálky a nakrútim aj rozprávku. Sľúbil som im, že to bude čoskoro. Presne o dva dni nato mi zazvonil telefón, kde som dostal ponuku spraviť práve rozprávku. Vianočné želanie sme nakrútili najmä pre tých najmenších, ale aj pre dospelých, a naozaj sme do toho dali srdce a všetky naše schopnosti a skúsenosti,“ priblížil vznik filmu jeho producent Rasťo Šesták.

Markíza odvysiela na Štedrý deň rozprávku Tri... Foto: TV Markíza
Tri oriešky pre Popolušku Markíza odvysiela na Štedrý deň rozprávku Tri oriešky pre Popolušku.

V koprodukcii s Českou televíziou 25. decembra RTVS predstaví v premiére ďalšiu hranú rozprávku Zdeňka Zelenku Kúzelník Žito. Okrem dvoch začínajúcich talentov Denisa Šafaříka a Anny Kadeřávkovej v nej diváci uvidia napríklad aj Jiřinu Bohdalovú, Bolka Polívku či Andreja Hryca. Na svoje si prídu aj milovníci večerníčkov. Na Druhý sviatok vianočný Dvojka predstaví nový sedemdielny pestrofarebný večerníček Veroniky Kocourkovej Tresky plesky. Ten má naučiť deti aj ich rodičov niečo viac o základných prírodných javoch, akými sú blesk, sopka či požiar. Hlavnou postavou je moderátorka Kata Strofová, ktorej prepožičala hlas herečka Táňa Pauhofová.

Popoluška, Perinbaba aj Mrázik

Vianočné filmy ponúkne aj Markíza. Na Štedrý deň láka českou fantasy komédiou Tri želania v réžii Víta Karasa, ktorá poetickou, hravou a humornou formou rozpovie príbehy niekoľkých podôb lásky, pričom úprimne rozosmeje aj dojme. Ešte predtým, ale tak ako každý rok, na obrazovkách Markízy na Štedrý deň nebude chýbať trojica nestarnúcich klasík Princezná so zlatou hviezdou, Perinbaba či Tri oriešky pre Popolušku. O deň nato bude televízia pokračovať s ďalšími kultovými rozprávkami ako Soľ nad zlato a Mrázik. Večer bude patriť romantike vo filmoch Kúzelná opatrovateľka alebo Kráľovské Vianoce. Na Druhý sviatok vianočný zase divákov Markízy rozosmejú, tak ako pri prvom zhliadnutí, komédie, ktoré nikdy neomrzia – Pelíšky či Pacho, hybský zbojník, v hlavnej úlohe s legendárnym Jozefom Kronerom.

Zahanbiť sa nenechá ani JOJ-ka. Tá 24. decembra predstaví v premiére českú rozprávku Najlepší priateľ Karla Janáka, kde po boku Zdeňka Piškulu stvárnila hlavnú úlohu aj slovenská herečka Kristína Svarinská. Večer poteší Disneyho Snehulienkou a siedmimi trpaslíkmi, animovaným muzikálom Ľadové kráľovstvo o smelej Anne, pátrajúcej po svojej sestre Else, pričom ju sprevádza horal Kristoff a jeho sob Sven, a tiež americkou komediálnou klasikou Sám doma 2: Stratený v New Yorku. Záver Štedrého večera na JOJ-ke bude patriť hudbe, konkrétne spolupráci IMT Smile a Kandráčovcov. Deň nato televízia odpremiéruje aj rodinnú komédiu Deväť životov pána Fúzika a 27. decembra ponúkne ďalšiu premiéru českej komédie Bajkeri Martina Koppa. Cez sviatky televízia odvysiela pre najmenších tiež tri diely z animovanej série Doba ľadová.

Výber z klasiky na vianočných obrazovkách

V programe RTVS

  • Vianočné oblátky, 24. 12. o 16. h (Jednotka)
  • Zďaleka ideme, novinu nesieme, 24. 12. o 16.05 h (Dvojka)
  • Rysavá jalovica, 24. 12. o 20.35 h (Dvojka)
  • Kubo, 25. 12. o 20.05 h (Dvojka)
  • Cisárov pekár – pekárov cisár, 26. 12. o 20.30 h (Jednotka)
  • Na skle maľované, 26. 12. o 20.10 h (Dvojka)

V programe Markízy

  • Pyšná princezná, 24. 12. o 7.10 h
  • Princezná so zlatou hviezdou, 24. 12. o 15.30 h
  • Perinbaba, 24. 12. o 17.10 h
  • Tri oriešky pre Popolušku, 24. 12. o 19. h
  • Mrázik, 25. 12. o 17.20 h
  • Kráľ Drozdia brada, 26. 12. o 9:45

V programe TV JOJ

  • S tebou ma baví svet, 20. 12. o 20.35 h
  • Doba ľadová 2, 24. 12. o 9.50 h
  • Bol raz jeden kráľ, 24. 12. o 14. h
  • Snehulienka a sedem trpaslíkov, 24. 12. o 17.15 h
  • Sám doma 2: Stratený v New Yorku, 24. 12. o 20.30 h
  • Sám doma, 25. 12. o 15. h

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #televízny program #Peter Bebjak #Vianočné želanie #Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla