Zlaté glóbusy: Nominácia korektnosti na úkor kvality?

Nominácie na prestížne „predoscarové“ filmové ceny Zlatý glóbus ovládla životopisná snímka Vice Adama McKaya. Hlavnú úlohu amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho v nej stvárnil Christian Bale, a opäť ukázal, čo všetko je ochotný kvôli filmovej role podstúpiť. Po päť nominácií získala novinka talentovaného Gréka Yorgosa Lanthimosa Favoritka, roadmovie Petera Farrellyho Green Book o rasovej segregácii a tiež režijný debut Bradleyho Coopera Zrodila sa hviezda.

07.12.2018 07:00
Christian Bale Amy Adams Vice Foto: ,
Christian Bale a Amy Adams v snímke Vice nominovanej na Zlatý glóbus.
debata

Práve posledný menovaný film bol jasným tipom všetkých, ktorí melancholickú romancu už videli. Podľa očakávaní získala nomináciu aj popová speváčka Lady Gaga a tiež hit Shallow, ktorý zabojuje o najlepšiu pôvodnú pieseň. Bez povšimnutia neostala ani snímka Spikea Leeho BlacKkKlansman so štyrmi nomináciami o prvom afroamerickom detektívovi v utajení v Colorade, a zároveň prvom Afroameričanovi Ronovi Stallworthovi, ktorý sa stal členom Ku-klux-klanu. Stvárnil ho syn Denzela Washingtona John David Washington. Dráma pojednáva nielen o rasizme počas sedemdesiatych rokov, ale aj o rasizme v súčasnej Amerike.

Podľa očakávaní získal nomináciu pre najlepšieho herca aj Rami Malek za film Bohemian Rhapsody o extravagantnom aj citlivom lídrovi kapely Queen Freddiem Mercurym v réžii Bryana Singera. Naprázdno neobišla ani herečka Amy Adams. Tá získala nomináciu za najlepší herecký výkon nielen v minisérii HBO Ostré predmety, kde stvárnila zhýralú novinárku Camille, ale aj v spomínanom McKayovom filme Vice. Miernym prekvapením je nominácia akčného science fiction Ryana Cooglera Čierny panter do kategórie najlepšia dráma a ignorácia vesmírneho príbehu o Neilovi Armstrongovi Prvý človek v réžii Damiena Chazellea.

V kategórii najlepšia komédia alebo muzikál dominovalo pokračovanie slávneho fantasy muzikálu Mary Poppins sa vracia. Snímka získala až štyri nominácie. Pomerne veľký úspech zožal aj mexický režisér Alfonso Cuarón s drámou Roma. Z troch nominácií je jedna aj za najlepší cudzojazyčný film. A je tiež pravdepodobné, že Cuarónova novinka získa nomináciu aj na Oscara. Tohtoročné nominácie na Zlaté glóbusy však akoby opäť ovládla akási prehnaná politická korektnosť Hollywoodu, ktorá však ide na úkor snímok, ktoré by si to zaslúžili predsa len viac.

Sedemdesiaty šiesty ročník udeľovania Zlatých glóbusov sa bude konať 7. januára v Los Angeles v Beverly Hilton hoteli.

Film – Dráma

Zrodila sa hviezda je v poradí tretím remakeom klasiky Jacka Conwaya a Williama A. Wellmana z roku 1937. Tentoraz sa oň postaral Bradley Cooper. Tomu herecká kariéra nestačila a tak skúsil aj post režiséra. A spravil dobre. Romantická hudobná dráma, v ktorej si spolu s Cooperom zahrala aj speváčka Lady Gaga, získala päť nominácií.

Emocionálna hudobná dráma Bohemian Rhapsody je portrétom jednej z najvýznamnejších postáv v dejinách rocku, lídra skupiny Queen Freddieho Mercuryho. Režisér Bryan Singer vťahuje diváka priamo do zákulisia tvorby tých najznámejších hitov legendárnej kapely, ktorá položila základy progresívneho rocku. Extravagantného hudobníka stvárnil Rami Malek.

Romantická krimidráma If Beale Street Could Talk je zasadená do tvrdej a nekompromisnej newyorskej štvrti Harlem, kde žije mladá Tish Riversová. Tá okrem toho, že je tehotná a je na všetko sama, sa snaží preukázať nevinu svojho snúbenca. Stretáva sa však so samými problémami. Snímku nakrútil oscarový Barry Jenkins (Moonlight).

Epická marvelovka Čierny panter je príbehom bojovníka T’Challyho, ktorý sa po smrti svojho otca, kráľa Wakandy, vracia domov do od sveta odlúčenej, ale technologicky vyspelej africkej krajiny, aby sa stal novým právoplatným kráľom. Nič však nebude také jednoduché. O réžiu akčnej sci-fi drámy sa postaral Ryan Coogler.

Najnovšia chuťovka Spikea Leeho BlacKkKlansman inšpirovaná skutočnými udalosťami rozpráva neobyčajný príbeh o Afroameričanovi, detektívovi v utajení, ktorý sa stal členom Ku-klux-klanu. V hlavných úlohách sa predstavili Adam Driver a John David Washington. Ten získal za film aj nomináciu na cenu pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe.

Film – Komédia alebo muzikál

Vice je životopisná komediálna dráma o bývalom americkom viceprezidentovi Dickovi Cheneym. Po filme Stávka na neistotu ide o ďalšiu spoluprácu Christiana Balea s režisérom Adamom McKayom. Snímka získala šesť nominácií. Okrem McKaya a Balea získali nomináciu aj herci Sam Rockewell a Amy Adams.

Pokračovanie slávneho muzikálu z roku 1964 podľa predlôh P. L. Traversovej Návrat Mary Poppins je opäť zasadené do Londýna v tridsiatych rokoch počas ekonomickej krízy. Fantasy pre celú rodinu s hviezdnym obsadením – Emily Blunt, Meryl Streep, Colin Firth získala štyri nominácie.

Road movie Petera Farrellyho Green Book sa odohráva v šesťdesiatych rokoch a rozpráva príbeh Tonyho Vallelonga, bývalého vyhadzovača, ktorý sa stáva vodičom afroamerického klaviristu Dona Schirleya. Dve rozdielne povahy s ešte rozdielnejšími názormi a postojmi k životu tak čaká dlhá cesta sebapoznania aj vzájomného pochopenia.

Novinka gréckeho kontroverzného provokatéra Yorgosa Lanthimosa Favoritka sa vracia do 18. storočia ku konfliktu Anglicka s Francúzskom. Absurdný až groteskný historický životopis anglickej kráľovnej Anny, ktorú stvárnila Olivia Colman, zožal až päť nominácií. Okrem Colmanovej sa vo filme predstavili aj Emma Stone či Rachel Weisz.

Romantická komédia Crazy Rich Asians v réžii Jona M. Chu sa zameriava na Američanku čínskeho pôvodu a profesorku ekonomiky Rachel Chu. Tá sprevádza svojho priateľa Nicka na svadbu jeho najlepšieho kamaráta v Singapure. Nadšená z jej prvej cesty do Ázie sa však pomaly dozvedá, že jej priateľ jej zatajil pár kľúčových detailov.

Dramatický seriál

Špionážny krimiseriál Na muške, ktorý má za sebou prvú sériu, je adaptáciou novely Codename Villanelle od Luka Jenningsa. Tá rozpráva príbeh inteligentnej, no stále znudenej Eve, pohotovej pracovníčky bezpečnostnej služby, a elegantnej vrahyne Villanelle. Keď sa ich osudy pretnú, začína sa hra na mačku a myš.

Veľkolepý a štýlový muzikálovo-dramatický Pose s nezameniteľnou atmosférou je zasadený do druhej polovice osemdesiatych rokov, aby poodhalil búrlivý aj ťažký život rôznych sociálnych vrstiev v New Yorku. Citlivý a výstižný obraz spoločnosti, ktorý rozosmeje aj dojme, vytvorili Brad Falchuk a Ryan Murphy.

Seriál V službách KGB zasadený do obdobia vrcholiacej studenej vojny rozpráva príbeh manželov Philipa a Elizabeth Jennigsovcov žijúcich na predmestí Washingtonu. Obaja sú agenti KGB a o ich identite nesmú vedieť ani ich deti. Ich stres z odhalenia sa však zvyšuje, keď sa vedľa nich prisťahuje Stan, tajný agent FBI.

Homecoming je štylisticky experimentálnou a rozprávačsky atraktívnou, „nervydrásajúcou“ psychologickou sondou do života Heidi. Tá pomáha vojakom vrátiť sa do civilného života. V tajomnom a temnom dramatickom seriáli so spoločensko-politickým presahom stvárnila hlavnú úlohu oscarová Julia Roberts.

Novinka Jeda Mercuria Bodyguard poodhaľuje zákulisie vysokej politiky v Londýne. David Budd je vojnový veterán, ktorý pracuje ako špecialista v tíme londýnskej Metropolitnej policajnej služby. Dostáva príkaz chrániť ambicióznu a silnú ministerku vnútra Juliu Montagueovú. Jej politika však stelesňuje všetko, čím David opovrhuje. (map)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nominácia #Zlatý glóbus #Zrodila sa hviezda #Vice