Televízne tipy Pravdy: Etta James v podaní Beyoncé aj príbeh podľa Eleny Ferrante

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 7. do 12. decembra. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

07.12.2018 16:00
Geniálna priateľka Elena Ferrante Foto:
Seriál Geniálna priateľka je adaptáciou úspešnej knihy spisovateľky Eleny Ferrante.
debata

Piatok 7. 12.

Cadillac Records, Cinemax, 18.10
Máte radi Adriana Brodyho? Potom si iste radi pozriete príbeh z Chicaga 50. a 60. rokov minulého storočia. Brody tu hrá Leonarda Chessa, ktorý v roku 1950 založil hudobné vydavateľstvo Chess Records. Svoje platne v ňom vydávali hviezdy ako Muddy Waters, Little Walter, Chuck Berry, Willie Dixon či Etta James (tú hrá Beyoncé Knowles!) Chess Records sa stala hlavným centrom populárnej hudby produkovanej afroamerickou menšinou. Príbeh plný sexu, násilia, rasových predsudkov a rokenrolu stojí za to.

Veľká nádhera, Dvojka, 22.15
Sorrentinov film Veľká nádhera z roku 2013 je naozaj veľká nádhera. Podmanivá komediálna dráma o hľadaní zmyslu vlastnej existencie a o zmierení sa s večne plynúcim časom a starnúcim telom. Príbeh starnúceho spisovateľa a novinára Jepa (Toni Servillo) sa odohráva v prostredí blyštivej smotánky Ríma. Sorrentino podľa vzoru Felliniho či Antonioniho kritizuje súčasnú spoločnosť žijúcu povrchne, v pretvárke a zaslepenosti. Zúfalý Babylon zbohatlíkov, politikov, zločincov, filmových hviezd, umelcov, intelektuálov, ale aj komplikovaných a nestálych vzťahov ožíva v starovekých budovách a gigantických vilách Ríma, ktorý sledujeme očami rozčarovaného Jepa. Ten sa zasa večne utápa v pohároch džintoniku a vo víre nekonečných párty. A nad tým všetkým stojí Rím ako krásna, no mŕtva diva.

Sobota 8. 12.

Pod rúškom noci, HBO, 20.00
Ben Affleck je režisérom aj hlavným predstaviteľom kriminálnej drámy o márnotratnom synovi policajného dôstojníka z Bostonu. Mladistvý zlodejíček sa ocitne v pasci medzi dvoma konkurenčnými gangmi… a dvoma ženami. Scenár vznikol na motívy oceňovaného bestselleru spisovateľa Dennisa Lehanea. Gangsterka sa odohráva v búrlivých 20. rokoch minulého storočia, keď ani prohibícia nezastavila tok pálenky v ilegálnej sieti nálevní.

Majster šarkanov, Jednotka, 22.50
Krásny film Marca Forstera podľa krásnej knihy Khaleda Hosseiniho. Kábul, sedemdesiate roky. Hassanov otec slúži u Amirovho otca. Napriek triednym rozdielom spája oboch rovnako starých chlapcov veľké priateľstvo. Potom však Amir Hassana zradí. Jeho výčitky svedomia spolu s inváziou sovietskych vojsk oboch chlapcov navždy rozdelia…

Nedeľa 9. 12.

Dunkirk, HBO, 18.10
Vojnová dráma Christophera Nolana o evakuácii obkľúčených francúzskych, britských a belgických vojakov z pláží severofrancúzskeho Dunkirku na jar 1940 mala skvelé recenzie. Nolanovi sa vraj z napínavého príbehu podarilo urobiť ešte napínavejší.

Kvarteto, ČT1, 20.25
Čierna komédia Miroslava Krobota. Komu sa nepáčila už Krobotova Díra u Hanušovic, toho asi nepresvedčí ani táto snímka. Ale herecké výkony Báry Polákovej a Jaroslava Plesla sú vraj skvelé. Dcéra režiséra Lenka Krobotová tu hrá psychoterapeutku kvarteta – to by mohlo byť zaujímavé.

Pondelok 10. 12.

Geniálna priateľka, HBO, 20.00
Do seriálu podľa románu tajomnej talianskej spisovateľky Eleny Ferrante som sa zamilovala už po prvej časti. Príbehu dvoch kamarátok z Neapola sa jednoducho nedá odolať. Pre Elenu Greco je Rafaella Cerullo, ktorej hovoria Lila, súčasne najlepšou kamarátkou aj najhorším nepriateľom. Nuž čo, keď Lila je vždy vo všetkom lepšia než Elena zvaná Lenu?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ben Affleck #Veľká nádhera #televízne tipy #Dunkirk #Geniálna priateľka