Bebjak: Spracovať Trhlinu len ako minisériu by bola škoda

Podľa mysteriózneho bestselleru Trhlina (2016) spisovateľa Jozefa Kariku nakrútili celovečerný film pre kiná aj trojdielny seriál. Film príde do slovenských kín 24. januára a niekoľko mesiacov na to odvysiela televízia JOJ trojdielnu minisériu. Obe vznikli v réžii Petra Bebjaka. Informovali o tom na štvrtkovom stretnutí s médiami Jozef Karika a Peter Bebjak.

07.12.2018 14:00
Jozef Karika Peter Bebjak Trhlina Foto:
Režisér Peter Bebjak a Jozef Karika počas nakrúcania filmu Trhlina.
debata

„Producent Rasťo Šesták mi jedného dňa dal knihu, aby som si ju prečítal, pretože ju považoval za veľmi podnetnú. Ja som ju dal prečítať priateľovi, ten povedal, že je výborná, tak som si ju prečítal aj ja a na základe toho sme sa s Rasťom rozhodli, že to je presne tá vec, ktorú by sme chceli spracovať. Bolo pritom na nás rozhodnúť sa, akým spôsobom ju spracujeme, či z toho urobíme film alebo seriál. Pôvodne sme to točili ako televíznu minisériu, pretože televízia JOJ do toho dala peniaze, no my sme koproducenti a nechceli sme, aby bol ten projekt odvysielaný iba v televízii a potom skončil,“ priblížil Bebjak.

Šesták s Bebjakom teda nakrútili tri diely minisérie po 45 minút pre televíziu a následne z nakrútených záberov špeciálnym strihom vytvorili film. „Zachovalo sa tam všetko, čo má ten príbeh v sebe, aby bol zrozumiteľný a hlavne, aby mal to napätie, ktoré má mať,“ uviedol režisér.

Vo filme a seriáli si v hlavných úlohách zahrajú Matej Marušin, Mária Bartalos, Dávid Hartl a Tomáš Maštalír. V malej role sa popri nich objaví aj Jozef Karika. Ten napokon stvárnil lesníka Samšályho, ktorý záhadne zmizne. „Keď sme podpisovali zmluvu, hovoril som tvorcom a producentskej spoločnosti, že si môžem vo filme zahrať, ale nech je to nejaká dôstojná rola, primeraná môjmu významu. Oni tejto požiadavke vyhoveli, moja úloha spočívala v tom, že som kráčal po lese, obzrel som sa cez ľavé rameno a zmizol som. Nakrúcali sme to asi štyri dni, chcel som tomu totiž dať primeranú hĺbku,“ zavtipkoval Karika, ktorý vzápätí ocenil prácu celého tvorivého tímu, hercov, herečiek i filmového štábu.

„DNA Production a televízia JOJ spravili obrovský kus roboty. Výber tých hercov je tak elektrizujúci, že keď som prišiel na pľac a videl som ich, to bolo tak presné, až som tomu nechcel veriť. Tak perfektne zachytili podstatu tých postáv z tej knihy, ako keby to vypadlo z mojej vlastnej imaginácie. Výborná robota. A druhá pre mňa fantastická vec bola, že sa naozaj vybrali na tie lokality Tribeča a ešte aj v tom období, ktoré kniha opisuje,“ poznamenal Karika.

Kniha Trhlina vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach (2014) sa Jozefovi Karikovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával desivý príbeh odohrávajúci sa v pohorí Tribeč. Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy, v ktorej rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad a poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v spomínanom pohorí. Trhlina získala od svojho vydavateľa ocenenie platinová kniha, bola nominovaná na cenu Anasoft litera a patrí jej Cena čitateľov Anasoft litera 2017. Pri príležitosti uvedenia nového filmového a televízneho projektu predstavili zástupcovia vydavateľstva, v ktorom vyšla, vo štvrtok večer i nové vydanie románu s originálnou filmovou obálkou a s fotografiami z nakrúcania, ako aj novú audioknihu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Karika #Anasoft litera #Joj #Peter Bebjak #trhlina