Zomrela Uršula Szabadošová, dlhoročná rozhlasová a televízna redaktorka

V košickom štúdiu Československého rozhlasu začala pracovať v roku 1986, pričom s regionálnym košickým štúdiom RTVS spolupracovala až do roku 2013.

12.12.2018 14:46
Uršula Szabadošová Foto:
Uršula Szabadošová na archívnej snímke.
debata

Ako hudobná redaktorka so špecializáciou na populárnu hudbu vyberala hudbu do prúdového vysielania, magazínov, literárno-dramatických relácií, vrátane zábavníkov Maratón či Superšopa. Bola tiež dramaturgičkou rozhlasových nahrávok populárnej hudby a participovala na organizácii pesničkovej súťaže Košický zlatý poklad. V období rokov 1999 až 2013 pripravovala rozhlasové vysielanie pre poľskú národnostnú menšinu a v rokoch 2005 až 2013 Poľský televízny národnostný magazín a národnostné správy.

Uršula Szabadošová sa narodila 24. apríla 1940 v Gdaňsku. Hudbu študovala na Hudobnej akadémii múzických umení Stanislava Moniuszka. V 60. rokoch sa stala kapelníčkou dievčenskej skupiny Baby Jagy, pre ktorú komponovala piesne a aranžmány. Preslávila sa aj ako hráčka na vibrafóne a vokalistka. Písala články do poľských časopisov a bola aj vedúcou Spolku Poliakov v Košiciach.

„Vďaka hudobnému talentu, dramaturgickej nápaditosti a pracovitosti bola rešpektovanou a obľúbenou osobnosťou rozhlasovej a televíznej tvorby, ktorá výstupmi svojej práce obohatila náš éter,“ uviedol jej dlhoročný kolega Juraj Hidvéghy.

Posledná rozlúčka s Uršulou Szabadošovou bude v piatok 14. decembra o 12:00 v košickom krematóriu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Uršula Szabadošová