Symbol Vianoc? Predsa Tri oriešky pre Popolušku

Filmová rozprávka Tri oriešky pre Popolušku je pre mnoho Nemcov jedným zo symbolov Vianoc. Film vo sviatočné dni ponúkne niekoľko nemeckých televízií, s jeho hlavnou postavou sa ale ľudia môžu stretnúť aj na novo vydaných známkach, rade suvenírov alebo na výstave na východonemeckom zámku Moritzburg, kde sa rozprávka natáčala.

24.12.2018 12:00
Tri oriešky pre Popolušku Foto:
Kultovú rozprávku Tri oriešky pre Popolušku odvysiela Markíza na Štedrý deň o 19:00.
debata (2)

Kultový film oslavuje tento rok 45. výročie svojej premiéry, čo sa nemecká firma PostModern rozhodla pripomenúť edíciou známok, ktoré je možné kúpiť napríklad na vianočných trhoch v Drážďanoch. Na dvojicu známok v hodnote 60 centov sú fotografie Popolušky v podaní Libuše Šafránkovej. Kým na prvej snímke sa ešte smutná Popoluška musí v šedivom oblečení trápiť s ťažkou prácou, na tom druhom už rozkvitla v šťastnú princeznú s korunkou na čele. V oboch prípadoch fotografie sprevádza text s nemeckým názvom filmu Drei Haselnüsse für Aschenbrödel.

„Od roku 1973 sa tento film v predvianočnom čase každoročne objavuje na televíznych obrazovkách. Už mnoho rokov má nielen kultový charakter, ale je pre veľa ľudí neoddeliteľne spojený s Vianocami. Tak ako žiadna iná rozprávka dokážu Tri oriešky pre Popolušku okúzliť rovnakou mierou mladých aj starších,“ zdôvodnila poštová firma voľbu motívu.

O tom, že to tak skutočne je, svedčia aj fronty ľudí, ktorí v predvianočnom čase pravidelne aj desiatky minút čakajú pred saským zámkom Moritzburg, aby mohli zhliadnuť výstavu o česko-nemeckom filme a jeho vzniku, ktorá tu je pritom k videniu už po niekoľkýkrát. Aktuálna verzia výstavy, ktorá zostane otvorená do 3. marca budúceho roka, návštevníkom na 450 metroch štvorcových ponúka množstvo informácií i zábavu.

Môžu sa dozvedieť napríklad o tom, ako mohol scenár k snímke napísať František Pavlíček, ktorému komunisti zakázali činnosť v kultúre, alebo prečo po nasadení umelého snehu východonemeckej výroby ešte pol roka po natáčaní zapáchalo okolie zámku po rybách. Expozícia v nemčine a slovenčine vysvetľuje tiež to, prečo východonemeckí filmári požadovali, aby Popoluška bola sebavedomá a samostatná, alebo prečo filmového Juráška hrajú dva odlišné kone.

Výstava, ktorá je s výnimkou pondelka otvorená každý deň od 10:00 do 17:00, dáva návštevníkom možnosť aj k tomu, aby sa sami zapojili. Môžu si napríklad vyskúšať Popoluškine šaty alebo sa pokúsiť získať vlastný oriešok, ktorý v „rozprávkovom lese“ nájde ďalšie využitie. Kto chce, tak si môže na záver zatancovať po boku figurín Popolušky a princa alebo si zmerať svoju topánku s Popoluškinou topánkou.

Popoluška, ale tento rok v Nemecku nie je k videniu len na známkach a na výstave v Moritzburg. Napríklad v meste Mišno, ktoré leží kúsok od filmom presláveného zámku, ju návštevníci nájdu aj na hrnčekoch, čajoch alebo na sladkostiach. V západonemeckom Frankfurte nad Mohanom zasa môžu záujemcovia zájsť do tunajšej opery, kde sa film režiséra Václava Vorlíčka bude premietať za živého hudobného sprievodu veľkého symfonického orchestra. Podobné predstavenie sa v decembri uskutoční aj v Berlíne, Hamburgu, Mníchove, Drážďanoch a ďalších mestách.

Publikum si potom rozprávku bude môcť vychutnať napríklad na Štedrý deň na poludnie alebo 25. decembra dopoludnia na verejnoprávnej televízii ARD. Tradične ju ale vysielajú v iných termínoch aj regionálne štúdiá verejnej služby, takže si ju Nemecké publikum môže o vianočnom čase užiť hneď niekoľkokrát.

Kultovú rozprávku odvysiela tradične aj slovenská televízia Markíza na Štedrý deň o 19:00.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Vianoce #rozprávka #Tri oriešky pre Popolušku