Televízne Vianoce ovládli kúzla, krásne princezné aj staré známe tváre

Nie nadarmo sa mnoho ľudí teší na Vianoce práve kvôli rozprávkam. Ich čaro je nezameniteľné, prináša so sebou pocit nostalgie, ale aj šťastia a spokojnosti. Taktiež ponor do sveta kúziel môže byť skvelým relaxom a občas potrebným únikom z reality. V neposlednom rade, predsa len pozorovať, ako dobro víťazí nad zlom, je vždy ľahšie aj krajšie.

26.12.2018 17:51
Richard Autner Simona Kollárová Vianočné želanie Foto:
Simona Kollárová a Richard Autner v rozprávke Petra Bebjaka Vianočné želanie.
debata (1)

Televízny program bol tieto Vianoce na rozprávky mimoriadne bohatý a priniesol mnohokrát dilemu, na ktorý kanál skôr prepnúť. Divák tak musel často niečo aj oželieť, no na druhej strane mohol namiesto overených klasík spoznať v premiére aj súčasné rozprávky. Tentoraz ich bolo niekoľko.

Keď sa podarí kasting

Rozhodne najočakávanejšiu rozprávku týchto Vianoc, Vianočné želanie v réžii Petra Bebjaka (Čiara), mohli diváci vidieť na Štedrý večer na Jednotke. Bebjak zakotvil v tomto žánri po prvý raz, no nedal to príliš poznať. I keď úvod jeho najnovšieho kúska bol pomerne rozpačitý, najmä kvôli mierne odfláknutým efektom, ktoré sa neskôr ešte sem-tam pripomenuli, možno povedať, že všetko ostatné sa vydarilo. Z filmu totiž doslova vyžarovala skvelá atmosféra, navyše podfarbená príjemnou hudbou. Tvorcovia tiež skvele odhadli minutáž, rozprávka ani sekundu nenudila, a to najmä vďaka svižnému tempu a pravidelným dávkam dobrodružných či akčných scén.

Na úspechu filmu majú však najväčšiu zásluhu sympatické hlavné postavy – dobrosrdečný a skromný slepý kováč Martin a odvážna princezná Michaela, snažiaca sa zachrániť svojho otca tým, že získa zázračnú korunu zakliateho kráľa Svaroga, pričom obaja musia čeliť falošnému a krutému černokňažníkovi Vlkanovi. Bebjak jasne stavil na hercov a vyšlo mu to. Richard Autner sa do úlohy kováča Martina, záchrancu princeznej, skvele hodil a tiež naplno vžil. Predviedol skutočne pozoruhodný výkon a jednoznačne potiahol film hore. A i keď Simona Kollárová ako princezná nedostala toľko priestoru, jej úprimný a prirodzený herecký prejav krásne dotvoril toto milé dielo, ku ktorému sa budú diváci určite radi vracať pokojne aj každé Vianoce.

Do pekla a naspäť

Na Štedrý deň ponúkla aj televízia JOJ v premiére novú česko-slovenskú rozprávku Najlepší priateľ. Režisér Karel Janák (Dôverný nepriateľ) v nej krásne a nenásilne poukázal na nástrahy ako chamtivosť, nevďačnosť, faloš či bezohľadnosť. Okrem toho spolu s kameramanom Martinom Šáchom pohladil divácke oko impozantnými zábermi vymykajúcimi sa z pomedzia televíznej tvorby, rovnako výpravou aj kostýmami. V úlohe princeznej Terezy sa predstavila Kristína Svarinská a jej nápadníka drevorubača Ondreja stvárnil len dvadsaťročný, no talentovaný Zdeněk Piškula.

Ich lásku komplikovali najmä lakomý strýko gróf bažiaci len po bohatstve a tiež zákerní čerti v pekle. Práve do pekla preto musel ešte neskúsený a trocha naivný Ondrej zájsť, aby všetko dopadlo tak, ako to už v rozprávkach chodí. Scenár Lucie Konášovej prekvital nápaditosťou, jemným, no fungujúcim humorom, zaujal tiež dejovými zvratmi. Janák zase ukázal, že to vie divákovi podať, vie vytvoriť napätie a udržať tak jeho pozornosť. V porovnaní s Bebjakovou rozprávkou Najlepší priateľ ťahal za dlhší koniec a zaujal ešte viac.

Keď kúzla nefungujú

Trojicu nových hraných rozprávok uzavrel Kúzelník Žito na Prvý sviatok vianočný na obrazovkách RTVS. Ďalšia česko-slovenská rozprávka v réžii Zdeňka Zelenku však bola najväčším sklamaním. Na rozdiel od dvoch predchádzajúcich diel tu prevládali naozaj hrozné dialógy, prevažne trápny humor, iritujúce muzikálne čísla, ustavične hrajúca nevhodná hudba, nesympatické postavy, zbytočne rozťahaný dej s množstvom postáv a tiež strohý a mierne umelý herecký prejav hlavnej dvojice – princeznú Adelku stvárnila Anna Kadeřávková a Žita Denis Šafařík. Pavel Kříž, Andrej Hryc či Jiřina Bohdalová vo filme hrali len druhé husle a ani oni nedokázali zachrániť film pred fiaskom.

Návrat známych tvárí

Okrem nových a ešte neokukaných tvárí sa na obrazovkách objavili aj už staré, všetkým dobre známe tváre. Najviac to bolo cítiť v animákoch, ktoré ponúkli najmä Markíza a JOJ počas Štedrého dňa. Na tých, čo si ráno privstali, už čakal bojazlivý Scooby-Doo, neskôr mohutný Shrek, Šmolkovia či nemenej známa trojica leňochod, mamut a tiger z Doby ľadovej. Okrem nich sa vrátili aj Mimi a Líza v novom krátkometrážnom filme Kataríny Kerekesovej a Ivany Šebestovej Mimi a Líza: Záhada Vianočného svetla. Režisérky v ňom ukázali, že byť outsiderom nie je jednoduché, no tiež vyčarili na tvári široký úsmev.

Aj na pomedzí hranej tvorby sa objavili postavy, ktoré poznajú nielen tí najmenší. Vo vianočnom programe tak nechýbali Perinbaba Juraja Jakubiska, Mrázik, Princezná so zlatou hviezdou, Sokoliar Tomáš či kultová Popoluška. A aké by to boli Vianoce, keby rodina McCallisterovcov nezabudla doma alebo na letisku malého neposlušného Kevina a diváci by sa tak nemohli na jeho prešibanosti vo filmovej sérii Sám doma baviť stále rovnako ako po prvý raz. Televízne Vianoce boli tento rok naozaj rozmanité, no okrem kvantity priniesli našťastie aj kvalitu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéry #Vianoce #rozprávka #televízny program #animovaný film #Vianočné želanie