Televízne tipy Pravdy: Jozef Kroner ako zbojník Pacho aj džezová nádielka Whiplash

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 27. decembra do 2. januára. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

27.12.2018 12:00
Whiplash Foto: ,
Herci J. K. Simmons a Miles Teller v snímke Whiplash.
debata

Štvrtok 27. 12.

Pacho, hybský zbojník, Markíza, 13.35
Čo poteší medzi sviatkami viac ako vtipný príbeh o zbojníkovi, ktorý častejšie ako svaly používa rozum? Vie si šikovne a prešibane poradiť v každej situácii, a hoci nepatrí k záletníkom, ženy, nevynímajúc cisárovnú Máriu Teréziu (Slávka Budínová), sa bijú o jeho priazeň… Film Martina Ťapáka je z roku 1975, ale poteší aj na sklonku roku 2018.

Deväť životov pána Fúzika, JOJ, 15.00
Film s rozporuplným hodnotením – kým jeden divák tvrdí, že tu Kevin Spacey prakticky nevykĺzne z roly bezohľadného politika a strihol si moralitku pre celú rodinu, iný vystupovanie Spaceyho hodnotí ako výborné a Christophera Walkena ako ešte lepšie. Rodinná rozprávka je to vraj nadpriemerná, hoci dosť podceňovaná. A tretí povie: „Choďte sa bodnúť. Ja náhodou takýto pokojný a milý filmík ocením.“ Možno preto, že mu doma tiež behá niekoľko chlpáčov. Ak chcete vedieť, ako sa Spacey ocitol v tele kocúra, pozrite si to.

Nedotknuteľní, Jednotka, 20.30
Naopak, tento film má hodnotenie mimoriadne vysoké – myslím, že oprávnene. Francúzsky film o ochrnutom a bohatom aristokratovi Philippovi, ktorý si za svojho nového opatrovníka vyberie Drissa, živelného mladíka z predmestia, ktorého práve prepustili z väzenia. Skamarátia sa, hoci to znamená prepojiť nemožné – Vivaldiho a populárnu hudbu, serióznosť a žoviálne vtipy, luxusné obleky a tepláky. Príbeh melancholického multimilionára a extrovertného recidivistu je nielen humorný, ale stal sa z neho kasový trhák. Alebo, ako podotkol ktosi z fanúšikov, Francúzi tieto multi-kulti okrasy vedia točiť.

Omar Sy a François Cluzet v snímke... Foto: Gaumont
Nedotknuteľní Omar Sy a François Cluzet v snímke Nedotknuteľní (2011).

Což takhle dát si špenát, ČT1, 21.35
Alebo máte chuť radšej na špenát? Nesmrteľná komédia Václava Vorlíčka podľa scenára Miloša Macourka pobaví aj po vyše 40 rokoch.

Piatok 28. 12.

Malá morská víla, Jednotka, 14.45
Nemecké spracovanie Andersenovej rozprávky o malej morskej víle, ktorá zachráni život topiacemu sa princovi. Očarovaná jeho krásou sa doňho zamiluje. Aby mohla svoju lásku nasledovať do paláca, musí sa vzdať doterajšieho života, opustiť otca i milované sestry. Tým však jej obeta zďaleka nekončí…

Sobota 29. 12.

Tri želania, Markíza, 10.45
Tvorcovia túto vlaňajšiu snímku avizujú ako krásny vianočný film, ktorý poetickou, hravou a humornou formou rozpovie príbehy niekoľkých podôb lásky: o trápeniach tínedžera Alberta (Filip Antonio), ktorý je až po uši zamilovaný do sestry svojho najlepšieho kamaráta, o láske medzi Albertovými rodičmi (Jitka Čadek Čvančarová a Martin Myšička), teda o varietnom kúzelníckom duu prežívajúcom krízu stredného veku, a tiež o rodičovskej láske, v ktorej sa flákač a lámač dievčenských sŕdc Bosák junior (Jan Maršál) snaží získať pozornosť a lásku svojho otca, úspešného hoteliera (Vítězslav Jandák). Réžia: Vít Karas. A reakcia cynického diváka? „Bez výnimky zlí detskí herci, nekonečná tragicky nesústredená expozícia – ešte 20 minút po začiatku nie je jasné, o kom a o čom film je, svet založený na potvrdzovaní stereotypov. Filmári sa vyhrali s rekvizitami viac, než je pri televíznych rozprávkach bežné, ale pozitívna povesť tohto filmu je skôr následok toho, že nie je taký neznesiteľný ako tradičné české rozprávky, ale len obyčajne polovičatý.

Nedeľa 30. 12.

Nesmrteľná teta, Jednotka, 10.40
Rozprávka Zdeňka Zelenku je vraj skôr pre dospelých než pre deti. Aj tu sa nájdu kritici, ktorým sa nepáči Filip Blažen v role vidieckeho truľa či mdlá princezná, ale zato tu nesmrteľnú tetu Závisť hrá skvelá Jiřina Bohdalová. A s ňou je výborný aj Jaromír Hanzlík ako kráľ.

Whiplash, Dvojka, 22.15
Damien Chazelle pred štyrmi rokmi nakrútil skvelý film o 19-ročnom džezovom bubeníkovi, ktorý sníva o sláve. Jedného dňa naňho narazí Terence Fletcher, dirigent so skvelým učiteľským talentom, ale aj nemilosrdnými praktikami. Fascinujúci film.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Whiplash #Jozef Kroner #televízne tipy #Malá morská víla #Nedotknuteľní