Televízny Silvester: Kto menej očakáva, viac dostane

Predstavy ideálneho vítania Nového roka sa u každého rôznia, kým niekto sa najradšej vidí na chate s priateľmi, iní uprednostňujú davovú eufóriu na námestiach. Stále je tu však nezanedbateľná skupina obyvateľstva, ktorá z rôznych dôvodov preferuje skôr teplo domova. Jej verným spoločníkom sa tak stáva televízia a silvestrovská ponuka programov, ktorým často dáva šancu len preto, aby ich mohla následne schuti skritizovať. Je však televízny Silvester naveky odsúdený na kolobeh veľkých očakávaní a následných sklamaní? Odpoveď sa možno neskrýva v zmene dramaturgie, ale diváckeho nastavenia. Nové zlaté pravidlo silvestrovského diváka by preto mohlo tento rok znieť: čím menej človek očakáva, tým príjemnejšie ho program môže prekvapiť.

31.12.2018 07:00
Zlaté časy RTVS Foto:
Jednotka RTVS 31. decembra ponúkne aj silvestrovský špeciál relácie Zlaté časy.
debata (49)

Kým sa rodičia budú cez deň venovať príprave obložených mís, „jednohubiek“ či silvestrovskej kapustnice, ich ratolesti usadené pri televíznych prijímačoch zabaví tradične bohatá nádielka rozprávok. Kto počas vianočných sviatkov nemal dosť kúzelného deduška Mrázika, repete si môže dať počas dopoludnia na Markíze. Ešte predtým sa deti môžu vydať do sveta mágie spoločne s prvým dielom populárnej série Harry Potter a Kameň mudrcov. Komerčná jednotka na trhu bude počas Silvestra prevažne filmová, najmladších cez deň poteší aj príbehmi Asterixa a Obelixa či klasikou Traja veteráni. Verejnoprávna Jednotka zase zaostrí na dobrodružstvá princeznej Fantaghiro, celú rodinu neskôr rozospieva muzikálom s hudbou Deža Ursiniho Neberte nám princeznú. Pehavý Max a strašidlá zase ráno na JOJ-ke ukážu, ako zábavne môže vyzerať hororový príbeh.

V znamení špeciálov

Jednotka počas dňa poteší aj fanúšikov slávneho zbojníka Jánošíka v podaní režiséra Paľa Bielika (1952, 1953). Obe časti prinesie od 16. hodiny hneď za sebou. Markíza rozosmeje divákov česko-slovenskou komédiou Oldřicha Lipského „Marečku, podejte mi pero!“ Keď sa však začne zvečerievať, televízie zvyknú vyťahovať z rukávov najväčšie tromfy. Ako aj po minulé roky, aj tentoraz stanice stavili na tzv. silvestrovské špeciály overených formátov. Po súťažno-zábavnej šou Milujem Slovensko budú môcť diváci na Jednotke na chvíľku upadnúť do príjemnej nostalgie spoločne so „špeciálom“ Zlaté časy. Programom ich budú sprevádzať hostia zvučných mien ako napríklad Milan Lasica, Katarína Knechtová či Ady Hajdu.

Diváci televízie JOJ budú v hlavnom vysielacom čase hádať povolania v relácii Inkognito, odpočítavať posledné sekundy do Nového roka zase môžu spoločne so Štefanom Skrúcaným a Kandráčovcami v hudobno-zábavnej šou Všetko, čo mám rád. Na snahu prilákať k sebe pozornosť divákov opäť celkom rezignovala televízia Markíza, ktorá opäť stavila na reprízy českých komédií Kameňák 4 a Babovřesky 2. Kto však večer „zradí“ slovenské stanice a vyberie si českú konkurenciu, určite neoľutuje. ČT 2 ponúkne o 20. hodine večer ospevovaný muzikál režiséra Damiena Chazella La La Land.

Ľúbostný príbeh nadaného klaviristu Sebastiana (Ryan Gosling) a zatiaľ neobjavenej herečky Mie (Emma Stoneová) si získal nielen milióny sŕdc po celkom svete, ale aj množstvo filmových ocenení. Udržať si divákov česká „dvojka“ plánuje aj zaradením úspešnej francúzskej komédie Nedotknuteľní. Zlé svedomie z preferencie českých staníc si môžu Slováci napraviť hneď po polnoci. Maratón relácie Ktosi je za dverami s nestarnúcim a duchaplným humorom dvojice Júliusa Satinského a Milana Lasicu si opäť pripravila RTVS na Dvojke.

Silvester hrá do tanca

Pretancovať sa s televíziou do Nového roka? Nie je problém. Už o ôsmej hodine večer bude džezovým tónom La La Landu konkurovať slovenská bítová klasika. Dvojka ponúkne záznam narodeninového koncertu speváka Pavla Hammela, ktorý zaostril aj na album skupiny Prúdy Zvoňte, zvonky. Štafetu hneď po Hammelovi prevezme na Dvojke legendárna štvorica z Liverpoolu. Hudobný dokument The Beatles – Roky na turné priblíži fanúšikom Chrobákov nielen obrovský úspech, ale aj odvrátenú stránku slávy, pre ktorú sa neskôr rozhodli celkom skoncovať s koncertovaním a stali sa hlavne štúdiovou kapelou.

Do Nového roka ľudí odprevadia hity írskej skupiny U2, konkrétne záznam koncertu v slávnom štúdiu Abbey Road v Londýne. Jednotka si po polnoci zase zaspomína na Karla Svobodu a Jozefa Bednárika v hudobnom programe Od Lady Carneval k Draculovi. Práve hudobný program, spoločne s oscarovou snímkou La La Land, sú asi najväčším dôvodom pozmeniť tento rok kritériá voľby programu a odchádzať tak do postelí nie rozčarovaný, ale s melódiou na perách.

Silvester je na premiéry trošku skúpy, Jednotka to však na Nový rok vykompenzuje galaprogramom Najväčší Slovák. Už 1. januára večer diváci spoznajú prvú stovku a v rámci nej finálnu desiatku osobností, spomedzi ktorých bude môcť verejnosť za svojho favorita hlasovať do 1. mája 2019. Moderátormi galavečera budú Adela Vinczeová a Štefan Chrappa. Čo sa týka noviniek, RTVS ponúkne divákom Dvojky od 5. januára aj oceňovaný seriál Príbeh služobníčky, ktorý vznikol na motívy príbehu kanadskej spisovateľky Margaret Atwoodovej. O deň neskôr zase na Jednotke uvedie spin-off seriálu Doktor Martin – Strážmajstra Topinku.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #The Beatles #televízny Silvester #Milujem Slovensko #La La Land