Slovenskí filmári sa pozrú na rany spoločnosti

Dá sa vyhrať boj so systémom a tými najmocnejšími? Čo všetko to obsahuje a za akú cenu? Bolesť, hnev, strach, nepokoj, frustrácia. Práve tieto pocity sa snažil pretaviť na plátno mladý režisér Teodor Kuhn, ktorého spoločensko-kritický celovečerný debut Ostrým nožom je voľne inšpirovaný vraždou Daniela Tupého, študenta Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, ktorého v novembri 2005 zavraždili na Tyršovom nábreží v Bratislave.

03.01.2019 08:00
Roman Luknár Ostrým nožom Foto:
Roman Luknár v snímke Ostrým nožom.
debata

"Ostrým nožom rozpráva hrozné veci o našej spoločnosti z pohľadu rodiny, ktorá prišla o dieťa násilnou smrťou. A náš štát, ktorého základnou úlohou má byť, ak už nie zaručiť našu bezpečnosť, tak aspoň dosiahnuť spravodlivosť, tejto rodine pošliapal po krku,“ prezradil režisér. Kuhn počas štúdia réžie na Vysokej škole múzických umení vo filmoch Stratené deti (2011), Bódhisattva v Petržalke (2011) či Momo (2012) reflektoval najmä problémy bratislavskej mládeže. Filmom Vox Populi (2013) sa zase zameral na frustráciu spoločnosti z politických káuz. Dráma Ostrým nožom rozpráva fiktívny príbeh Ľudovíta, ktorému neonacisti zavraždia syna a štyria páchatelia obvinení z útoku sa pre chybné rozhodnutie sudkyne dostanú na slobodu. Otec, ktorého vo filme stvárnil Roman Luknár, je odhodlaný odhaliť pravdu a púšťa sa tak do nevyrovnaného boja s nečinnou políciou, skorumpovaným súdnictvom či dokonca mafiou. Zavraždeného syna stvárnil David Hartl (Únos), jeho matku Ela Lehotská. Okrem nich sa vo filme objavia aj Táňa Radeva, Marián Mitaš či Jana Oľhová. Do role neonacistov obsadil Kuhn aj známych slovenských raperov Moma a Molocha Vlavo. Ostrým nožom príde do slovenských kín 21. februára.

K filmu nahrala titulnú pieseň s názvom Dunaj Jana Kirschner. "Umenie musí reagovať aj na takéto témy, umenie musí povedať pravdu, umenie musí klásť otázky a nabádať k diskusii,“ povedala speváčka, ktorá skladbu v premiére aj s videoklipom predstaví v januári.

Na dôležitú, ale na poli slovenského filmu stále neprebádanú tému, sa zameral aj režisér Jonáš Karásek (Kandidát) so scenáristom Marošom Hečkom. Ich dráma Amnestie sa vráti do roku 1990 a priblíži pozadie okolo kontroverzných amnestií udelených prezidentom Václavom Havlom. Film ukáže dosah tohto činu na spoločnosť, pričom nevynechá neslávnu krvavú vzburu väzňov v Leopoldove. Vo filme sa predstavia mladí herci Juraj Bača a Natalia Germani. Okrem nich diváci uvidia Mareka Majeského, Aňu Geislerovú alebo Marka Vašuta. Premiéra filmu podľa knižnej predlohy Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo, je plánovaná v čase osláv 30. výročia nežnej revolúcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #19 udalostí roka 2019