Televízne tipy Pravdy: Lída Baarová aj Koleso zázrakov od Woodyho Allena

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 4. do 9. januára. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

04.01.2019 14:00
Táňa Pauhofová a Pavel Kříž Foto:
Táňa Pauhofová a Pavel Kříž vo filme Lída Baarová.
debata

Piatok 4. 1.

Chobotnice z II. patra: Všetko napoly!, ČT1, 15.55
Pre mnohých srdcová záležitosť z detstva, ktorú vždy budú zbožňovať a nikdy ich neomrzí. Ktosi si všimol, že film je vlastne svedectvom o ťažkom údele detí, ktoré musia ísť na dovolenku s rozhádanými rodičmi a potom sledovať pomaly sa blížiaci rozvod. Pochválil Dagmar Veškrnovú za výborne stvárnenú žiarlivú mamu, zboristku Národného divadla, ktorá vyhodí manželovi, šoférovi kamiónu (Pavel Zedníček) z auta bábiku. Ten okamžite brzdí a vrhá sa za ňou so slovami: „Bolo v nej sto dolárov, pre Krista!“ Divák si myslí, že dnešné deti túto scénu už nepochopia. Za zmienku tiež stojí, ako rodina musí predstierať, že dovolenka bola perfektná, aby sa im susedia neposmievali – skvelá štúdia českého spoločenského úkazu. Takže autori Jindřich Polák a Ota Hofman sú vraj talentovaní drviči detských sŕdc.

Chaplin trestancom na úteku, Dvojka, 16.15
Nestarnúca úžasná groteska – ak ste ju aj videli, musíte ju vidieť znova. Skvelé.

Varga, Dvojka, 16.40
Dokument začínajúcej režisérky Sone Maletzovej – jedných nadchol, iní autorke vyčítajú príliš jednoduché otázky o láske, smrti či slobode, ktoré kládla legende československej hudobnej scény na sklonku života. Ale Varga na ne vraj dobre odpovedá. Hovorí napríklad: Keď som sám so sebou, som v dobrej spoločnosti.

Čierny tulipán, Jednotka, 17.10
Aj tento film patrí k legendám, ktoré poznamenali detstvo mnohých divákov. Istá diváčka píše: „No uznajte, aká malá slečna by mohla nemilovať mladého Alaina Delona a jeho verného koňa Voltaira?“ Film z roku 1964 vraj nestratil nič zo svojho kúzla a humoru ani dnes.

Sobota 5.1.

Apartmán v hoteli Plaza, ČT2, 16.50
Fantastický Walter Matthau v skvelom americkom filme podľa rovnomennej divadelnej komédie Neila Simona. Zachytáva príbehy troch rôznych ľudí, ktorí po sebe obývali apartmán v hoteli Plaza. V troch poviedkach trikrát žiari Matthau, ktorého výborne dabuje Eduard Cupák. Raz hrá záletného manžela, druhýkrát večného zvodcu a tretíkrát starnúceho otca, ktorého dcéra v deň svadby podľahne panike a zamkne sa do kúpeľne…

Lída Baarová, ČT1, 20.00
Film Filipa Renča z roku 2016 si vyslúžil posmešky, no hrá v ňom niekoľko dobrých hercov – hviezdu Lídu Baarovú stvárnila naša Táňa Pauhofová a okrem nej je tam aj Martin Huba či Simona Stašová…

Rebel bez príčiny, Dvojka, 20.00
Film z roku 1955 s Jamesom Deanom v hlavnej úlohe je vraj zaujímavou sondou do života mládeže v zlatých 50. rokoch. Istý divák si všimol, že nielen James Dean zomrel predčasne ako 24-ročný, ale aj Natalie Woodová – ako 43-ročná a Sal Mineo v 37 rokoch. Že by prekliata generácia?

Chrám Matky Božej v Paríži, Jednotka, 21.30
Francúzska klasika z roku 1956 – Esmeraldu hrá Gina Lollobrigida, hrbáča Quasimoda Anthony Quinn. Vraj veľmi verne stvárnenie Hugovej predlohy.

Nedeľa 6.1.

Koleso zázrakov, HBO, 10.40
Milý film môjho obľúbeného Woodyho Allena – v hlavnej úlohe servírky Ginny tentoraz Kate Winsletová, ktorá si na Coney Islande v New Yorku 50. rokov začne s mladým plavčíkom Mickeym (Justin Timberlake). Lenže Ginny to nemá ľahké – musí sa s manželom, ktorý pracuje ako obsluha kolotoča (Jim Belushi), starať aj o jeho znovunájdenú dcéru (Juno Templeová), ktorá je na úteku pred mafiou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lída Baarová #televízne tipy #Koleso zázrakov