Oceňovaný Príbeh služobníčky už aj na Dvojke

Ekologické katastrofy, sexuálne otroctvo, utláčanie menšín, zakrývanie zvrátenosti a krutosti mocných za náboženstvo a návrat k tradičným hodnotám.

05.01.2019 09:00
príbeh služobníčky, príbeh služobnice, the... Foto:
Elisabeth Mossová v seriáli Príbeh služobníčky.
debata (4)

Toto všetko ponúka fiktívna a dystopická totalitná republika Gileád, kde sa odohráva príbeh celosvetovo známeho a dvoma Zlatými Glóbusmi či ôsmimi cenami Emmy ovenčeného amerického seriálu Príbeh služobníčky. Ten sa po seriálových chuťovkách ako Most, Fargo, Gomora či Taboo dostane 5. januára na obrazovky RTVS. Divákov bude znepokojovať svojou temnou atmosférou každú sobotu na Dvojke. Televízia zakúpila práva na prvé dve série seriálu, čo je zatiaľ 23 dielov.

Dej je zameraný na ženy, ktoré v Gileáde definitívne stratili svoju slobodu aj postavenie. Tie, ktoré sú plodné, vzali do zajatia za účelom reprodukcie s cieľom zachrániť ľudstvo. Stali sa z nich služobníčky. Jednou z nich je aj hlavná postava seriálu June Osbornová (Elisabeth Mossová), ktorá sa však odmieta zmieriť s tým, že jej gileádska armáda zobrala dcéru i manžela a jej jedinou úlohou v Gileáde je porodiť dieťa. Nevzdáva sa, a tak jej cieľom je nájsť svoju rodinu a utiecť z krajiny preč. Drsný seriál explicitne zobrazujúci každodenné mučenie nevinných, pod ktorým je ako tvorca podpísaný Bruce Miller a vznikol podľa románu kanadskej autorky Margaret Atwoodovej z roku 1985, sa snaží predstaviť divákovi, ako by to mohlo vyzerať, keby sa svet dostal do nesprávnych rúk a ovládli ho bezohľadní krutovládcovia. Pričom či už priamo alebo nepriamo odkazuje aj na spoločensko-politickú situáciu v súčasnej Amerike pod vedením prezidenta Donalda Trumpa.

„Myslím, že najhoršia paralela medzi reálnym svetom a svetom Gileádu je akýsi pomalý postupný pocit, že isté veci sú normálne a v poriadku, pričom vôbec nie sú. V Gileáde sú totiž veci, ktoré každý považuje za samozrejmosť, považuje ich za nové, správne, normálne. Cítim však, že sa to tak deje aj v reálnom svete, kde si ľudia veľmi rýchlo zvyknú aj na to, že im odoberú práva či slobodu. Našťastie máme veľa skvelých ľudí, ktorí toto odmietli a stále odmietajú. Stále je to však veľmi strašidelná a znepokojivá podobnosť, ktorú vidím, rovnako ako, bohužiaľ, veľa ďalších,“ prezradila hlavná hrdinka seriálu, herečka Elisabeth Mossová, pre The Hollywood Reporter. Minulý rok za svoj výkon v seriáli získala Zlatý Glóbus.

„Mohol by sa Príbeh služobníčky naozaj stať? To už nie je tá správna otázka. Tá teraz znie – Deje sa to? Hľadáme nejaký dôvod na to, aby sme oddelili a izolovali tých, ktorí sú iní, ktorí by nemuseli zapadnúť? Dovolíme strachu, aby sme boli menej slobodní? Je šťastie, že tento seriál prišiel vtedy, keď to najviac potrebujeme, aby mohol vykričať to, čo každý deň leží pod povrchom a donútil nás to vidieť a počuť,“ napísala pre IndieWire kritička Liz Shannon Millerová. Akú sledovanosť a ohlasy prinesie americký seriál na Slovensku je síce otázne, no snaha RTVS prinášať podobné kvalitné zahraničné seriály je pri sivom domácom priemere nanajvýš sympatická.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Elisabeth Moss #Príbeh služobníčky