Noc Zlatých glóbusov priala Cuarónovi, Malekovi aj Baleovi

Keď v novembri prišla do slovenských kín dlhoočakávaná hudobná dráma o legendárnej skupine Queen a jej extravagantnom frontmanovi Freddiem Mercurym Bohemian Rhapsody, pred pokladnicami kín bolo zrazu vidieť obrovské rady nedočkavých fanúšikov. Ošiaľ, ktorý film spôsobil, neostal bez povšimnutia ani u deväťdesiatky zahraničných hollywoodskych korešpondentov rozhodujúcich o prestížnych cenách Zlatý glóbus.

07.01.2019 16:41
USA film Zlatý glóbus ceny Foto: ,
Alfonso Cuarón získal prestížnu sošku za najlepšiu réžiu aj za najlepší cudzojazyčný film.
debata

Snímka v réžii Bryana Singera získala sošku za najlepší dramatický film a naprázdno neodišiel ani charizmatický predstaviteľ Mercuryho, herec Rami Malek. „Nedokážem sa pohnúť, srdce mi ide vybuchnúť z hrude. Je to pre mňa obrovská česť. Všetci ohromne pracovali na tom, aby tento film bol tým, čím je, a počas toho procesu som získal jednu úžasnú rodinu,“ povedal Malek vo svojom prejave.

Americký herec egyptského pôvodu v prejave tiež poďakoval prítomným členom Queenu, gitaristovi Brianovi Mayovi, bubeníkovi Rogerovi Taylorovi a na záver aj samotnému Mercurymu za hudobný prínos. V kategórii najlepšia komédia alebo muzikál putoval Zlatý glóbus tvorcom filmu Green Book, ktorý sa v marci dostane aj do slovenských kín a celkovo získal tri ceny. V road movie zasadenej do Spojených štátov počas šesťdesiatych rokov polemizujúcej o rasovej segregácii sa predstavili Mahershala Ali a Viggo Mortensen ako černošský hudobník a jeho biely šofér.

Ali si za úlohu svojrázneho pianistu odniesol cenu za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. Pre herca ide už o druhé významné ocenenie v krátkom období, keďže v roku 2017 získal Oscara v rovnakej kategórii za drámu Moonlight. Napriek tomu, že o zlatú sošku bojoval v kategórii najlepší herec v komédii alebo muzikáli aj jeho kolega Viggo Mortensen, ocenenie mu vyfúkol o niečo mladší Christian Bale, známy tiež pre svoje extrémne fyzické premeny kvôli filmu. Tentoraz získal cenu za životopisnú snímku Vice.

Vďaka satanovi

Bale stvárnil vo filme niekdajšieho viceprezidenta Spojených štátov za vlády prezidenta Georgea W. Busha Dicka Cheneyho a so svojím špecifickým britským akcentom vo svojom prejave zažartoval, keď za inšpiráciu pri stvárnení tejto úlohy poďakoval satanovi. Pre herca šlo o v poradí druhú spoluprácu s režisérom Adamom McKayom, pričom za ich predošlú spoluprácu na filme Stávka na neistotu (2016) bol herec tiež nominovaný v rovnakej kategórii na Zlatý glóbus aj na Oscara. Ďalším úspešným mužom večera sa stal aj mexický formalista Alfonso Cuarón.

Nielenže jeho najnovšia čiernobiela snímka Roma, ktorú nakrútil v rodnom Mexiku, získala Zlatý glóbus za najlepší cudzojazyčný film spomedzi nemenej silných diel ako napríklad Zlodeji (r. Hirokazu Koreeda) či Dievča (r. Lukas Dhont), Cuarón si tiež odniesol sošku za najlepšiu réžiu. V dráme, ktorú napísal, režíroval, ale aj nakrútil a dokonca zostrihal, sa vracia do obdobia svojho detstva, teda do sedemdesiatych rokov, a vzdáva poctu ženám, ktoré ho vychovali. Roma je aj vďaka tomu považovaná za Cuarónovu najosobnejšiu snímku vôbec a rovnako je silným adeptom aj na cudzojazyčného Oscara.

Prepísala históriu

Noc Zlatých glóbusov však nepriala len mužom. V noci z nedele na pondelok sa totiž prepisovala história a postarala sa o to herečka a zároveň aj jedna z moderátoriek ceremoniálu Sandra Oh. Bola prvou Ázijčankou, ktorá ceremoniál moderovala, a tiež prvou Ázijčankou, ktorá má doma viac ako jeden glóbus. K soške za postavu doktorky Cristiny Young v seriáli Klinika Grace z roku 2006 jej teraz pribudol glóbus za úlohu bezpečnostnej analytičky v televíznom seriáli Na muške.

Úspech zožala aj Olivia Colman za úlohu vo filme Yorgosa Lanthimosa Favoritka, tiež Glenn Close za film Manželka či Regina King za film If Beale Street Could Talk. Podľa očakávaní putoval ďalší Zlatý glóbus aj do rúk popovej speváčky Lady Gaga. Získala cenu za najlepšiu pôvodnú pieseň Shallow z filmu Zrodila sa hviezda v réžii Bradleyho Coopera. Nominácie za najlepšiu réžiu a najlepšieho herca v hlavnej úlohe drámy však Bradley Cooper na cenu nepremenil.

Glóbus za najlepšiu pôvodnú hudbu získal Justin Hurwitz za vesmírnu drámu Prvý človek. Pre film ide však viac-menej o akúsi cenu útechy. Napriek tomu, že by si to práve táto snímka zaslúžila ako máloktorá iná, nezískala nomináciu ani za réžiu, o ktorú sa postaral oscarový Damien Chazelle, ani v kategórii najlepší dramatický film, do ktorej sa namiesto nej dostala dobrodružná science-fiction Čierny panter.

Slávnostný ceremoniál sa niesol v pomerne pokojnom duchu bez výraznejších prešľapov či významných spomenutiahodných momentov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zlaté glóbusy #Christian Bale #Queen #Alfonso Cuarón #Rami Malek #Bohemian Rhapsody