Aj v starnutí hľadali humor. Michael Douglas má prvý seriálový glóbus

Medzi televíznymi a filmovými hercami bol kedysi veľký múr, na ktorého druhú stranu nebolo ľahké sa dostať. Kým televízni herci boli „iba“ niekým, na koho sa možno zadarmo pozerať na obrazovke, vrcholom bolo filmové herectvo. Zaň bolo treba platiť vstupné do kina. Táto hranica sa aj vďaka rozmachu platených streamingových televízií stiera, myslí si Michael Douglas. Kariéru začínal v televízii a úspechy v nej slávi opäť vďaka hlavnej úlohe v komediálnom seriáli The Kominsky Method z dielne streamingovej televízie Netflix.

08.01.2019 05:00
Michael Douglas Foto: ,
Americký herec Michael Douglas.
debata

Medzi televíznymi a filmovými hercami bol kedysi veľký múr, na ktorého druhú stranu nebolo ľahké sa dostať. Kým televízni herci boli „iba“ niekým, na koho sa možno zadarmo pozerať na obrazovke, vrcholom bolo filmové herectvo. Zaň bolo treba platiť vstupné do kina. Táto hranica sa aj vďaka rozmachu platených streamingových televízií stiera, myslí si Michael Douglas. Kariéru začínal v televízii a úspechy v nej slávi opäť vďaka hlavnej úlohe v komediálnom seriáli The Kominsky Method z dielne streamingovej televízie Netflix.

Za postavu policajného inšpektora Steva Kellera v seriáli V uliciach San Francisca, ktorý stál na začiatku jeho hviezdnej hereckej kariéry, sa Michaelovi Douglasovi Zlatý glóbus nepodarilo získať. V polovici 70. rokov bol síce za túto úlohu na cenu nominovaný, hlasujúci zahraniční novinári však uprednostnili Tellyho Savalasa v role iného policajta – Kojaka. Medzitým Michael Douglas získal niekoľko Zlatých glóbusov – za snímky Wall Street (1987), Liberace (2013), za film Prelet nad kukučím hniezdom (1975) ako producent aj čestný glóbus v podobe Ceny Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo. Ďalší glóbus pribudol do jeho zbierky v noci z nedele na pondelok za najlepší mužský herecký výkon v The Kominsky Method.

„Donald a Bill, Sacha, Jim, nedokážem si ani predstaviť, že som s vami v jednej skupine,“ vyzdvihol počas večera Douglas svojich konkurentov. Donald Glover sa o cenu uchádzal v seriáli Atlanta – príbehu dvoch bratrancov na atlantskej rapovej scéne. Bill Hader si v seriáli Barry zahral deprimovaného nájomného vraha, Sacha Baron Cohen bavil zamaskovaný v šou Who Is America, v ktorej opäť mnohých nachytal a prinútil ich ukázať pravú tvár, a Jim Carrey bol nominovaný za úlohu detského zabávača. V seriáli HBO Na smiech sa mu začne rozpadať život. Všetkých však tromfol Douglas ako starnúci herec Sandy Kominsky, ktorému sa už nedostávajú úlohy a vedie herecké kurzy. „Neočakával som, že bude taký flexibilný a hravý,“ zhodnotil Douglasovo účinkovanie v seriáli pre Avclub.com Alan Arkin, ktorý stvárňuje Kominského agenta.

Tvorcom The Kominsky Method je Chuck Lorre, ktorý má prezývku kráľ sitcomu. Medzi jeho predchádzajúce projekty totiž patria seriály ako Dharma a Greg, Dva a pol chlapa, Teória veľkého tresku či Malý Sheldon. „Som Lorreho obrovský fanúšik už od seriálu Cybill (1995),“ vyznal sa v podcaste na stránke Zlatých glóbusov Douglas. "Spýtal som sa (Lorreho): Chystáš sa nájsť komédiu v starnutí? Potom som tvoj človek,“ opísal svoju reakciu na prvú hlavnú seriálovú úlohu po desaťročiach pre The New York Times. Hoci Douglas je známy najmä vďaka filmom ako Wall Street, Voľný pád či Základný inštinkt, v jeho filmografii nechýbajú ani komédie – Honba za diamantom, Vojna Roseovcov či Skvelí chlapci.

„Jedna z vecí, ktoré ma na úlohe priťahovali, bola, že Chuck je jeden z mála ľudí, ktorí dokážu nájsť humor v starnutí. Starnutie je niečo, s čím nemôžete toho veľa spraviť a počujete, ako sa ľudia na to sťažujú. Vyvinúť sériu, ktorá je sčasti o kamarátstve a priateľstve dvoch ľudí navždy, ale má aj humor, ktorý vychádza z ich manierov, ma naozaj lákalo,“ povedal Douglas pre portál Parade.com s tým, že sa mu páčilo, ako Lorre na jednej strane zobrazil herectvo z perspektívy, s určitou dôstojnosťou, ale zároveň si z tejto profesie dokáže uťahovať bez toho, aby ju znevažoval.

The Kominsky Method si okrem ceny pre Douglasa odniesol aj glóbus za najlepší komediálny seriál. Najlepším dramatickým seriálom sa stala špionážna dráma z obdobia studenej vojny V službách KGB. Dve ceny získal projekt American Crime Story – The Assassination of Gianni Versace. Druhá séria kriminálnej antológie podľa skutočných udalostí si odniesla glóbus za najlepšiu minisériu alebo televízny film a z ceny sa tešil aj predstaviteľ Versaceho vraha Darren Criss.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Douglas #Zlaté glóbusy #netflix #The Kominsky Method