O cenu pre najlepšieho režiséra zabojuje aj Bradley Cooper

Asociácia amerických režisérov Directors Guild of America (DGA) predstavila päticu tvorcov nominovaných na výročnú cenu DGA za réžiu celovečerných hraných filmov. V 71. ročníku ju môžu získať Bradley Cooper, Alfonso Cuarón, Peter Farrelly, Spike Lee a Adam McKay. Nominovaných v kategóriách venovaných televízii, reklame a dokumentom oznámili v pondelok 7. januára.

09.01.2019 11:14
Bradley Cooper Foto: ,
Americký herec a režisér Bradley Cooper zabojuje v dvoch kategóriách.
debata

Cooper, ktorého nominovali aj na cenu za réžiu prvého celovečerného filmu, má šancu vďaka remakeu romantickej hudobnej drámy Zrodila sa hviezda. Cuarón, ktorý už cenu DGA získal v roku 2014 za sci-fi Gravitácia (2013), si tentoraz nomináciu vyslúžil drámou Roma. McKaya, ktorý už má na konte nomináciu z roku 2016 za dramédiu Stávka na neistotu (2015), nominovali za životopisnú snímku Vice. Okrem toho si však pripísal na konto aj ďalšiu nomináciu v kategórii dramatických seriálov, kde sa uchádza o cenu vďaka réžii epizódy Celebration seriálu Boj o moc (2018). Zvyšní dvaja – Peter Farrelly s road movie Green Book a Spike Lee vďaka životopisnej dramédii BlacKkKlansman – sú medzi nominovanými po prvý raz. O cenu za réžiu prvého celovečerného filmu sa uchádzajú aj Bo Burnham (Eighth Grade), Carlos López Estrada (Blindspotting), Matthew Heineman (A Private War) a Boots Riley (Sorry to Bother You).

DGA Award je už tradične jedným z najpresnejších ukazovateľov toho, kto získa Oscara za réžiu. Len sedemkrát v histórii cien, ktoré po prvý raz udelili za rok 1948, víťaz DGA Award Oscara nezískal. Za rok 1968 získal cenu DGA Anthony Harvey s drámou Lev v zime, no Oscara si vďaka filmu Oliver! odniesol Carol Reed. Rok 1972 vyniesol cenu DGA Francisovi Fordovi Coppolovi za prvú časť trilógie Krstný otec, ale cenu Akadémie za réžiu získal Bob Fosse za Kabaret. Za rok 1985 udelili cenu DGA Stevenovi Spielbergovi za drámu Purpurová farba, ale Oscar putoval do rúk Sydneyho Pollacka za Spomienky na Afriku.

Rok 1995 vyniesol cenu DGA Ronovi Howardovi za réžiu snímky Apollo 13, kým Akadémia ocenila Mela Gibsona a jeho Statočné srdce. Cenu DGA za rok 2000 získal Ang Lee s filmom Tiger a drak, Oscara však udelili Stevenovi Soderberghovi za kriminálny triler Traffic – aféry (bez)mocných. Za rok 2002 DGA ocenila Roba Marshalla s muzikálom Chicago, Oscara ale získal Roman Polański za Pianistu. Zatiaľ naposledy sa tak stalo v roku 2013, keď víťaza ceny DGA Bena Afflecka na Oscara za réžiu ani len nenominovali a cenu Akadémie získal Ang Lee vďaka snímke Pí a jeho život (2012).

Víťazov 71. ročníka udeľovania cien DGA predstavia v sobotu 2. februára.

Prehľad nominácií na výročné ceny Asociácie amerických režisérov za celovečerné filmy:

Réžia celovečerného hraného filmu:

Bradley Cooper – Zrodila sa hviezda

Alfonso Cuarón – Roma

Peter Farrelly – Green Book

Spike Lee – BlacKkKlansman

Adam McKay – Vice

Réžia prvého celovečerného filmu:

Bo Burnham – Eighth Grade

Bradley Cooper – Zrodila sa hviezda

Carlos López Estrada – Blindspotting

Matthew Heineman – A Private War

Boots Riley -Sorry to Bother You

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bradley Cooper #Alfonso Cuarón #Directors Guild of America (DGA) #Zrodila sa hviezda #Roma #Vice #hraný film