Festival Írán:ci predstaví to najlepšie zo súčasnej iránskej kinematografie

Do Bratislavy zavíta v dňoch od 24. do 26. januára filmový festival Írán:ci. Podujatie divákom a diváčkam ponúkne výber toho najlepšieho zo súčasnej iránskej kinematografie. Väčšinu z uvedených snímok, ktoré mali premiéru na prestížnych festivaloch v Cannes, Berlíne, Benátkach, Locarne či Amsterdame, premietnu na Slovensku po prvý raz. Projekcie sa uskutočnia v kinách Lumiere a Film Europe.

14.01.2019 09:00
Prasa Foto:
Hassan Majooni vo filme Prasa.
debata

Festival ponúkne pestrý program vo viacerých žánrových sekciách. Diváci a diváčky sa môžu tešiť na viaceré celovečerné snímky ako napríklad na krimikomédiu Prasa (2018) od Maniho Haghighiho, ktorá im prinesie príbeh sériového vraha rozhodnutého pozabíjať najlepších iránskych filmárov. Snímka tohtoročný festival otvorí. Okrem nej sú v programe zaradené aj v Cannes ocenená snímka Tri tváre (2018) od režiséra Jafara Panahiho, ktorý je v Iráne zakázaný, dráma Bez dátumu, bez podpisu (2017) od Vahida Jalilvanda, iránsko-česká dráma Červená krajina (2018) režiséra Abbasa Aminiho, dráma Keď sme umierali (2018) od Mostafu Sayariho, dráma Drezúra (2018) Pooyu Badkoobeha, vojnový film Bomba, milostný príbeh (2018) Paymana Maadiho a krimidráma Ivázia (2017), za ktorou stojí Sharam Mokri.

Zmienené snímky sú zaradené do súťaže celovečerných filmov, ktorá predstavuje výber z najúspešnejších filmov iránskych filmárov. V mnohých prípadoch sú to ich prvé alebo druhé filmy, ktoré zároveň úspešne uviedli na svetových festivaloch. Režisér alebo režisérka víťazného filmu získa pre svoju ďalšiu snímku 10 dní postprodukcie v poprednom pražskom štúdiu Magic Lab.

Návštevníci a návštevníčky festivalu si tiež v kine Lumiere budú môcť pozrieť aj dva dokumentárne filmy. Prvým je Pán Alí a holuby (2017) Kamrana Heidariho o ťažko chorom mužovi, ktorý bezvýhradne miluje holuby, a bojuje proti všetkým, ktorí sa ho snažia zachrániť. Druhou snímkou je Zlatíčko (2018) od Yasera Talebiho, ktorá sleduje 82-ročnú ženu žijúcu ďaleko od svojich detí v úplnej samote uprostred rírody.

Sekciu Priekopníci organizátori festivalu tento rok venovali Mohammadovi Ali Talebimu. Režisér svojou prácou významne rezonoval na poli filmu pre deti a mládež a mnohokrát ho ocenili na festivaloch v Berlíne, San Franciscu, Chicagu, New Yorku, Montreale, Amsterdame, Londýne, Toronte či na festivale Sundance.

Slovenskí diváci a diváčky budú mať možnosť pozrieť si tiež drámu Vŕba a vietor (2000), ktorá rozpovedá príbeh žiaka, ktorého prísny učiteľ požiada, aby vymenil rozbité okno v školskej triede, a on sa vydá na neobyčajnú cestu do srdca hustého veterného lesa, aby splnil nesplniteľné.

Festival Írán:ci vznikol v roku 2012 v Prahe s cieľom predstaviť divákom to najlepšie z iránskeho filmu. V súčasnosti je platformou pre ďalšie formy iránskeho umenia vrátane hudby, divadla, výtvarného umenia a grafického dizajnu. Aktuálny ročník sa koná v Prahe, Brne a v Bratislave. Celý program festivalu si záujemcovia a záujemkyne môžu pozrieť na webstránke podujatia. Vstupenky na projekcie sú v predpredaji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #film #iránska kinematografia