Televízne tipy Pravdy: Výlet na Andersonov Psí ostrov aj do Gileadu, nočnej mory žien

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 18. do 24. januára. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

18.01.2019 16:00
Wes Anderson Psí ostrov Foto:
Snímka Wesa Andersona Psí ostrov si divákov podmaní príbehom aj vizuálnym spracovaním.
debata

Piatok 18. 1.

Cudzinec vo vlaku, HBO, 22.00
Liam Neeson hrá v napínavom trileri človeka, ktorý žije spokojný, celkom obyčajný život. Niekdajší policajt sa stal poisťovacím agentom a už desať rokov každodenne jazdí do práce a naspäť pravidelným vlakom. Táto cesta však bude iná, „poisťovák“ si počas nej siahne na samotné dno psychických aj fyzických síl. Zapletie sa totiž do zvláštnej a smrtiacej hry. Musí vo vlaku nájsť niekoho, kto tam nepatrí. Ak sa mu to nepodarí, príde o rodinu, ak uspeje, dostane odmenu. Je to hra alebo premyslený zločin? Kto je tajomný cudzinec vo vlaku a prečo ho má nájsť?

Maratónec, Jednotka, 22.35
Aj tu sa hlavná postava nevedomky pripletie do smrtiacej hry. Dustin Hoffman stvárňuje študenta uprostred medzinárodných konšpirácií, ktoré rozohral nacistický vojnový zločinec na úteku. Sadistický vrah ide tvrdo za svojím cieľom, ktorým je zásielka diamantov. Film z roku 1976 nakrútil John Schlesinger.

Sobota 19. 1.

Psí ostrov, HBO, 20.00
Ktosi z fanúšikov Wesa Andersona, tvorcu filmov Grandhotel Budapešť či Až vyjde mesiac, k jeho novinke napísal: „Mám pocit, že Wes Anderson je génius. A vie robiť skutočne originálne filmy. Psí ostrov je dobrým dôkazom. Má výborné postavy, vynikajúcu atmosféru a myslím, že sa z neho stane klasika.“ Takže o čom je? Epidémia psej chrípky zasiahla mesto Megasaki a starosta Kobayashi vyzýva na vyhostenie všetkých psov na neďaleký ostrov slúžiaci zatiaľ ako skládka odpadu. Tam začne chlapec Atari s pomocou nových psích priateľov hľadať svojho strateného psa. Pritom odhalí sprisahanie, ktoré chce zlikvidovať všetky psy z mesta Megasaki.

Príbeh služobníčky, Dvojka, 22.00
Vysoké hodnotenie má aj seriál – adaptácia klasického románu Margaret Atwoodovej. Sleduje ženu, ktorá je nútená žiť ako konkubína v dystopickej blízkej budúcnosti pod fundamentalistickou teokratickou diktatúrou v totalitnom Gileade, predtým USA, kde ženské práva prakticky neexistujú. Prvý diel tejto sci-fi drámy sa mi práve kvôli tomuto námetu pozeral veľmi ťažko, ale možno to ešte vyskúšam.

Zúfalé ženy robia zúfalé veci, JOJ, 23.10
Halinu Pawlowskú mám rada, a hoci sfilmovaná verzia jej knihy od Filipa Renča si vyslúžila mimoriadne zlé kritiky (napríklad ktosi z divákov vyhlásil: „Vedzte, že tento film by nechceli ani v Turkmenistane či Tatarstane ani zadarmo.“), aspoň pár minút mu šancu dám. Halinina postava Olga neprestáva hľadať svoj vysnený úžasný vzťah. Jedno však vie – na ceste za láskou, aj keď vám je hrozne, aj keď ste na smiech, nikdy to nesmiete vzdať!

Nedeľa 20. 1.

Paríž počká, HBO, 16.10
Naopak, na túto roadmovie sa pozerá veľmi príjemne. Veľa sa tu síce nedeje, film pôsobí tak trochu ako reklama na výlet po Francúzsku – čosi pre labužníkov a milovníkov umenia. Anne (Diane Laneová) žije v tieni manžela, úspešného filmového producenta (Alec Baldwin), ktorý sa zaujíma len o svoju prácu. Jej život naberie nečakaný spád, keď sa vydá na cestu z Cannes do Paríža s obchodným partnerom svojho muža. Na levanduľové polia, katedrály či múzeum textilu v Lyone sa pozerá tak dobre! Film nakrútila vo svojich 81 rokoch ako svoj hraný debut Eleanor Coppola, manželka slávneho režiséra F. F. Coppolu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dustin Hoffman #Wes Anderson #televízne tipy #Príbeh služobníčky #Psí ostrov