VIDEO: Pomôže slovenskému filmu Správa Michael Douglas?

Príbeh o pekle a správe, ktorú dnes pozná celý svet. Prvú časť nakrúcania nového filmu režiséra Petra Bebjaka Správa, ktorý je adaptáciou knihy Alfréda Wetzlera Čo Dante nevidel, majú filmári za sebou. Stvárňuje príbeh dvoch mladých slovenských Židov, ktorým sa podarilo ujsť z koncentračného tábora Osvienčim a spísať podrobnú správu o tom, ako tábor smrti fungoval.

19.01.2019 12:00
Správa Foto:
Herci a komparzisti počas náročného nakrúcania v dedine Láb, kde vyrástla replika časti Osvienčimu.
debata (2)

Prvá klapka filmu padla na jeseň, ale príprava na ňu trvala dlhé roky. „Na Správe pracujeme už asi päť rokov. Od momentu, keď sme sa stretli s knihou Čo Dante nevidel, sme stihli urobiť seriál Za sklom, triler Trhlina aj rozprávku Vianočné želanie. Popri tom všetkom sme Správu pomaličky pripravovali,“ opisuje Rasťo Šesták, producent z DNA Production, a pokračuje: „Keď sme pred rokmi začali pripravovať scenár a projekt, situácia nebola až taká aktuálna, ako je v súčasnosti – akoby sa nám, bohužiaľ, napĺňalo niečo, pred čím kniha varuje. Aj z tohto dôvodu treba príbeh, ktorý zachytáva kniha a o ktorom bude film, priniesť do súčasnosti.“

Aj keď mlčí, fascinuje diváka

V hlavných úlohách sa predstavia Noel Czuczor ako Freddy a Peter Ondrejička ako Valér, zostavu Slovákov pred kamerami doplnia aj herci Michal Režný či Attila Mokos. Czuczor, ktorý si už zahral hlavnú rolu v Bebjakovom filme Čistič (2015), kvôli úlohe dokonca schudol 13 kilogramov. „Ako herec má v sebe niečo tajomné a tragické zároveň, čo bol hlavný dôvod, prečo si ho režisér Peter Bebjak do Správy vybral. Aj v momentoch, keď pred kamerou iba mlčí, je v jeho tvári čosi, čo diváka fascinuje,“ opísal výber hlavnej postavy Šesták. Vo filme sa okrem slovenských hercov predstavia aj herci z Poľska, Nemecka, Česka či Anglicka. Wojciecha Mecwaldowského diváci poznajú zo seriálu Správna Agáta, Lars Rudolph si zahral v snímke Lola beží o život, Floriana Panznera vidieť v seriáli Babylon Berlin, ktorý aktuálne vysiela tiež Dvojka.

Herci a komparzisti počas náročného nakrúcania...
Herci počas náročného nakrúcania v dedine Láb,...
+3Herci a komparzisti počas náročného nakrúcania...

Aj medzinárodné obsadenie filmu sa výrazne podpísalo pod dlhú prípravu nakrúcania. „Tým, že máme ambíciu vytvoriť nielen slovenský, ale európsky film, priniesť európskemu publiku príbeh slovenských Židov, sme dlho zvažovali, ako príbeh natočíme. Aj to, ako v ňom budú herci rozprávať – či po anglicky, po slovensky alebo každá postava rodným jazykom,“ približuje Šesták. Aj po rozhovoroch so zástupcami medzinárodných festivalov sa tvorcovia napokon rozhodli – každý bude rozprávať vo svojom rodnom jazyku. V kinách budú diváci vidieť film s titulkami a v televízii budú zahraniční herci nadabovaní. Podobne vznikala aj úspešná medzinárodná miniséria Mária Terézia.

400 komparzistov v blate a daždi

Ako Šesták priznal, aj ostrieľaných hercov prekvapila psychická náročnosť nakrúcania. „Jedna vec je scenár, ktorý si prečítali a na jeho základe rolu prijali. Na druhej strane priznali, že nepredpokladali, že práca na filme bude tak veľmi psychicky náročná.“ Scény príbehu, ktorého dej sa odohráva aj v Osvienčime, vznikali v replike koncentračného tábora, ktorá vyrástla na Záhorí. „V Osvienčime sa môžu točiť len dokumentárne filmy, nakrúcanie tam nepovolili ani oscarovému Stevenovi Spielbergovi,“ približuje Šesták a pokračuje: „Preto sme pri dedine Láb vystavali repliku časti tábora. V tomto prostredí sa potom ocitlo asi 400 komparzistov oblečených vo väzenských úboroch, svoje zohrala zima, tma, blato a dážď, brechajúce psy… Pre hercov tak bolo ťažké neodnášať si so sebou všetky emócie z mimoriadne realistického stvárnenia prostredia.“ Nakrúcanie v Lábe sa skončilo okolo Vianoc, tento rok sa štáb chystá do Zuberca, Beskýd, Žiliny aj Bratislavy.

Video

Stretnutie s Douglasom

Film Správa by sa mal do kín dostať v roku 2020, tvorcovia majú ambície priniesť snímku nielen na európsky, ale aj na americký trh. Takýto zámer si však žiada tvrdú prípravu. Aj z toho dôvodu sa im na jeseň podarilo zorganizovať stretnutie s oscarovým hercom a producentom Michaelom Douglasom. Silné meno aj hercova angažovanosť v spoločenských otázkach by mohli slovenskému tímu v jeho zámere pomôcť. Režisér Peter Bebjak, producent Rasťo Šesták a kameraman Martin Žiaran mu pripravovaný film počas pobytu v New Yorku predstavili, dokonca mu v ňom ponúkli aj rolu. „Tak to by bola povestná čerešnička na torte, ak by si v ňom zahral,“ opísal s úsmevom Šesták a dodal: „Rolu sme mu ponúkli s malou dušičkou, ale, bohužiaľ, pre časovú zaneprázdnenosť odmietol.“ Tvorcov napriek tomu stretnutie s Douglasom príjemne prekvapilo. „Musím dať pred ním klobúk dolu. Zapôsobilo na nás. Náš scenár si nielenže prečítal, ale urobil si zopár poznámok, poznal životopis režiséra, napozeral si veci, ktoré sme mu poslali. Po zimnom nakrúcaní nám prisľúbil na jar opätovné sedenie v Los Angeles.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Douglas #správa #Peter Bebjak #Rasťo Šesták