Recenzia: Nočná mora každého rodiča

Ako to vyzerá, keď sa dobrodružstvo zmení na nezastaviteľnú sebadeštrukciu? Keď sa zo zábavy zrazu stane boj o život? Keď sa pokoj a rodinné šťastie zmení na utrpenie, bezmocnosť a strach?

21.01.2019 13:00
Timothée Chalamet Foto:
Timothée Chalamet a Steve Carell vo filme Beautiful Boy.
debata

Na tieto otázky sa snaží odpovedať belgický režisér Felix Van Groeningen vo filme Beautiful Boy. Skutočný príbeh o netradičnom, no nesmierne silnom vzťahu otca a syna vznikol podľa kníh Davida Sheffa (otec, ktorého stvárnil Steve Carell) a Nica Sheffa (jeho syna, ktorého stvárnil Timothée Chalamet). Nic žijúci s otcom, nevlastnou matkou a dvoma nevlastnými súrodencami sa javí ako šťastný a spokojný tínedžer užívajúci si život. Má rád rokenrol, bohémskych spisovateľov, rád filozofuje a koketuje s existencializmom. Čoskoro sa však začne správať inak.

Zvláštne a agresívne správanie nasledujú depresie a problémy. Ukáže sa, že je závislý od metamfetamínu. Nemilosrdný boj so závislosťou sa začína. To, ako tento boj vyzerá, už ukázali dôveryhodne mnohé filmy ako Trainspotting (1996), Basketbalistov denník (1995), ale aj slovenský dokument Patrika Lančariča Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom (2014).

Beautiful Boy je však predsa len iný. Nedáva totiž toľko dôrazu na samotného syna Nica, ale zobrazuje najmä to, ako túto ťažkú situáciu znáša jeho otec Sheff. Groeningen pracuje s ťažkou látkou podobne ako v jeho skoršom diele Prerušený kruh (2012) veľmi citlivo a podáva dôsledný psychologický ponor do vnútra hlavných postáv. A to aj vďaka umne zvolenému naratívu. Film je rozdelený na viacero časových rovín, pričom ich striedanie môže na diváka najprv pôsobiť chaoticky. Tento prvok však má svoj zmysel a ozvláštňuje mnohokrát videnú tému.

Režisérov spôsob rozprávania môže miestami pôsobiť vtieravo alebo ako emočné vydieranie, najmä pre prílišné tlačenie na pílu pri výbere hudby. Talentovaný Belgičan však dokáže rozoznať, kde sú hranice, a z filmu nerobí midcult. Emócie, ktoré plynú z postáv, sú skutočné a majú to na svedomí hlavne skvelé herecké výkony. Nejde o žiadne preafektované a silené falošné herectvo, naopak, cítiť z neho až desivú prirodzenosť.

Sheffovo zúfalstvo a smútok doslova kričia z plátna vďaka presvedčivému Carellovi, pre ktorého možno ide o životnú rolu. Ten bol totiž doteraz s výnimkou filmov ako Hon na líšku (2014) či Stávka na neistotu (2015) známy skôr z bláznivých komédií. Práve preto možno bude jeho minimalistický prejav diváka spočiatku iritovať alebo ho mierne zaskočí, no herec jasne dokazuje, že aj v tejto rovine je doma.

Napriek všetkému však Carell hrá druhé husle. Hviezdou filmu je jednoznačne Timothée Chalamet. Ten podobne ako v queer dráme Lucu Guadagnina Daj mi tvoje meno (2017) podáva nesmierne sugestívny a zrelý herecký výkon. Divák mu verí každý výraz tváre a každú vetu, vďaka čomu zároveň chápe každú jednu Nicovu motiváciu. Iba dvadsaťtriročný Američan tak len dokazuje, že má pred sebou ešte veľkú kariéru.

Snímka Beautiful Boy je nočnou morou každého rodiča. Treba ju však vidieť aj vďaka jej posolstvu a návodu, ako sa v podobnej situácii zachovať. Práve v tejto rovine je totiž film najsilnejší. Vyvoláva nemálo otázok, na ktoré sa neodpovedá ľahko. Mnohí rodičia by sa možno rozhodli pre ľahšiu cestu, Nicovi rodičia sa rozhodli pre tú ťažšiu, aj keď na úkor ich vlastného šťastia.

Hodnotenie Pravdy:

  • 4 hviezdičky z 5
  • Beautiful Boy / USA, 2018 / réžia: Felix Van Groeningen / scenár: Luke Davies, Felix Van Groeningen / hrajú: Steve Carell, Timothée Chalamet, Maura Tierney, Kaitlyn Dever, Amy Ryan a i. / slovenská kinopremiéra: 10. januára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Beautiful Boy