Zaujímavosti o filmoch, ktoré získali nominácie na Oscara

Zoznamu kandidátov v 91. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied vládnu snímky Favoritka a Roma, ktoré majú v hre po desať nominácií.

23.01.2019 16:06
Zrodila sa hviezda Bradley Cooper Lady Gaga Foto:
Bradley Cooper a Lady Gaga vo filme Zrodila sa hviezda.
debata

Po osem si vyslúžili Zrodila sa hviezda a Vice, sedem má Čierny panter, šesť BlacKkKlansman a po päť získali Bohemian Rhapsody a Zelená kniha. Práve jeden zo spomenutých ôsmich titulov pritom získa aj Oscara pre najlepší film.

Nominácie v utorok v priamom prenose zo sídla Akadémie v Beverly Hills vyhlásili Kumail Nanjiani a Tracee Ellis Ross. Oscary rozdajú 24. februára v hollywoodskom Dolby Theatre.

Čierny panter je prvým komiksom inšpirovaným filmom, ktorý získal nomináciu v kategórii Najlepší film. Rodinný film Skippy, ktorý vo štvrtom ročníku ocenení nominovali za produkciu, vychádzal z komiksového stripu.

Zrodila sa hviezda je štvrtou verziou rovnomenného filmu, ktorá získala nominácie na ceny akadémie, čím sa celkový počet oscarových nominácií pre tento príbeh vyšplhal na 26. Herecké nominácie pre Bradleyho Coopera a Lady Gaga sú pritom tretími pre hlavných predstaviteľov, keď sa to pred nimi podarilo Fredricovi Marchovi a Janet Gaynor v roku 1938 a Jamesovi Masonovi a Judy Garland v roku 1955.

Roma svojimi desiatimi nomináciami vyrovnala rekord Tigra a draka (2000) v počte nominácií pre cudzojazyčný film. Je zároveň desiatym cudzojazyčným filmom nominovaným v kategórii Najlepší film a piatym, ktorý v jednom ročníku ocenení nominovali medzi cudzojazyčnými filmami aj na hlavnú cenu. Všetky štyri predchádzajúce – Z (1969), Život je krásny (1997), Tiger a drak (2000) a Láska (2012) napokon triumfovali medzi cudzojazyčnými filmami, no nezískali ceny pre Najlepší film.

Alfonso Cuarón je štvrtým človekom, ktorý si za jeden film vyslúžil štyri nominácie v štyroch rôznych kategóriách. Pred ním sa to dva razy podarilo Warrenovi Beattymu, za Nebo môže počkať (1978) a Červení (1981), a raz bratom Coenovcom za Táto krajina nie je pre starých (2007).

Prvý raz sa stalo, že sú dvaja režiséri snímok nominovaných v kategórii cudzojazyčných filmov nominovaní aj za réžiu, Okrem Cuaróna je to aj Pawel Pawlikowski za Studenú vojnu.

Bradley Cooper je pätnástym človekom, ktorý sám seba režíroval v úlohe, ktorá mu vyniesla hereckú oscarovú nomináciu, a deviatym, ktorému sa to podarilo v jeho celovečernom režisérskom debute.

V hereckých kategóriách je osem jednotlivcov nominovaných po prvý raz (Yalitza Aparicio, Olivia Colman, Marina de Tavira, Adam Driver, Sam Elliott, Richard E. Grant, Regina King a Rami Malek), päť už v minulosti získalo Oscara (Mahershala Ali, Christian Bale, Sam Rockwell, Emma Stone a Rachel Weisz) a dvaja boli nominovaní aj vlani (Willem Dafoe a Sam Rockwell).

Yalitza Aparicio je druhou herečkou, ktorú nominovali na Oscara za herecký debut vo filme v inom ako anglickom jazyku. Prvou bola Catalina Sandino Moreno, ktorá si nomináciu vyslúžila drámou Mária, milosti plná (2004).

Lady Gaga je druhou osobou, ktorá získala nominácie v hereckej kategórii aj za pieseň vďaka jednému filmu. Prvou bola vlani Mary J. Blige za drámu Mudbound (2017).

V kategórii Kamera sú prvý raz od roku 1967 zároveň nominované aspoň dva čiernobiele filmy – Studená vojna a Roma. Práve v tom roku akadémia naposledy vyhlásila víťaza v samostatnej kategórii venovanej kamere čiernobielych filmov. Na Oscara odvtedy nominovali kameramanov za 15 čiernobielych filmov.

Sandy Powell má na konte najviac nominácií za kostýmy spomedzi žijúcich tvorcov – 14. Absolútny rekord patrí Edith Head s 35 nomináciami.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar 2019