Televízne tipy Pravdy: Tri billboardy kúsok za Ebbingom aj Rebel v žite

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 25. do 30. januára. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

25.01.2019 07:00
Tri billboardy kúsok za Ebbingom Foto:
Čierna krimi komédia Tri billboardy kúsok za Ebbingom má skvelé obsadenie.
debata

Piatok 25. 1.

Súboj pohlaví, HBO, 17.55
V roku 1973 sa odohral strhujúci tenisový zápas – svetová jednotka Billie Jean Kingová sa postavila proti bývalému šampiónovi Bobbymu Riggsovi. Zápas sa stal jednou z najsledovanejších športových udalostí v dejinách vysielania a získal si prezývku „súboj pohlaví“. Americká dráma ukazuje, ako Kingová (Emma Stoneová) a Riggs (Steve Carell) stoja na protiľahlých stranách sporu a v žiare reflektorov, no v skutočnosti v súkromnom živote zápasili o viac. Uzavretá Kingová sa búrila proti establishmentu a bojovala za rovnaké honoráre, ako dostávali muži, pričom sa snažila vyrovnať so svojou nejasnou sexualitou, keď jej priateľstvo s kaderníčkou Marilyn Barnettovou prerástlo do niečoho viac. Riggs, gambler a veľkohubý šoumen, sa rozhodol riskovať svoj majetok aj reputáciu, len aby sa vrátil na výslnie. Viacerí diváci, čo film videli, čakali viac – „wow efekt“ sa však nekonal. Kto však o tenise nevie skoro nič, ako ja, toho film môže zaujať.

Jimmyho tančiareň, Dvojka, 21.55
Film Kena Loacha z roku 2014 má rozprávať o osudoch malej tančiarne na írskom vidieku 20. rokov minulého storočia a o prenasledovaní jej zakladateľa, odbojného Jimmyho Graltona. Divák neznalý dejín Írska sa vraj na pozadí príbehu dozvie veľa o tom, čím Írsko krátko po získaní nezávislosti muselo prejsť. Aj o vplyve myšlienok komunizmu v robotníckom hnutí, ktoré sa tvrdo snažilo presadiť proti moci írskej katolíckej cirkvi. Všetko je vraj zabalené do dramatického opisu osudu skutočnej osobnosti írskych dejín, Jimmyho Graltona. Iný divák píše: „Odohráva sa to na malebnom írskom vidieku, s neopozeranými hercami, a tá írčina! Cítim tú nespravodlivosť a rozhorčenie, prajem si, nech to s hrdinom dobre dopadne…“

Rebel v žite, Cinemax, 22.05
Režisér Danny Strong vlani nakrútil film o tom, ako vznikla Salingerova skvelá kniha Kto chytá v žite. Dej sa odohráva v New Yorku polovice 20. storočia. Mladý J. D. Salinger (Nicholas Hoult) sa snaží vyjadriť nahlas, udržuje búrlivý vzťah s mladou hviezdičkou Oonou O'Neillovou (neskoršou manželkou Chaplina!) a prežíva hrôzy druhej svetovej vojny na európskych bojiskách. Práve vďaka týmto zážitkom vzniklo jeho majstrovské dielo, ktoré mu cez noc prinieslo slávu a primalo ho stiahnuť sa na zvyšok života z očí verejnosti. Kevin Spacey tu hrá editora časopisu Story, ktorý Salingerovi uverejní prvú poviedku a stane sa jeho priateľom. Ktosi z divákov píše: „Zaplať pánboh, že Spaceyho už nestihli vymazať.“ Pozoruhodný film, ktorý urobí chuť vrátiť sa znova ku Kto chytá v žite.

Sobota 26. 1.

Tri billboardy kúsok za Ebbingom, HBO, 21.50
Ak máte radi Woodyho Harrelsona a Francis McDormand, túto krimikomédiu musíte vidieť. Francis vlani za svoju hlavnú úlohu Mildred, ktorej zavraždili dcéru, získala Oscara. Woody vo vedľajšej, no nemenej výraznej role policajta na Oscara nedosiahol, no film je to skvelý. Niekto o ňom napísal, že si želal, aby to bol seriál a on si mohol aspoň desať hodín užívať interakcie všetkých postáv. Životom otrávená Frances McDormand, buranský Sam Rockwell, otcovský Woody Harrelson či Peter Dinklage so psími očami – všetci boli fantastickí. Radosť byť v takej spoločnosti, aj keď je to v Ebbingu, v Missouri, zapadákove s troma bilbordmi. Je to napínavé krimi s niekoľkými nezabudnuteľnými hláškami.

Nedeľa 27.1.

Červená volavka, HBO, 20.00
Červená volavka je ruská agentka, trénovaná tak, aby jej najsilnejšou zbraňou bol sexepíl. Jennifer Lawrence sa niektorým divákom v role agentky, primabaleríny po úraze, zdala nedôveryhodnou, no priznávajú, že film udrží v napätí aj napriek zamotanému príbehu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #televízne tipy #Tri billboardy kúsok za Ebbingom