Helena Růžičková - Z nevýhody spravila svoju prednosť

Aj bez proporcií, aké mávajú celebritné herečky, patrila medzi najpopulárnejšie české komičky. Od smrti Heleny Růžičkovej uplynulo 15 rokov.

27.01.2019 09:00
Helena Růžičková Foto:
Helena Růžičková na fotografiii z roku 2001.
debata

Do pamäti divákov sa zapísala ako temperamentná herečka s veľkosťou XXL, ktorá vie rozdávať facky aj pohladenia. Bola však i spisovateľkou a veštkyňou z kariet, podporovala detský domov na Slovensku a rada rozprávala príbehy zo svojho života. Napríklad o tom, čo všetko vyviedla, koľko mala milencov alebo že začala fajčiť už v šiestich rokoch. Keďže však pri tom často preháňala, ťažko rozlíšiť, čo z toho je pravda.

Isté je, že sa narodila do dobre situovanej pražskej rodiny a ako dieťa bola šikovnou baletkou. Už v jeseni 1939, keď nemala ani tri a pol roka, ju rodičia zapísali na hodiny u známej primabaleríny a v štyroch rokoch za ňu podpísali zmluvu s divadlom. Vďaka tomu sa už začiatkom 40. rokov mihla vo dvoch filmoch. Po skončení vyššej zdravotnej školy chcela študovať herectvo na AMU, ale odmietli ju, a tak sa zamestnala ako zubná laborantka.

Napokon jej pomohol herec Jiří Růžička. V roku 1955 sa vzali a o rok neskôr sa im narodil syn. Helena manžela často sprevádzala, v divadle vypomáhala ako choreografka či osvetľovačka a v roku 1956 získala vedľajšiu úlohu vo filme Nevera. Po pôrode však začala i veľmi priberať. Skúšala viaceré diéty (počas života údajne celkovo schudla vyše 700 kíl), ale nič nepomáhalo. Ako neskôr vysvitlo, za jej nadváhu mohla i skrytá srdcová porucha a zadržiavanie vody v tele.

Jej vzhľad však divákom neprekážal. Dokázala z neho urobiť svoju prednosť. Zachovala si totiž temperament, energiu a pohyblivosť tanečnice. Vytvorila tak typ herečky, ktorý v tom čase chýbal. A hoci ju preslávili najmä ľahké komédie, vedela stvárniť aj náročnejšie úlohy. Väčšinu svojej kariéry pritom strávila na voľnej nohe. Necelé tri roky pôsobila iba v pražskom Divadle Na zábradlí, odkiaľ ju v septembri 1973 vyhodili, lebo na predstavenie prišla opitá, na javisku sa potácala a vulgárne nadávala. Po tejto afére sa zrútila a tri mesiace pobudla v psychiatrickej liečebni. Potom hrala už len vo filmoch, v zábavných televíznych programoch či estrádach.

Z takmer 150 filmov, kde účinkovala, zaujala hlavne rolou Heduš v trilógii o rodine Homolkovcov, v trilógii Slunce, seno…, no objavila sa i v snímkach Bílá paní, Světáci, Pane, vy jste vdova, Tři oříšky pro Popelku, Zítra to roztočíme, drahoušku, Honza málem králem, Což takhle dát si špenát, Fontána pre Zuzanu 2 či Kameňák.

V posledných rokoch života čelila jednej osudovej rane za druhou. Najprv jej zomrel iba 43-ročný syn Jiří, ktorý rovnako ako ona trpel obezitou, potom aj manžel, a navyše sa vystupňovali jej zdravotné problémy – ťažká cukrovka, trombóza v nohách, na srdce dostala kardiostimulátor, z tela jej museli odsávať množstvo vody… V auguste 2003 jej zistili aj rakovinu v pokročilom štádiu. Podstúpila 28 chemoterapií, rapídne schudla, prišla o vlasy, ale navonok vystupovala optimisticky.

Choroba však bola silnejšia. Podľahla jej v januári 2004 vo veku 67 rokov.

3× Helena Růžičková

  • Trpela silnou obezitou. Istý čas vážila až 268 kíl.
  • V roku 1996 vyvolala nevôľu, keď kandidovala do českého Senátu – síce ako nezávislá, ale na kandidátke komunistickej strany.
  • Krátko pred smrťou plánovala svadbu s hercom Václavom Glazarom, ktorý bol od nej o 16 rokov mladší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Helena Růžičková