Peter Jackson bude režírovať nový dokument o The Beatles

Novozélandský filmár Peter Jackson bude režírovať nový dokument o legendárnej britskej kapele The Beatles. Režisér v snímke použije zábery z 55 hodín doteraz nezverejneného videozáznamu nakrúteného v roku 1969 počas nahrávania posledného štúdiového albumu formácie Let It Be (1970).

01.02.2019 07:00
Peter Jackson Foto: ,
Novozélandský režisér Peter Jackson.
debata

Film vznikne v produkcii Jacksonovej spoločnosti WingNut Films a firmy Apple Corps, ktoré budú spolupracovať s niekdajšími členmi kapely Paulom McCartneym a Ringom Starrom a manželkami zvyšných dvoch nebohých členov Johna Lennona a Georgea Harrisona – Yoko Ono a Oliviou Harrison.

Novozélandský filmár Peter Jackson bude režírovať nový dokument o legendárnej britskej kapele The Beatles. Režisér v snímke použije zábery z 55 hodín doteraz nezverejneného videozáznamu nakrúteného v roku 1969 počas nahrávania posledného štúdiového albumu formácie Let It Be (1970). Film vznikne v produkcii Jacksonovej spoločnosti WingNut Films a firmy Apple Corps, ktoré budú spolupracovať s niekdajšími členmi kapely Paulom McCartneym a Ringom Starrom a manželkami zvyšných dvoch nebohých členov Johna Lennona a Georgea Harrisona – Yoko Ono a Oliviou Harrison.

Spomínané archívne zábery vznikli pôvodne pre televízny špeciál. Namiesto špeciálu však nakoniec vznikol dokument Let It Be (1970) v réžii Michaela Lindsay-Hogga, ktorý zakončuje legendárny koncert kapely na streche kancelárie ich spoločnosti Apple Corps v Londýne. Za skladbu Let It Be zo zmieneného dokumentu získala formácia Oscara.

Dokument od Lindsay-Hogga bol dlho pod drobnohľadom fanúšikov The Beatles, ktorí sa usilovali nájsť dôkazy o napätí v skupine, ktorá sa o niekoľko mesiacov po nakrúcaní rozpadla. Podľa Jacksona však archívne zábery poskytujú oveľa dynamickejší obraz o kapele. „Odľahlo mi, keď som zistil, že realita je veľmi odlišná od mýtu. Po tom, čo som preskúmal všetky záznamy a nahrávky, ktoré Michael Lindsay-Hogg nahral 18 mesiacov predtým, ako sa rozišli, je to jednoducho úžasný historický poklad. Samozrejme, sú tam dramatické momenty – ale žiaden svár, ktorý sa s týmto projektom dlho spájal. Pozerať sa na Johna, Paula, Georgea a Ringa ako spolu pracujú, od nuly vytvárajú teraz už klasické skladby, je nie len fascinujúce – je to vtipné, povzbudivé a prekvapivo intímne,“ vyjadril sa Jackson v stredu vo vyhlásení. „Je to ako stroj času, ktorý nás prenesie naspäť do roku 1969 a my môžeme sedieť v štúdiu, pozerať sa na týchto štyroch kamarátov, ako spolu robia výbornú hudbu,“ dodal.

TV Pravda: Aké bolo nakrúcanie nového slovenského filmu Trhlina (vysielané 24.1.2019).

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #The Beatles #dokument #Peter Jackson