Televízne tipy Pravdy: Lady Macbeth aj Benedict Cumberbatch v novinke Brexit

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 1. do 6. januára. Televízne tipy pre vás vybrala Helena Dvořáková, redaktorka Magazínu Pravdy.

01.02.2019 09:00
Brexit Foto:
Britský herec Benedict Cumberbatch v televíznom filme z dielne HBO Brexit.
debata

Piatok 1. 2.

Lady Macbeth, Dvojka, 23.05

Ruský spisovateľ Nikolaj Leskov napísal „shakespearovskú“ novelu Lady Mackbeth ešte v 19. storočí. Je plná vášne a démonov. Žena, ktorá sa spočiatku zdá veľkou chuderkou (vydajú ju za boháča, ktorého nechce), sa zmení na beštiu. Diktuje všetkým, panuje a neštíti sa ani zločinu. Za všetkým je láska a neláska. V hlavnej úlohe sú emócie, ale „natvrdo“.

Tom Jones, ČT2, 23.30

Slávna kniha Henryho Fieldinga vyšla v roku 1749 a anglickí puritáni ju nazvali aj oplzlou. Slušné dievčatá by ju vraj nemali čítať. V Paríži ju dokonca zakázali! Tom Jones bol totiž veľký beťár, ľahtikár a sukničkár. Z ničoho si nič nerobil a ženy boli v jeho rebríčku hodnôt na prvom mieste. Samozrejme, bez záväzkov. Vďačný námet aj pre kameru. Film vznikol v roku 1965, a to už bol svet úplne inde. Nekonvenčný najdúch Tom Jones výborne zapadol do sladkých šesťdesiatych, keď sa po prvý raz objavil na plátne. A stále ľudí baví. Označuje sa aj za anglického Fanfána Tulipána. Preslávil herca Alberta Finneyho.

Sobota 2. 2.

Miláčikovo, JOJ, 18.20

Konečne máme aj slovenskú reláciu o živote a zvykoch spoločenských zvieratiek. Nestačia len zákony upravujúce spolužitie s nimi. Potrebná je aj osveta a tú Miláčikovo chce šíriť.

Pachuť krvi, HBO, 20.00

Príbeh o láske v dnešnom komplikovanom svete: Ali (Matthias Schoenarts) vychováva päťročného syna, ale nemá na to podmienky. Žijú na ulici, nemajú čo jesť. Pomoc poskytne sestra, žijúca na francúzskej riviére. Ali stretne Stephanie (Marion Cottilard), ktorá trénuje dravé kosatky. Tu sa príbeh začína zamotávať, stane sa tragédia a protagonisti musia prejaviť, čo sa v nich skrýva. Kúpiť sa dá všetko, ale odvaha a láska nie.

Panelstory aneb Jak se rodí sidliště, Dvojka, 20.55

Věra Chytilová mala skvelý nápad nakrútiť film na rozostavanom sídlisku koncom 70. rokov v Prahe. Na stavbách sídlisk sa vtedy koncentroval život. Riešila sa bytová kríza. Ľudia sa sťahovali do miest, chceli byty, dostávali ich z podnikov, cez družstvá, stavalo sa vo veľkom a všetci sa tam hrnuli. Už v blate chodili obzerať, ako rastie „ich“ stavba. Byty si v rovnostárskej spoločnosti mohli dovoliť takmer všetci, a tak o ne bola „bitka“. Pri tej sa prejavovali charaktery. Režisérka vynikajúco využila túto situáciu, aby obnažila tvár doby. Film je z roku 1979.

Nedeľa 3. 2.

Brexit, HBO, 20.00

Toto nás asi zaujíma všetkých: Benedict Cumberbatch stvárňuje hlavnú úlohu v dráme zo zákulisia kampane referenda o brexite. Film sleduje dianie z viacerých uhlov pohľadu. Odkrýva politické taktiky – politici sa snažia získať na brexite sympatie, dirigujú ich kontroverzní sponzori. Vo filme je aj zneužívanie osobných údajov a predstavujú sa rôzne nekalé taktiky zo sociálnych sietí. Zíde sa v tom vyznať. V diskusiách k filmu sa objavil názor, že by mal byť povinný pre každého, kto má volebné právo.

Hra o jablko, ČT2, 22.00

Ďalší Chytilovej film. Tentoraz o vzťahoch a zmätkoch v nich. Príbeh sa odohráva na gynekológii, čo mu pridáva grády. Jiří Menzel je práve ten gynekológ, ktorý sa ženám rád venuje aj po pracovnom čase a dobre im rozumie. Očarí ho manželka kolegu aj sestrička. Až kým sa nezapletie do osídiel plodnosti. Vo filme očarila Dagmar Bláhová, ktorá hrala s chaplinovským šarmom. Film je čarovný po výtvarnej stránke, je štylizovaný, ale je v ňom život.

TV Pravda: Aké bolo nakrúcanie nového slovenského filmu Trhlina (vysielané 24.1.2019).

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Benedict Cumberbatch #Brexit #televízne tipy Pravdy #Lady Macbeth