Martina Hubu ocenili za Masaryka českí filmoví kritici

„Netušil som, že sa mi v zrelom veku dostane radosti práve od profesora T. G. Masaryka,“ povedal Martin Huba, keď si prevzal Ceny českej filmovej kritiky za postavu prvého československého prezidenta, ktorého hral vo filme Hovory s TGM.

04.02.2019 12:00
Martin Huba Hovory s TGM Foto:
Martin Huba ako Masaryk vo filme Hovory s TGM.
debata

„Stretnutie s jeho myšlienkami, spôsobom života, etikou, askézou, nešťastím, ťažko vybojovanou láskou k českému národu zaväzuje k tomu, že nech sa ti čokoľvek na životnej púti prihodí, si povinný zvládnuť to s láskou v srdci a eleganciou,“ pokračoval počas ďakovnej reči v pražskom Divadle Archa, kde sa v sobotu večer odohrával 9. ročník slávnostného vyhlasovania cien, o ktorých rozhodovali filmoví kritici a publicisti.

Už keď mu zverili postavu Masaryka v televíznom seriáli České století (2013), pýtal sa režiséra Roberta Sedláčka, ako sa k tejto role dostal. „Povedal: Víte, pane Hubo, vy jste starej chlap a máte klukovské oči. Prijal som jeho argument a nabral odvahu k drzosti ukradnúť túto krásnu rolu českým kolegom,“ spomenul Martin Huba. Režiséra historického filmu Hovory s TGM Jakuba Červenku sa vraj rovno spýtal, či sú za postavou Masaryka jeho „chlapčenské“ oči. „Povedal nie, ale celý projekt pripomína skôr ,klukovinu'. Film totiž núti divákov, aby sa sedemdesiat minút pozerali na dvoch hercov, čo samo osebe vzbudzovalo obavy,“ spomenul Martin Huba. Debutujúci režisér Jakub Červenka získal za historickú drámu Hovory s TGM Cenu pre objav roka.

Hlavným kategóriám tentoraz nedominoval žiadny z nominovaných titulov. Za najlepší film vyhlásila kritika česko-slovenskú životopisnú drámu Jan Palach, v ktorej režisér Robert Sedláček pozoruje niekoľko posledných mesiacov z jeho života. Cenu za najlepšiu réžiu si prevzal Olmo Omerzu za road movie Všetko bude o ceste dvojice tínedžerov za slobodou. Komédia Chata na prodej o tom, ako sa idylický víkend nečakane zmení na dobrodružné pátranie po zmiznutom dedovi, vyniesla cenu kritiky scenáristickej dvojici Lucie Bokšteflová a Tomáš Pavlíček.

Cenu za audiovizuálny počin získal Jan Švankmajer za česko-slovenský koprodukčný film Hmyz, v ktorom si zahrala aj Kamila Magálová. „Keďže kostýmy a rekvizity si robia takpovediac neherci, všetko by malo vyzerať, akože sa to nepodarilo,“ spomenul pri preberaní ocenenia Václav Švankmajer. Jeho otec – režisér a scenárista, s ktorým sa podieľal na tvorbe výtvarnej štylizácie komédie, prísť na slávnostný večer nemohol, preto sklenenú plastiku prevzal syn. Cenou za najlepší ženský herecký výkon vyznamenala kritika Jenovéfu Bokovú, ktorá v česko-slovenskej dráme Chvilky stvárnila mladú ženu, ktorá pre pokoj v rodine radšej neustále ustupuje.

TV Pravda: Aké bolo nakrúcanie nového slovenského filmu Trhlina (vysielané 24.1.2019).

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kritika #Martin Huba #Tomáš Garrigue Masaryk #Hovory s TGM