Život v tieni Winnetoua

Osudom sa mu stala postava indiánskeho náčelníka, o ktorom predtým vôbec nepočul. Francúzsky herec Pierre Brice by sa 6. februára dožil 90 rokov.

06.02.2019 12:00
Pierre Brice Foto: ,
Pierre Brice zostal pre divákov navždy Winnetouom.
debata (1)

Je príkladom toho, ako jediná rola dokáže ovplyvniť celú hereckú kariéru. Aj keď nakrútil takmer 60 filmov a stvárnil desiatky úloh, pre divákov navždy zostal Winnetouom. Tá postava ho preslávila, no zároveň zaškatuľkovala. Náčelníka Apačov si zahral v 12 westernoch a v jednom seriáli.

Na svet prišiel v roku 1929 ako Pierre Louis le Bris. Napriek šľachtickému pôvodu vyrastal v skromných pomeroch. Jeho otec, bývalý námorný dôstojník, pracoval na železnici a svoje dve deti viedol k vlastenectvu. Keď počas druhej svetovej vojny krajinu obsadili Nemci, Pierrov otec sa zapojil do odboja a syn pomáhal ako spojka.

Po vojne sa Brice proti vôli otca prihlásil do armády. Bojoval v Indočíne (dnešný Vietnam) a v Alžírsku. Dostal tri medaily za statočnosť, no zabil troch ľudí, s čím sa ťažko vyrovnával. „Možno to má zvláštny význam, že som neskôr ako Winnetou mohol propagovať pacifizmus a lásku k blížnemu,“ prezradil neskôr.

Po návrate do civilu sa živil ako predavač ovocia a písacích strojov, fotomodel či tanečník v artistickej skupine. Popri tom študoval herectvo. Pred kamerou debutoval v roku 1954 a nasledovali ďalšie snímky, ktoré mu však výraznejší úspech nepriniesli.

Všetko sa zmenilo, keď si ho v roku 1962 na filmovom festivale v Berlíne všimol nemecký producent, ktorý márne hľadal hlavného predstaviteľa do filmu Poklad na Striebornom jazere. Tak sa mu zapáčil, že mu ani neprekážali jeho „neindiánske“ svetlomodré oči. Brice však ponuku spočiatku odmietal. Knihy Karla Maya nepoznal a nepáčilo sa mu, že má jeho postava tak málo textu.

Nakoniec sa však dal prehovoriť a len čo sa western dostal na plátna kín, stala sa z neho v Nemecku hviezda. Nečakaný úspech ho primal k tomu, aby účinkoval i v ďalších mayovkách (Winnetou, Winnetou – Červený džentlmen, Old Shatterhand, Medzi supmi či Petrolejový princ). Brice neskôr ľutoval, že neskončil už v roku 1965, keď scenáristi veľkého Apača nechali zomrieť. Protesty divákov si však vyžiadali nové pokračovania.

Brice sa tešil z obrovskej popularity, no nálepky indiánskeho náčelníka sa už nikdy nezbavil, hoci hral aj v iných snímkach (napríklad Výstrely v trojštvrťovom takte, Trinásty rozmar, Erika či Gangsterova milenka). V roku 1981 sa oženil so svojou nemeckou fanúšičkou Hellou a Nemecko sa stalo jeho druhým domovom. Ako Winnetou vystupoval tiež v divadelných programoch a k filmovej postave sa neúspešne vrátil ešte v roku 1998.

V 90. rokoch sa začal venovať charite. Ako vyslanec UNICEF viedol humanitárny konvoj do Bosny, v Kambodži pomáhal zmrzačeným deťom, na Srí Lanke obetiam cunami, v Rumunsku zase medveďom a túlavým psom. Mal ešte ďalšie plány, no v júni 2015 podľahol zápalu pľúc. Jeho odchod do večných lovísk si v Nemecku prišlo uctiť vyše 1 500 ľudí.

3-krát Pierre Brice

  • Pred nakrúcaním Winnetoua nevedel jazdiť na koni. Naučil ho to až filmový Old Shatterhand, americký herec Lex Barker, s ktorým sa spriatelili.
  • V Nemecku bol slávnejší ako rockové hviezdy, 56-krát sa ocitol na titulnej strane časopisu Bravo, čo sa podarilo prekonať až nemeckej speváčke Nene.
  • Presadil sa aj ako spevák, scenárista a spisovateľ, v roku 2004 vydal autobiografiu Winnetou a ja – môj skutočný život.
TV Pravda: Slovenský film fičí vpred, hovorí Jiří Mádl (vysielané 2. 2. 2019).
Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Pierre Brice #Winnetou #Old Shatterhand #Lex Barker