Elegán a profesionál. Na Václava Vorlíčka si spomínajú Huba, Turzonovová a Lipták

Na spoluprácu so zosnulým režisérom Václavom Vorlíčkom si spomínajú herci Martin Huba, Božidara Turzonovová a scénograf Fero Lipták.

07.02.2019 07:23 , aktualizované: 09:42
debata
Foto: Robert Hüttner, Pravda
Martin Huba

Martin Huba, herec

Spomínam si najmä na jeho zvláštnu profesionálnu eleganciu a náročnosť. No aj keď bol náročný, hercom zároveň dokázal poskytnúť úžasnú istotu. Pokiaľ ide o moju hereckú skúsenosť zo seriálu Škola detektívky – keď som bol ešte relatívne mladý a neskúsený – utkvela mi v pamäti priam otcovská starostlivosť, ktorá z neho sálala. Vždy prišiel dokonale pripravený a všetkých ohúril svojimi skúsenosťami. No elegancia z neho nevyžarovala len navonok. Pretavila sa aj do uvažovania, do tém, ktoré spracúval. Už len to, že si naňho takto dokážem spomenúť po naozaj veľmi dlhom čase, svedčí o tom, že vo mne naša spolupráca zanechala výraznú stopu. Jeho profesionalita sa, samozrejme, odzrkadlila aj vo filmoch, pod ktoré sa podpísal. Napriek bohatému žánrovému rozptylu mal svoju autorskú víziu, ktorej sa držal. A tá vždy zaručovala vysokú úroveň spracovania.

Foto: SITA, Braňo Bibel
Božidara Turzonovová

Božidara Turzonovová, herečka

Je to naozaj veľmi smutná správa a je mi to úprimne ľúto, aj keď sa dožil požehnaného veku. Natočila som s ním asi štyri filmy, no pamätám si, že vždy dokázal na „pľaci“ vyčariť úžasnú atmosféru. Aspoň za mňa môžem povedať, že sa mi s ním zakaždým pracovalo veľmi príjemne. Azda preto robil také skvelé veselohry. Jeho filmy patria jednoznačne do zlatého fondu kinematografie. Možno aj preto, lebo sa vždy vedel obklopiť výbornými scenáristami. Filmy Václava Vorlíčka sa jednoducho budú premietať stále, sú nesmrteľné. Rovnako ako ja budem naňho vždy s láskou spomínať.

Foto: Robert Hüttner, Pravda
Fero Lipták

Fero Lipták, scénograf a výtvarník

S Václavom Vorlíčkom som spolupracoval na filmovej rozprávke Vták ohnivák (1997). Zoznámil nás filmový producent Rudo Biermann. Bola to cenná skúsenosť s režisérom, ktorý mal za sebou množstvo vynikajúcich filmov. Triky, kúzla, zázraky pre deti a dospelých. Obdivoval som jeho trpezlivosť a profesionalitu, zmysel pre humor a neúnavnú vytrvalosť počas prípravy a samotnej realizácie. V tom čase som pociťoval k nemu veľký rešpekt a obavy z toho, ako to zvládnem. Bol som len filmársky učeň. Zažili sme veľa veselých, ale aj trápnych situácií, ako to už pri filme býva. Vždy na mňa pôsobil pokojne a usmievavo. Plno pokreslených papierov, návrhov a fotiek, nad ktorými sme sa smiali… Raz sme hľadali pohľad na hrad Pernštejn v hustej hmle. Vystúpili sme z auta a kastelán do hmly zahlásil: „Kdyby tady nebyla mlha, byl by tady hrad.“ To mi ostalo doteraz a rád túto vetu používam na rodinných výletoch, ale aj pri práci.
Je to vždy smutná správa, keď sa dozviete, že človek, s ktorým ste hoci len na chvíľu spolupracovali, už nie je medzi nami, ale dúfam, že jeho režisérske nebo ostane plné zázrakov a trikov. Česť jeho pamiatke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Božidara Turzonovová #Martin Huba #Fero Lipták #Václav Vorlíček