Režisér Adamec o Lete s gentlemanom: Nie je to romantika typu Pilcherovej

V deň sviatku sv. Valentína vstúpi do slovenských kín nový český film Leto s gentlemanom.

14.02.2019 12:00
Jaromír Hanzlík, Yvetta Blanarovičová Foto:
Jaromír Hanzlík, Yvetta Blanarovičová, Jiří Adamec na premiére filmu Leto s gentlemanom.
debata

Letná romanca je scenáristická prvotina známeho herca Jaromíra Hanzlíka, ktorý si vo filme zároveň zahral jednu z hlavných úloh. Réžie sa ujal skúsený Jiří Adamec, ktorý má na svojom konte desiatky úspešných televíznych programov, filmov a seriálov. I pre neho je tento titul prvým projektom pre veľké plátno.

„Je to láskavý, veľmi ľudský, ale aj humorný pohľad na veci, ktoré nás v živote skutočne môžu stretnúť, a s ktorými by sme sa mali vedieť vyrovnať tak, aby sme nestratili úplne všetko,“ uviedol Adamec na nedávnej bratislavskej premiére romantickej komédie „o túžbe po slobode, neskorej láske a nádeji“.

Video

V ústredných úlohách dvojice manželov sa predstavia Alena Antalová a Igor Bareš. Ich dcéru stvárňuje speváčka Lucie Vondráčková a tajomného gentlemana Jaromír Hanzlík. Vo vedľajších úlohách sa objavia Tereza Kostková, Ivana Chýlková, Dana Batulková, Yveta Blanarovičová, Pavel Soukup, Arnošt Goldflam, Miroslav Etzler, Jan Čenský, Jana Boušková či Jan Vlasák. „Všetko sú to kvalitní herci a navyše priatelia, ktorých sme s Jaromírom na svojej životnej púti pri práci stretávali,“ hovorí režisér Adamec. „Som rád, že niektorí z nich prijali aj malé, jednodňové roličky, stretnutia s nimi boli veľmi príjemné,“ dodal herec a zároveň scenárista filmu Hanzlík.

Jaromír Hanzlík, Yvetta Blanarovičová, Jiří...
Jaromír Hanzlík, Yvetta Blanarovičová, Jiří...
+6Yvetta Blanarovičová na premiére filmu Leto s...

Anna (Alena Antalová) prežíva so svojím manželom (Igor Bareš) každé leto v chatovej oblasti pár kilometrov za Prahou. Vzťah dlhoročných manželov skĺzol do rutiny a stereotypu. Muž svoj čas dlhodobo a spravodlivo delí medzi karty s kamarátmi v krčme a výrobu modelov lodí zo zápaliek vnútri fliaš. Jeho žena je pre neho prakticky neviditeľná. Anna si každé leto spríjemňuje pravidelnými stretnutiami s kamarátkami, ktoré do malebných stredných Čiech prichádzajú na cyklistické výlety v okolí hradu Kamýk. Jedného dňa sa v dedine objaví Artur (Jaromír Hanzlík). Elegantný, šarmantný gentleman, ktorý je, ako všetci predpokladajú, novým majiteľom miestneho zámku. Medzi Arturom a Annou preskočí iskra. Anna zažíva pocity už dlho nepoznané. Artur je galantný a zahŕňa ju pozornosťou.

Leto s gentlemanom sa nakrúcalo v lete 2018 v stredo­českých Zduchoviciach a okolí. „Bolo strašné teplo, ani kvapka vody z neba a 35 stupňov cez deň,“ spomína Adamec na náročné nakrúcanie vo vysokých teplotách. „Celý deň sme nakrúcali niekde v poliach, čo nie je pre ľudský organizmus úplne najpríjemnejšie a najzdravšie, ale my sme to všetko vydržali a film sme s radosťou nakrútili, pretože sme nechceli dážď. Potrebovali sme horúce leto, film Leto s gentlemanom predpokladá, že krajina, to všetko… má tú letnú atmosféru, a my sme ju tam mali,“ podčiarkol skúsený režisér, ktorý prvýkrát nakrúcal celovečerný film pre kinodistribúciu. „Od televízneho nakrúcania sa to filmové líši skôr technicky. V televízii nie je na nič čas. Avšak keď nakrúcate film, predpokladá sa, že priamo na pľaci tvoríte,“ vysvetlil.

Na Valentína si tak diváci môžu vychutnať romantiku aj v kine. Podľa Adamca nejde o romantiku typu Rosamunde Pilcherová. „Je to romantika iného, povedzme európskeho typu. Na ten film by mali ísť dvaja – on a ona. On a ona, ktorí spolu buď žijú, alebo chcú žiť, aby videli niečo, čo ich v živote môže stretnúť, a s čím by sa možno mohli ťažko vyrovnávať. My sa s tým v našom filme porátame pekne, romanticky a s nadhľadom tak, že to nijako ľudský život nepoškodí,“ avizuje režisér snímky, ktorá má divákom ponúknuť aj podnet k tomu, ako sa správať k svojím partnerom. „O tom je ten film. O dvoch ľuďoch, ktorí žijú v dobrom, príjemnom i harmonickom manželskom vzťahu, ale prestávajú sa vidieť, cítiť, prestávajú si vážiť toho, že ten druhý žije práve s nimi. A to má veľa úskalí, ktoré je potrebné prekonať, aby to všetko mohlo fungovať,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Hanzlík #Leto s gentlemanom #Jiří Adamec