Televízne tipy Pravdy: Persepolis aj Na svätého Valentína

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 15. do 20. februára. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

15.02.2019 16:00
Záber z filmu Persepolis Foto:
Záber z filmu Persepolis
debata

Sobota 16. 2.

Persepolis, Cinemax, 16.20
Film iránskej výtvarníčky Marjane Satrapiovej Persepolis som v roku 2007, keď vznikol, tak veľmi túžila vidieť, že som sa tuším jediný raz v živote vybrala do kina sama. Prvý iránsky komiks všetkých čias hrali o tretej a v kinosále sme sedeli myslím traja… Dodnes si pamätám, že som z toho úžasného kresleného filmu bola unesená. Nie je to žiadna rozprávka, ale skutočný príbeh Marjane, tvrdohlavej dievčiny, o jej dospievaní v Iríne za čias islamskej revolúcie. Rodičia sa začnú obávať o Marjaninu bezpečnosť a radšej ju pošlú do školy v Rakúsku. Aj tu musí odrážať narážky na náboženský fundamentalizmus, pre ktorý utiekla zo svojej vlasti. Rakúšania ju nakoniec prijmú, ona sa zamiluje, ale stále sa jej cnie po domove a rozhodne sa vrátiť späť do Iránu. To však znamená nosiť šatku a byť súčasťou tyranskej spoločnosti.

Na svätého Valentína, Doma, 20.00
Ak náhodou budete v romantickej nálade, možno vás zláka hviezdne obsadenie – Ashton Kutcher, Jennifer Garnerová, Jessica Alba, Jessica Bielová, Anne Hathawayová, Julia Robertsová a pozriete si film o Valentínovi aj dva dni po sviatku zamilovaných. Pre niekoho nepodarený americký pokus o Lásku nebeskú, iný vidí paralely s filmami Paris, je t'aime či New York, I Love you. Ktosi podotkol, že to je príležitosť vidieť aj Taylor Swiftovú ešte za jej príjemnejších čias.

Nedeľa 17. 2.

Bastardi, HBO, 11.30
Tento film má vraj byť solídnou odpoveďou na Mamma mia! Owen Wilson a Ed Helms ako dvojvaječné dvojčatá zistia, že celý život žijú v klamstve. Muž na fotke na ich kozubovej rímse nie je ich otec, ale výmysel ich matky (hrá ju novopečená majiteľka už tretieho Zlatého glóbusu Glenn Closeová). Tá sama nevie, s kým dvojčatá vlastne má – veď boli divoké 70. roky… Bratia teda vyrážajú na cestu hľadať ocka. Hlavne sa však dozvedia o mame oveľa viac, než by chceli.

Krásny únik, Cinemax, 20.00
Aj v tomto filme sa dvojica vydá na cestu. Tvorcovia sľubujú romantiku, nostalgiu a smiech cez slzy. Starnúci pár (oscarová Helen Mirrenová a dvojnásobný držiteľ Zlatého glóbusu Donald Sutherland) vyrazí vo svojom starom obytnom automobile z Bostonu a cieľom je dom Ernesta Hemingwaya na floridskom Key Weste. Dobrodružná výprava v ťažko chorých manželoch znovu prebudí túžbu po živote aj vzájomnú lásku. Snímka nás má prekvapovať až do konca.

Pondelok 18. 2.

Cukrár, Cinemax, 14.55
Aj v tomto filme bude cesta, ale príbeh je z celkom iného súdka. Mladý a talentovaný nemecký cukrár Thomas má pomer so ženatým Orenom z Izraela. Keď Oren zomrie pri autonehode, Thomas sa vydá do Jeruzalema a začne pracovať pre vdovu po svojom milencovi Anat, ktorá vlastní malú kaviareň. Samozrejme, vdova netuší, že nevyslovený smútok, ktorý ich spája, sa viaže k rovnakému mužovi. Videla som a film stojí za zhliadnutie.

Coco Chanel, Jednotka, 20.30
A koho bavia životopisy, móda, prípadne je aj fanúšikom Audrey Tautouovej, ten by si mal pozrieť film o Coco Chanel. Pred desiatimi rokmi som ho videla v kine, asi je čas zopakovať si ho.

Sprievodca ženatého muža, ČT2, 22.00
Film o notorickom neverníkovi z roku 1967, v hlavnej úlohe Walter Matthau. To nemôže byť zlé. Sľubný je už samotný názov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukrár #Bastardi #Na svätého Valentína