Diane Kruger je Anti-Bond

Berlín je v čase Berlinale plný lovcov "selfies" s prominentmi strieborného plátna.

15.02.2019 12:00
Diane Kruger Foto: ,
Diane Kruger predstavila na Berlinale snímku The Operative (Agentka).
debata

A tiež lovcov autogramov. Neskôr ich možno speňažiť cez ebay. Keď však človek vidí, ako sa ľudia bijú o lístky pri pokladniciach kín, zahreje ho to pri srdci: Kino žije. Napriek čoraz väčšej konkurencii iných možností prezentácie filmov.

Jednou z najväčších hviezd, ktoré navštívili 69. ročník berlínskeho festivalu, bol Christian Bale, aktuálne nominovaný na Oscara za stvárnenie niekdajšieho amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho vo filme Adama McKaya Vice. Bale stvárňuje muža posadnutého mocou. Po filme som cítila rozhorčenie nad tým, akú hru vedia rozohrať dvaja-traja protagonisti, ktorí majú v rukách moc a majú šancu zneužiť ju na vlastné záujmy. Na druhej strane je brilantné, že Američania dokážu sami tak radikálne zúčtovať s vlastným systémom. Je to filmový exorcizmus, politická satira o piatich desaťročiach americkej politiky, ktorej dôsledky pretrvávajú aj dnes.

Ďalšími hviezdami festivalu boli Martin Freeman a Diane Krugerová. Autogramy rozdávali po svetovej premiére filmu The Operative (Agentka). Izraelský režisér Yuval Adler nenakrútil typický špionážny triler, ale vo svojom filme sa pokúsil ukázať podstatu špionáže. A najmä cenu, ktorú ľudia pracujúci pre systém tajných služieb platia. Témami sú manipulácia aj zraniteľnosť, napätie pramení z vnútorného konfliktu a pocitu viny. Takže Diane Krugerová je vlastne Anti-Bond a z filmu je dráma o dôvere a zodpovednosti, o hľadaní vlastnej identity.

Dejiny poznajú len jednu pravdu, ale mnohé interpretácie. Dôkazom bola berlínska diskusia okolo svetovej premiéry filmu Agnieszky Hollandovej Mr. Jones. Režisérka sa rozhodla pre čierno-biely kontrast a vedome ignorovala množstvo odtieňov sivej reality v príbehu o Stalinom zapríčinenom hladomore na Ukrajine v roku 1933. Efektná dramaturgia môže byť tiež istou manipuláciou.

Hollandovej film je jednou zo snímok, ktoré sa v hlavnej súťaži uchádzajú o Zlatého medveďa. Akú hodnotu majú ceny z berlínskeho festivalu? Pre Agnès Vardovú, 90-ročnú dámu európskeho autorského filmu, rozhodne inú ako pre debutantov, ktorých filmy sa z Berlína môžu rozletieť do celého sveta.

Či je to Oscar, alebo ceny z najprestížnejších festivalov, madame Vardová má mnohé tieto pocty vo svojej zbierke. A tak ich vo svojej autobiografickej montáži Varda par Agnès položila do piesku na pláži na brehu Atlantiku v jej milovanom Provensalsku ako hračky, ktoré každú chvíľu môže zmyť vlna rozbúreného oceánu. Darovala nám inšpiráciu na pozorovanie času, ktorý sa nám presýpa cez prsty. Ale aj radosť z možnosti počúvať, vidieť a hľadať, byť pri tom.

Kto zvíťazí v Berlíne tento rok, rozhodne porota pod vedením francúzskej herečky Juliette Binoche. Víťazov vyhlásia v sobotu. Slovenským želiezkom v ohni je v súťaži v kategórii Generation Kplus krátky animovaný film Martina Smatanu Šarkan. Režiséra po projekcii čakali zvedavé otázky publika, čo značilo úprimný záujem o jeho snímku.

AUTORKA JE SPOLUPRACOVNÍČKA PRAVDY

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Diane Kruger #Berlinale 2019