Kto siahne na Oscara? Tu sú tipy od filmových znalcov

Čiernobiela dráma z Mexika 70. rokov Roma, komediálna snímka Favoritka, ktorá sa odohráva v kulisách britského kráľovského dvora začiatku 18. storočia, či romantický režijný debut herca Bradleyho Coopera Zrodila sa hviezda sú, aspoň čo sa týka počtu nominácií, favoritmi tohtoročného udeľovania cien americkej filmovej akadémie Oscar.

22.02.2019 12:26
Favoritka Foto: ,
Veľké šance získať Oscara má aj herečka Olivia Colmanová, ktorá stvárnila kráľovnú Annu vo Favoritke.
debata

Prestížne ocenenia sa budú odovzdávať už túto nedeľu na galavečere v hollywoodskom Dolby Theatre. Zvláštnosťou tohtoročného 91. ročníka bude absencia hlavného moderátora, ktorý nebude divákov večerom sprevádzať iba druhýkrát v histórii cien udeľovaných od roku 1929.

Najviac nominácií na cenu Oscar za rok 2018 získali dráma mexického režiséra Alfonsa Cuaróna Roma, ktorá rozpráva príbeh stredostavovskej rodiny z rovnomennej štvrti mexickej metropoly, a Favoritka gréckeho režiséra Jorgosa Lanthimosa, ktorá sa odohráva na dvore Anny Stuartovej, prvej kráľovnej zjednotenej Veľkej Británie. Oba filmy majú po desať nominácií. Len o dve menej získal film Zrodila sa hviezda, ktorý je v poradí už tretím remakeom pôvodného filmu z roku 1937. Úlohu, ktorú v aktuálnej snímke stvárnila speváčka Lady Gaga, hrali vo verziách z roku 1954 a 1976 Judy Garlandová a Barbra Streisandová.

Okrem snímok Roma, Favoritka a Zrodila sa hviezda bolo v kategórii najlepší film nominovaných ďalších päť snímok: akčné sci-fi Čierny panter, dráma BlacKkKlansman, životopisný film o britskej hudobnej skupine Queen a jej frontmanovi Bohemian Rhapsody, komediálna dráma Vice o bývalom viceprezidentovi Dickovi Cheneym a Zelená kniha, ktorá je inšpirovaná príbehom černošského pianistu Dona Shirleyho a jeho belošského asistenta.

V kategórii réžia je favoritom autor čiernobieleho filmu Roma – Mexičan Alfonso Cuarón. Okrem režisérov filmov nominovaných v hlavnej kategórii sa medzi päticu mien prebojoval aj Poliak Pawel Pawlikowski, ktorého Studená vojna je nominovaná aj v kategórii kamera a najlepší cudzojazyčný film.

Podľa filmových odborníkov oslovených agentúrou AP dostane zlatú sošku v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe tento rok za výkon vo filme Žena Glenn Closeová, ktorá bola na Oscara navrhnutá už šesťkrát, nomináciu ale nikdy nepremenila. Bez šancí nie je ani britská herečka Olivia Colmanová, ktorá stvárnila kráľovnú Annu vo Favoritke. V hlavnej mužskej hereckej kategórii by ocenenie nemalo podľa odborníkov minúť Ramiho Maleka, ktorý si zahral v Bohemian Rhapsody speváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho. Konkurovať mu však budú aj Bradley Cooper, Viggo Mortensen či Willem Dafoe.

V kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe v predpovediach filmových znalcov padá najčastejšie meno Reginy Kingovej, ktorá si zahrala v snímke If Beale Street Could Talk (Keby Bealova ulica mohla hovoriť). Hneď dve želiezka v ohni má v tejto kategórii Favoritka. Nominované boli obe herečky, ktoré sa vo filme sporia o priazeň kráľovnej – Emma Stoneová aj Rachel Weiszová. Z nominovaných v kategórii najlepší herec vo vedľajšej úlohe odborníci oslovení AP vyzdvihujú hlavne výkon Mahershala Aliho v Zelenej knihe.

Prvýkrát v dejinách by tento rok mohla vyhrať jedna snímka kategóriu najlepší film aj najlepší cudzojazyčný film. V oboch je totiž nominovaná Cuarónova Roma. V kategórii cudzojazyčného filmu, v ktorej sa cena udeľuje od roku 1957, bude filmu Roma konkurovať Pawlikowského Studená vojna a ďalšie tri filmy z Libanonu, Nemecka a Japonska.

Ani tento ročník Oscarov sa nezaobišiel bez kontroverzií. Pôvodne ho mal totiž uvádzať komik Kevin Hart, ktorý sa tak mal stať jedným z mála černošských hercov, ktorí doteraz Oscary moderovali. Úlohy hlavného moderátora sa ale Hart vzdal po kritike kvôli starším sporným vyhláseniam na účet ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou.

Organizátori sa nakoniec rozhodli, že galavečer sa bez hlavného uvádzača zaobíde a na pódiu sa budú striedať rôzne osobnosti, ktoré predstavia nominovaných v jednotlivých kategóriách a vyhlásia víťaza. Budú medzi nimi napríklad Tina Feyová, Daniel Craig, Jennifer Lopezová, Helen Mirrenová či Serena Williamsová. Hlavného moderátora nebude mať ceremoniál iba po druhýkrát v histórii. Naposledy tomu tak bolo v roku 1989.

Oscarová šou v posledných rokoch zápasí s prepadom sledovanosti, pričom vlaňajší ročník videlo vôbec najmenej ľudí v jej dejinách. Organizátori preto chceli skrátiť tohtoročný slávnostný večer na tri hodiny. Docieliť to chceli odovzdaním štyroch z 24 ocenení počas komerčných prestávok. Po kritike zo strany umelcov sa ale týchto plánov vzdali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Zrodila sa hviezda #Roma #Favoritka #Oscar 2019