Oscary sú rozdané! Najlepším filmom je Zelená kniha, sošky majú Malek aj Colman

V noci z nedele na pondelok v hollywoodskom Dolby Theatre rozdali ceny americkej Akadémie filmových umení a vied.

25.02.2019 06:25
debata (18)
Video

Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied pre najlepší film získala road movie Zelená kniha. Snímka v réžii Petera Farrellyho bodovala aj v ďalších dvoch kategóriách, keď Oscara za pôvodný scenár získali Nick Vallelonga, Brian Currie a Peter Farrelly a sošku pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe si prevzali Mahershala Ali.

Túto americkú biografickú komediálnu drámu režíroval Peter Farrelly. Jej dej sa odohráva v roku 1962 a je inšpirovaný skutočným príbehom afroamerického jazzového klaviristu Dona Shirleyho, ktorého stvárňuje Mahershala Ali, a italoamerického vyhadzovača Tonyho Vallelongu, ktorého hrá Viggo Mortensen. Film sa zameriava na ich turné po americkom regióne Deep South na juhu Spojených štátov. Vallelonga je Shirleyho osobným šoférom a telesným strážcom.

Oscar 2019: Olivia Colman získala ocenenie v... Foto: Reuters
Olivia Colman Oscar 2019: Olivia Colman získala ocenenie v kategórii herečka v hlavnej úlohe za snímku Favoritka.

Pre Aliho (45) je to už druhý Oscar. Na konte má tiež jeden Zlatý glóbus i jedno ocenenie British Academy Film Awards (BAFTA).

Oscar 2019: Zľava ocenení v hereckých... Foto: Reuters, MIKE SEGAR
AWARDS-OSCARS/ Oscar 2019: Zľava ocenení v hereckých kategóriách: Rami Malek, Olivia Colman, Regina King a Mahershala Ali pózujú so soškami.

Oscara za adaptovaný scenár si vyslúžili tvorcovia filmu BlacKkKlansman, Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott a Spike Lee.

Oscar 2019: Mahershala Ali - Najlepší mužský... Foto: Reuters, MIKE SEGAR
Mahershala Ali Oscar 2019: Mahershala Ali - Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Zelená kniha).

Štyri ceny v hollywoodskom Dolby Theatre získala hudobná životopisná snímka Bohemian Rhapsody, ktorá vyniesla trofej Ramimu Malekovi za stvárnenie Freddieho Mercuryho a ďalšie tri jej americkí akademici udelili za strih (John Ottman) a tiež strih a mix zvuku. Pre Maleka (37), ktorý je egyptského pôvodu, je to prvý Oscar. Je držiteľom aj Zlatého glóbusu, ceny British Academy Film Awards (BAFTA) i ocenenia Primetime Emmy Award.

Oscar 2019: Rami Malek má Oscara za stvárnenie... Foto: Reuters, MIKE BLAKE
Rami Malek Oscar 2019: Rami Malek má Oscara za stvárnenie úlohy zosnulého frontmana britskej rockovej skupiny Queen Freddieho Mercuryho vo filme Bohemian Rhapsody.

Oscara pre najlepší cudzojazyčný film získala čiernobiela mexická dráma Roma, ktorú ocenili aj za réžiu a kameru, o ktoré sa postaral Alfonso Cuarón. Film sa odohráva na začiatku 70. rokov 20. storočia a je čiastočne autobiografickým opisom výchovy režiséra a scenáristu tohto filmu Alfonsa Cuaróna na predmestí Colonia Roma metropoly Mexiko. Snímka zachytáva život spolubývajúcej ženy v rodine z mexickej strednej triedy. Ide o portrét domácich konfliktov a spoločenskej hierarchie v politickom chaose 70. rokov.

Oscara pre najlepší cudzojazyčný film získala... Foto: Reuters, MIKE SEGAR
Alfonso Cuarón Oscara pre najlepší cudzojazyčný film získala čiernobiela mexická dráma Roma, ktorú ocenili aj za réžiu a kameru, o ktoré sa postaral Alfonso Cuarón. .

Rovnako tri trofeje si vyslúžila komiksovka Čierny panter, ktorú ocenili za hudbu (Ludwig Göransson), kostýmy (Ruth E. Carter) a výpravu (Hannah Beachler a Jay Hart).

Oscar 2019: Zľava ocenení v hereckých...
Oscar 2019 - Rami Malek získal Oscara v...
+16Oscara pre najlepší cudzojazyčný film získala...

Cenu pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe si prevzala Olivia Colman, ktorá tak premenila na víťazstvo jedinú z desiatich nominácií pre historickú dramédiu Favoritka. Za ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe ocenili Reginu King (If Beale Street Could Talk). Film, ktorý vznikol v americko-britsko-írskej koprodukcii, režíroval grécky režisér Jorgos Lantimos. Dej filmu sa odohráva v Anglicku na začiatku 18. storočia. Film sa zaoberá vzťahmi medzi dvoma sesternicami, ktoré súperia o to, ktorá z nich bude dvornou favoritkou kráľovnej Anny v podaní Britky Olivie Colmanovej.

Oscara v kategórii pôvodná pieseň získala Lady Gaga. Pieseň Shallow pochádza z filmu Zrodila sa hviezda, v ktorom táto speváčka a skladateľka hrá hlavnú úlohu. Spoluautormi hudby a textu tejto skladby sú Mark Ronson, Anthony Rossomando a Andrew Wyattdouble. Lady Gaga víťaznú pieseň zaspievala na slávnostnom odovzdávaní cien v duete s Bradleym Cooperom, ktorý vo filme hrá ďalšiu hlavnú úlohu a je zároveň režisérom tejto hudobnej romantickej drámy. Cooper vo filme stvárňuje hviezdu country Jacka Mainea, ktorý objaví neznámu talentovanú speváčku Ally (Lady Gaga). Keď sa obaja vrhnú do vášnivého milostného vzťahu, Jack presvedčí Ally, aby vystupovala vo svetle reflektorov, čo ju katapultuje k sláve. Ide o novú verziu pôvodného filmu z roku 1937.

Oscara pre najlepší dokumentárny film získal Free Solo a najlepším animovaným filmom sa stal Spider-Man: Paralelné svety.

Oscara v kategórii pôvodná pieseň získala Lady... Foto: Reuters, Chris Pizzello
Lady gaga Oscara v kategórii pôvodná pieseň získala Lady Gaga za pieseň Shallow z filmu Zrodila sa hviezda. Počas večera speváčka vystúpila s Bradleym Cooperom.

Galavečer, ktorý nemal hlavného moderátora, otvorila anglická rocková kapela Queen s americkým spevákom Adamom Lambertom. Oscarový večer bol bez moderátora po 30 rokoch. Televízia ABC, ktorá oscarový ceremoniál odvysielala, sa miesto toho rozhodla venovať viac pozornosti osobnostiam, ktoré každoročne predstavujú nominovaných a odovzdávajú ceny. Vysielateľ mal dlhodobo problémy s obsadením postu, ktorého sa v decembri po afére s homofóbnymi tweetmi vzdal komik Kevin Hart.

Herečka Emma Stone stavila na kreácii Louis...
Herečka Gemma Chan v šatách Valentino Haute...
+83Herečka Michelle Yeoh v róbe Elie Saab Haute...

Ceny počas galavečera 91. ročníka udeľovania prestížnych filmových cien odovzdávali Michael Keaton, Pharrell Williams, Javier Bardem, Samuel L. Jackson, Angela Bassett, Emilia Clarke, Laura Dern, Melissa McCarthy, Charlize Theron a mnohí ďalší.

Prehľad víťaziek a víťazov 91. ročníka udeľovania Oscarov:

  • Najlepší film: Zelená kniha – Jim Burke, Charles B. Wessler, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga
  • Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Rami Malek – Bohemian Rhapsody
  • Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Mahershala Ali – Zelená kniha
  • Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Olivia Colman – Favoritka
  • Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Regina King – If Beale Street Could Talk
  • Réžia: Alfonso Cuarón – Roma
  • Adaptovaný scenár: BlacKkKlansman – Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott a Spike Lee
  • Pôvodný scenár: Zelená kniha – Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly
  • Najlepší cudzojazyčný film: Roma (Mexiko)
  • Najlepší dokumentárny film: Free Solo – Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, Evan Hayes, Shannon Dill
  • Animovaný film: Spider-Man: Paralelné svety – Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman, Phil Lord, Christopher Miller
  • Najlepšia pôvodná filmová pieseň: Shallow (Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt) – z filmu Zrodila sa hviezda
  • Najlepšia pôvodná filmová hudba: Čierny panter – Ludwig Göransson
  • Kamera: Alfonso Cuarón – Roma
  • Kostýmy: Ruth E. Carter – Čierny panter
  • Masky: Vice – Greg Cannom, Kate Biscoe, Patricia Dehaney
  • Strih: Bohemian Rhapsody – John Ottman
  • Výprava: Čierny panter – Hannah Beachler a Jay Hart
  • Strih zvuku: Bohemian Rhapsody – John Warhurst, Nina Hartstone
  • Mix zvuku: Bohemian Rhapsody – Paul Massey, Tim Cavagin, John Casali
  • Vizuálne efekty: Prvý človek – Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles, J.D. Schwalm
  • Najlepší krátky animovaný film: Bao – Domee Shi, Becky Neiman-Cobb
  • Najlepší hraný krátky film: Skin – Guy Nattiv, Jaime Ray Newman
  • Najlepší krátky dokumentárny film: Period. End of Sentence. – Rayka Zehtabchi, Melissa Berton

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Spike Lee #Rami Malek #Olivia Colman #Oscar 2019 #Zelená kniha