Oscara získal Šofér slečny Daisy 2, smejú sa kritici cien

Dráma z časov segregácie Zelená kniha bola v noci z nedele na pondelok korunovaná za najlepší film 91. ročníka cien americkej akadémie. Najcennejšiu hollywoodsku sošku tak získal film, ktorý niektorí označujú za príjemnú spomienku na doby minulé, zatiaľ čo iní ho kritizujú a zosmiešňujú ako zastaranú variáciu na oscarovú snímku Šofér slečny Daisy z roku 1989. Tá rozprávala príbeh krehkého priateľstva medzi bohatou americkou židovkou a jej černošským vodičom odohrávajúci sa v čase rasových sporov.

25.02.2019 12:05
Viggo Mortensen Mahershala Ali Zelená kniha Foto: ,
Viggo Mortensen a Mahershala Ali vo filme Zelená kniha.
debata

V roku, keď sa mohol Hollywood zapísať do histórie tým, že prvýkrát prizná ocenenie za najlepší film streamingovej službe Netflix (Roma) alebo štúdiu Marvel (Čierny panter), filmová akadémia radšej podporila tradičný road-movie o medzirasovom kamarátstve, napísala agentúra AP.

Okrem priaznivých ohlasov vyvoláva film Petera Farrellyho kritiku aj ako nepôvodný krok späť, ktorý podľa mienky mnohých nemal triumfovať nad snímkami, ktoré vyvolali väčší ohlas a priniesli vyššie kasové zisky.

Oscar 2019: Zľava ocenení v hereckých...
Oscar 2019 - Rami Malek získal Oscara v...
+16Oscara pre najlepší cudzojazyčný film získala...

Udelenie hlavnej ceny pre Zelenú knihu bolo nečakané finále svižnej ceremónie, ktorá sa prvýkrát za posledných 30 rokov zaobišla bez moderátora a bola plná historických víťazstiev diverzity – vrátane prvej sošky pre režiséra Spikea Leeho.

Práve Lee, ktorého film Konaj správne išiel do kín v rovnakom roku ako Šofér slečny Daisy (ten získal Oscara za najlepší film), patril k tým, ktorí boli viditeľne rozčúlení po tom, čo film Zelená kniha vyhlásili za tohtoročného víťaza v kategórii najlepší film. V momente, keď Julia Robertsová povedala názov víťazného filmu, Lee vstal, zamával rukami a zamieril preč zo sály. Potom sa však vrátil späť.

V zákulisí potom Lee zvieral pohárik šampanského a spomínal na 30 rokov, ktoré uplynuli medzi Šoférom slečny Daisy a Zelenou knihou. „Mám smolu,“ vyhlásil so smiechom. „Kedykoľvek niekto niekam ide autom, ja to prešvihnem!“

Lee tento rok získal sošku za najlepší adaptovaný scenár spoločne so spoluscenáristom snímky BlacKkKlansman. Vyhlásenie tejto kategórie patrilo medzi mimoriadne okamihy udeľovania cien. Hľadisko tlieskalo postojačky, Lee sa vrhol do náručia Samuela L. Jacksona, ktorý výsledok vyhlasoval a potlesk prepukol aj v tlačovom stredisku v zákulisí.+

Video

Netflix a Marvel na vzostupe

Netflix je americký platený poskytovateľ filmov online, ktorý je od januára 2016 dostupný v 190 krajinách sveta vrátane ČR a SR; prvého Oscara získal v roku 2017 za krátkometrážny dokument, v minulom roku pribudla ďalšia soška za celovečerný dokument a tento rok ho tri Oscary pre film Roma posunuli vo filmovom svete o ďalší stupeň vyššie.

Marvel je americké televízne a filmové štúdio, ktoré v 90. rokoch 20. storočia založila materská spoločnosť Marvel Entertainment. Patrí do nej aj vydavateľstvo komiksov Marvel Comics. Produkuje predovšetkým filmové spracovania komiksov materskej spoločnosti a patrí do divízie štúdií Walta Disneyho. Za snímku Čierny panter tento rok dostalo tri sošky Oscara (za najlepšiu pôvodnú filmovú hudbu, kostýmy a výpravu), ktoré sú prvými od existencie štúdia Marvel.

Herečka Emma Stone stavila na kreácii Louis...
Herečka Gemma Chan v šatách Valentino Haute...
+83Herečka Michelle Yeoh v róbe Elie Saab Haute...
debata chyba
Viac na túto tému: #Spike Lee #Oscar 2019 #Zelená kniha #Šofér slečny Daisy