Cuarón: Umelec sa musí pozerať aj tam, kam iní nie

Citlivý portrét skromnej a láskavej služobníčky v Mexiku v 70. rokoch minulého storočia, hudobná dráma o rockovej legende Freddiem Mercurym, road movie o hľadaní spoločnej reči a pochopení v USA počas 60. rokov či komiksová adaptácia z dielne Marvelu.

25.02.2019 18:41
Alfonso Cuarón Roma Oscary 2019 Foto: ,
Mexický režisér Alfonso Cuarón získal za film Roma tri sošky za réžiu, kameru a najlepší cudzojazyčný film.
debata

Hollywoodsku noc Oscarov, ktorá sa konala z nedele na pondelok v Los Angeles ovládli snímky Roma, Bohemian Rhapsody, Green Book a Čierny panter. Slávnostný ceremoniál, tentokrát bez moderátora, otvorila veľkolepo skupina Queen a Adam Lambert so skladbami We Will Rock You a We Are The Champions. Neskôr nechýbali, ako už býva zvykom, slzy či angažované prejavy.

Napriek desiatim nomináciám Favoritky Yorgosa Lanthimosa a Romy Alfonsa Cuaróna najviac cien americkej Akadémie filmových umení a vied získal film Bryana Singera Bohemian Rhapsody. Akademici pri nej ocenili strih, mix zvuku, strih zvuku a herca Ramiho Maleka. V skutočnosti však boli hlavnými hviezdami večera a odniesli si po tri sošky čiernobiela dráma Roma a Peter Farrelly a jeho Green Book. Roma, ktorú zastrešila streamovacia spoločnosť Netflix, je po snímkach Iba s tvojím partnerom (1991) a Mexická jazda (2001) Cuarónovým tretím filmom nakrúteným v Mexiku. Možno tiež jasne prehlásiť, že ide o jeho najosobnejšie a najautobiogra­fickejšie dielo. Mexičan získal na 91. ročníku Oscara za najlepšiu kameru, najlepší cudzojazyčný film a najlepšiu réžiu.

Video

Všetci sme rovnakí ľudia

Keď sa počas večera vracal na pódium, žartoval: „Vôbec ma to tu neunavuje.“ Vo svojich prejavoch poďakoval dvom hlavným herečkám filmu Yalitze Aparicioovej a Marine de Taviraovej (obe boli nominované) a pripomenul, že postavy, akou je domorodkyňa Cleo, pracujúca ako služobníčka v stredostavovskej rodine, ktorú stvárnila práve Aparicioová, boli na filmovom plátne akoby vytlačené do úzadia. „Úlohou nás umelcov je pozrieť sa aj tam, kde sa iní nepozerajú. Je to naša zodpovednosť obzvlášť v týchto časoch, keď nás vyzývajú sa tam nepozerať,“ povedal Cuarón.

Napriek tomu, že Mexičanov najnovší film, pod ktorým bol podpísaný okrem réžie a scenára aj ako producent, kameraman a strihač, bol veľkým favoritom aj v hlavnej kategórii najlepší film, štvrtú sošku mu vyfúkla roadmovie režiséra Petera Farrellyho Green Book. Tá sa zaoberá rasovou segregáciou a rozpráva príbeh afroamerického klaviristu Dona Shirleyho (Mahershala Ali) a jeho vodiča Tonyho Vallelongu (Viggo Mortensen). Názov filmu odkazuje na americkú cestovateľskú príručku, ktorá uvádzala zariadenia, kde poskytujú služby aj černošským zákazníkom. Do slovenských kín príde film 7. marca.

Herečka Emma Stone stavila na kreácii Louis...
Herečka Gemma Chan v šatách Valentino Haute...
+83Herečka Michelle Yeoh v róbe Elie Saab Haute...

„Ďakujeme všetkým členom akadémie. Je to pre nás obrovská česť. Je to ako sen. Urobili sme tento film s láskou, nehou a rešpektom. A najväčšiu zásluhu má na tom Peter Farrelly. Bolo mi cťou pracovať s tebou,“ povedal pri preberaní ceny producent snímky Jim Burke a prenechal slovo režisérovi. „Celý príbeh filmu je o láske, o láske jedného k druhému, napriek odlišnostiam. Je to aj o hľadaní pravdy, o tom, kto sme, a všetci sme rovnakí ľudia, “ pokračoval Farrelly, ktorý v roku 1994 debutoval bláznivou komédiou s Jimom Carreym Blbý a blbší. Green Book zároveň bodovala v kategórii najlepší pôvodný scenár a naprázdno neodišiel ani Mahershala Ali. Ten získal Oscara za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe. V rovnakej kategórii zvíťazil aj pred dvoma rokmi s filmom Moonlight. Tri ceny rovnako ako Green Book za najlepšiu hudbu, kostýmy a výpravu si odniesla aj „komiksovka“ Čierny panter.

Konajme správne

Prestížnu pozlátenú sošku Oscara si odniesol za najlepší adaptovaný scenár Spike Lee spolu s Davidom Rabinowitzom, Charliem Wachtelom a Kevinom Willmottom. „Ani sa nepokúšajte púšťať prekliate stopky,“ rázne otvoril svoj príhovor šesťdesiatjeden­ročný Afroameričan po tom, ako sa na pódiu radostne doslova zavesil na herca Samuela L. Jacksona, ktorý otvoril obálku a s úsmevom ohlásil režisérovo meno. Lee s Jacksonom spolupracoval na šiestich filmoch. Pre režiséra ide o prvý oscarový zárez za celú kariéru. Prvýkrát nominovaný bol už v roku 1990 za svoje najznámejšie, dnes už kultové, dielo Konaj správne, zaoberajúce sa rovnako ako BlackKklansman rasizmom.

„Február je mesiac, v ktorom si pripomíname históriu černochov. Pred štyristo rokmi, v roku 1619 boli naši predkovia privezení ako otroci z Afriky do Ameriky. Pracovali denne aj v noci na poliach. Moja stará mama vyštudovala, hoci jej rodičia boli otroci. A pomohla aj mne k tomu, aby som absolvoval vysokú školu v New Yorku. Chcem sa poďakovať našim predkom a tiež tým, čo prežili genocídu či pôvodným obyvateľom tejto krajiny. Blížia sa prezidentské voľby a mali by sme sa preto všetci zmobilizovať a spraviť morálne rozhodnutie, vybrať si medzi láskou a nenávisťou. Konajme správne, “ vyzval režisér divákov v sále, pričom odkázal na svoj spomínaný film z deväťdesiatych rokov a zožal silné ovácie postojačky.

Okrem angažovaných prejavov nechýbali ani tie emotívne a mierne uslzené. Postarali sa o ne najmä Regina Kingová, ocenená za film If Beale Street Could Talk, Rami Malek alebo Olivia Colmanová, ocenená za Favoritku. Večer obohatili aj herec Bradley Cooper so speváčkou Lady Gaga, ktorí zaspievali naživo pieseň Shallow z filmu Zrodila sa hviezda. Tá zároveň zvíťazila v kategórii najlepšia pieseň. Oscara napokon získal aj v hlavných kategóriách ignorovaný Prvý človek Damiena Chazellea za najlepšie vizuálne efekty. Najlepším animovaným filmom sa stal najnovší Spider-Man s podtitulom Paralelné svety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Spike Lee #Alfonso Cuarón #Bohemian Rhapsody #Roma #Green Book #Oscary 2019 #Peter Farrelly