Favoritka nevyhrala, zvíťazila Favoritka. Colmanová snívala o Oscarovi s metlou v ruke

Keď sa už zdalo, že Favoritka Yorgosa Lanthimosa, ktorá mala desať nominácií, odíde domov možno bez ceny, nastalo jedno z najväčších prekvapení oscarovej noci. Sošku v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe si za postavu kráľovnej Anny v Lanthimosovej príznačne bizarnej historickej snímke odniesla Olivia Colmanová.

26.02.2019 09:18
Olivia Colmanová Foto: ,
Olivia Colmanová si odniesla sošku v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe za postavu kráľovnej Anny vo filme Favoritka.
debata

Favoritkou medzi herečkami bola podľa stávkových kancelárií Glenn Closeová s úlohou vo filme Žena švédskeho režiséra Björna Rungeho. Hrá manželku nositeľa Nobelovej ceny za literatúru, ktorá cestou na odovzdávanie cien rekapituluje svoj život. Britský Guardian jej výkon označil za životný. Nestačilo.

Video

Prekvapenie to bolo iba relatívne. Kurzy na víťazstvo Colmanovej či Lady Gaga za postavu speváčky v romanci Zrodila sa hviezda totiž príliš nezaostávali. Aj v odhadoch odborníkov sa Colmanovej výkon ako hodný Oscara neskloňoval až tak zriedka.

„Kedysi som pracovala ako upratovačka a milovala som tú prácu. Vtedy som strávila naozaj množstvo svojho času tým, že som si predstavovala tento moment,“ hovorila Colmanová v ďakovnej reči. Jej prejav patril k najmilším momentom večera. „To je úžasné! Mám Oscara!“ habkala viditeľne dojatá herečka. „Glenn Closeová, bola si mojím idolom taký dlhý čas a nechcela som, aby to dopadlo takto, myslím si, že si úžasná,“ hovorila na pódiu Colmanová.

Pre Glenn Closeovú to mal byť triumfálny večer. Svet podľa Garpa (1982), Osudová príťažlivosť, Nebezpečné známosti (1988) – to všetko sú filmy, za ktoré bola Closeová na Oscara nominovaná, no soška sa jej neušla. Keď sa v roku 2012 Closeová o prestížnu sošku uchádzala šiesty raz, opäť mala smolu. Alberta Nobbsa – ženu, ktorá roky predstiera, že je mužom, stvárnila síce bravúrne. Na Oscara však vtedy nominovali aj Meryl Streepovú s filmom Železná lady. Streepová mala už dvoch Oscarov. Jedného za Kramerovú versus Kramer (1979) a druhého za Sophiinu voľbu (1983). Po nej pre ňu nasledovalo rekordných 12 nepremenených nominácií, až kým s postavou Margaret Thatcherovej neprišla šťastná trinásta. Glenn Closeovej však „magická“ siedma nominácia šťastie nepriniesla.

Olivia Colmanová je v Británii roky známou herečkou. Do povedomia divákov sa dostala vďaka postave Sophie, ktorú „tajne“ miluje jeden z dvojice protagonistov populárneho uleteného sitkomu Peep Show (2003). Dvojicu zvláštnych spolubývajúcich stvárňujú David Mitchell a Robert Webb a spoločne s nimi sa objavovala v rôznych úlohách aj v ich skečových šou. Popularitu jej v rovnakom čase priniesla ďalšia komediálna rola Harriet z oddelenia ľudských zdrojov v nemocničnom sitkome Green Wing (2004). Účinkovala aj v množstve ďalších seriálov. V poslednom čase to boli napríklad kriminálka Broadchurch, v ktorej stvárnila policajtku, Bedári, v ktorých hrá pani Thenardierovú či ešte neodvysielaná tretia séria The Crown. V nej nahradí Claire Foyovú v úlohe Alžbety II.

Colmanovej sa popri práci v televízii a divadle však nevyhýbali ani filmové ponuky. Zahrala si policajtku v Jednotke príliš rýchleho nasadenia (2007), hlavnú úlohu predavačky v najlepšom britskom nezávislom filme roka 2011 Tyranosaurus, ktorý jej vyniesol aj cenu z festivalu Sundance. V Železnej lady hrala dcéru Margaret Thatcherovej a Kenneth Branagh jej zveril jednu z úloh v najnovšom spracovaní Vraždy v Orient Exprese.

S Lanthimosom Colmanová spolupracovala už na jeho snímke Homár (2015). Stvárnila v nej manažérku hotela, v ktorom majú nezadaní ľudia 45 dní na to, aby si našli partnera. Inak ich premenia na zviera.

Keď sa jej The New York Times pýtal na proces, ktorým vytvára svoje postavy, ospravedlňovala sa, že žiadny nemá. „Veľa som jedla, aby som pribrala, počíta sa aj to?“ povedala o postave kráľovnej Anny herečka, ktorú denník v článku označil za najobyčajnejšie neobyčajné stvorenie, ktoré môžete stretnúť.

Oscar 2019: Zľava ocenení v hereckých...
Oscar 2019 - Rami Malek získal Oscara v...
+16Oscara pre najlepší cudzojazyčný film získala...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Yorgos Lanthimos #Olivia Colman #Favoritka #Oscar 2019