Boj Kremničanov s ťažobnými firmami zachytáva nový film

Dokumentaristi Zuzana Piussi a Vít Janeček nakrútili film Obliehanie mesta, v ktorom sledujú boj občanov, radnice a ťažobných firiem v Kremnici a jej okolí a mapujú snahy tamojších aktivistov a environmentalistov o záchranu vzácnych druhov rastlín a zvierat.

26.02.2019 12:02
Siege photo old gold mine Foto:
Ukážka z dokumentu Obliehanie mesta.
debata

„Na Slovensku ťažia iba súkromné spoločnosti a dobývací priestor stojí firmu toľko, čo prenájom stánku na vianočných trhoch. Sme v podstate klondajk. Vo filme vidíme firmu, ktorá sľubuje v lome vybudovanie extrémneho lyžovania či divadlá, ale zamlčuje všetko ostatné, výrub lesa, prašnosť, hluk, znečistenie vody, odkaliská, ale aj samotné nebezpečenstvo kyanidu,“ povedala Zuzana Piussi.

Filmárku pritom najviac zaráža, že človek, ktorý chce brániť prírodu, paradoxne nebojuje najviac so súkromnou firmou, ale so štátnymi orgánmi, banským úradom, ministerstvom životného prostredia a inými úradmi, ktoré podľa jej slov firmám podpíšu všetko, aby mohli beztrestne devastovať prírodu. „Občan vo voľnom čase píše, chodí po úradoch, zisťuje, odvoláva sa a prosí, on je ten, kto musí dokazovať život vzácnej mäsožravej rastlinky, salamandry a vtákov, ktoré hynú pri ťažbách a ktoré úradníci nevidia,“ zdôraznila.

Film však podľa Janečka nemá byť len kronikou zápasu o to, či sa v jednej konkrétnej lokalite bude ťažiť alebo nie. „Šlo nám o to, filmom z nadhľadu aj odstupu ukázať, ako vyzerá v realite stret ľudí, ktorí prirodzene zastupujú perspektívu bývania a bežného života v danom meste s ľuďmi, ktorých perspektívou je využiť užší potenciál danej lokality. V tomto prípade ide o ťažbu zlata a bentonitu,“ uviedol režisér.

Piussi s Janečkom pritom zachytili príbeh, ktorý stále nie je ukončený. Nástupnícka spoločnosť vlastniaca dobývací priestor doručila koncom minulého roka kremnickej samospráve žiadosť o súhlas s vykonávaním banskej činnosti na území mesta, ktorú síce kremnická radnica zamietla, no v riešení je už nová surovinová politika, ktorá hrozí vylúčením samospráv z rozhodovacích procesov. „Ak ju schvália, budeme ťažobným rajom pre všetky zahraničné spoločnosti, z ktorých nemá štát žiadny zisk, pretože banský zákon sa na Slovensku nezmenil 60 rokov. Vo filme vystupuje aj právnik Jozef Šuchta, ktorý túto problematiku sleduje do hĺbky a usiluje sa o zlepšenie v tejto oblasti,” uzavrela Piussi.

Snímka bude mať premiéru na Festivale dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět, v rámci ktorého ho uvedú v Českej súťaži 7., 12. a 16. marca. Následne film čakajú premietania po českých regiónoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnica #Zuzana Piussi #dokument #Obliehanie mesta #Vít Janeček