Zomrel český herec a filmový producent Jiří Pomeje

Vo veku 54 rokov podľahol rakovine český herec a filmový producent Jiří Pomeje. Informuje o tom portál Expres.cz, ktorému to potvrdil hercov kamarát Pavel Pásek. Bol známy najmä z filmovej série Playgirls alebo Andělské tváře. Rodák z Českých Budejovíc podľahol rakovine hrtana, na ktorú sa dlhé mesiace liečil.

26.02.2019 19:11 , aktualizované: 19:55
Herec a producent Jiří Pomeje na archívnom zábere. Foto: ,
Herec a producent Jiří Pomeje na archívnom zábere.
debata (3)

Pomejemu diagnostikovali rakovinu v apríli 2017, keď mu počas operácie polypu na hlasivkách objavili zhubný nádor. Operácii hrtana sa snažil pôvodne vyhnúť a rakovinu sa pokúsil poraziť hladovkou. Nejedol 42 dní, napokon sa však objavili ďalšie komplikácie a začiatkom minulého roka mu odobrali hrtan aj hlasivky. Neskôr mu počas kontroly bedier zistili, že rakovina zasiahla aj kosti. Posledné týždne svojho života strávil v špecializovanej nemocnici Na Pleši.

Herec Jiří Pomeje sa od mladosti venoval tancu, z toho desať rokov aj súťažne. Vo filme sa objavil už počas štúdia na pražskej Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU). Niekoľko snímok potom aj sám produkoval.

Svoje pohybové nadanie predviedol Pomeje v balete Bachčisarajská fontána. Ako producent sa podieľal na filmoch Z pekla šťastie (1999), Z pekla šťastie 2 (2001) alebo trilógii Kameňák z rokov 2003 až 2005 režiséra Zdeňka Trošku. Okrem toho produkoval aj romantickú drámu Andělská tvář (2001), v ktorej si tiež zahral. Ako herec sa predstavil napríklad aj v snímkach Muka obraznosti (1989), Tichá bolest (1990), Playgirls (1995) alebo Playgirls II (1995).

Pomeje pracoval aj pre televíznu stanicu Prima a venoval sa aj dabingu. Svoj hlas prepožičal akčným hrdinom, najmä Jeanovi-Claudovi Van Dammovi.

V minulosti bol ženatý s herečkou Michaelou Kuklovou či zosnulou speváčkou Ivetou Bartošovou. S treťou manželkou Andreou má dcéru Annu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Jiří Pomeje