Filmové premiéry: Príbeh autorky erotických románov aj druhé hororové narodeniny

Od tohto týždňa si diváci v slovenských kinách môžu pozrieť životopisnú snímku Colette: Príbeh vášne, road movie o dôstojnosti Yomeddine či komediálny horor Všetko najhoršie 2.

28.02.2019 16:00
Colette Foto: ,
Herci Dominic West a Keira Knightley vo filme Colette: Príbeh vášne.
debata

Colette: Príbeh vášne

Fascinujúci príbeh ženy, ktorá svojimi erotickými románmi šokovala parížsku spoločnosť v prvej polovici 20. storočia. V úlohe slávnej francúzskej spisovateľky Sidonie-Gabrielle Colette sa predstaví Keira Knightley. Jej romány odzrkadľovali pozorovacie schopnosti, dialógy a intímny štýl. Premietla do nich svoj život, pocity, sklamania a túžby. Je jednou z mála autoriek, ktoré v plnosti odhalili svoje vnútro, bez ostychu, rozpakov a predsudkov.

Yomeddine

Bešaj žije v koptskej kolónii pre leprotikov, kam ho ako dieťa umiestnila jeho rodina. Má tu manželku a prácu, ktorá spočíva v zbieraní vecí na smetisku. Keď manželka umrie, ostáva starnúcemu mužovi v srdci len veľká prázdnota a naliehavá nutnosť niečo zmeniť. Rozhodne sa k riskantnému podniku – so svojím oslom a rozhrkanou károu sa vydáva na cestu, na ktorej konci, ako Bešaj dúfa, sa stretne s otcom. Pre muža so zohaveným telom predstavuje podobný podnik životnú výzvu, ktorú mu uľahčí spoločník, malý chlapec s nezabudnuteľným menom Obama. Yomeddine je road movie o dôstojnosti a odvahe prijať inakosť, ktorá sa na prvý pohľad môže zdať ohavná.

Všetko najhoršie 2

Vysokoškoláčka Tree bývala strašná mrcha, kým ju osud nepotrestal tým, že ju nútil opakovane prežívať rovnaký deň, na ktorého konci ju brutálne zabije chlap v maske maskota jej univerzity. Každodenné krviprelievanie skončilo až vo chvíli, keď Tree odhalila identitu páchateľa (spolubývajúcej Lori, ktorá ju už nedokázala vystáť) a poslala ho na večnosť.

Medzitým sa z mrchy stala priateľská bytosť verne milujúca spolužiaka Cartera, ktorý jej v boji proti vraždiacej časové slučke pomáhal. Žili by spolu asi šťastne až do smrti, keby nedošlo k sérii nešťastných príhod končiacich tým, že sa Tree opäť prebudí v deň svojich narodenín. Pár šťastných prežitých týždňov sa rozpustilo ako para nad hrncom a jedinou istotou, ktorú Tree má, je smrť, ktorá na ňu večer čaká. Ponúka sa jednoduché riešenie – skočiť za Lori, vyškrtnúť ju zo života a vrátiť ten svoj do normálu. Keď však Tree Lori nájde, zistí, že jej spolubývajúca je mŕtva. Niečo sa zmenilo… V snahe vrátiť všetko do normálu príde Tree veľmi skoro na to, že existujú aj horšie veci ako každodenné umieranie.

Čo sme komu zase urobili?

Claude a Marie Verneuilovi, milovníci starého dobrého Francúzska a teda aj správni malomeštiaci, sa tak trochu s ťažkým srdcom zmierili s tým, že sa ich dcéry vydali za mužov rozličných pôvodov a podarilo sa im prekonať všetky ich zakorenené predsudky. Ale teraz čelia novej kríze. Ich štyria švagrovia Rachid, David, Chao a Charles sú odhodlaní z rôznych dôvodov opustiť Francúzsko. Ale ako k tomu prídu práve Cloude a Marie Verneuilovi? Ich obavy, že sa z ich blízkosti rozbehnú po celom svete dcéry aj vnúčatá, ich vedie k vymýšľaniu najrôznejších dôvodov ako ich vo Francúzsku všetkých udržať. A to najlepšie tak, že im dokážu, že Francúzsko je tou najúžasnejšou krajinou na svete. A to aj napriek tomu, že na ňu obaja do tejto chvíle s veľkou chuťou nadávali.

debata chyba
Viac na túto tému: #Keira Knightley #horor #filmové premiéry #road movie