Televízne tipy Pravdy: Púť po Indii, nesmrteľný príbeh Jany Eyrovej aj Pí a jeho život

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 28. februára do 1. marca. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

01.03.2019 14:00
Jana Eyrová Foto:
Charlotte Gainsbourg a William Hurt vo filme Jana Eyrová (1996).
debata

Piatok 1. 3.

Orol Eddie, JOJ, 20.35
Ktorýsi divák píše, že na tejto americkej športovej komédii je najvtipnejšie, že sa to fakt stalo. V roku 1988 sa naozaj na olympiáde v Calgary zišli bobisti z Jamajky a jediný, a preto najlepší, britský skokan na lyžiach. Vrelo odporúča pozrieť si reálneho skokana Michaela Edwardsa na YouTube, pretože je vraj ešte väčší exot, než ako ho ukazuje film.

Ako dym, ČT2, 23.30
Film režisérky Jane Campionovej má hviezdne obsadenie (Kate Winsletová a Harvey Keitel) a pozoruhodný námet: Mladá krásna žena putuje po Indii a hľadá dobrodružstvo. Stretne gurua, ktorý má však v hlave viac než samé Písmo sväté. Túto novinku sa dozvedá jej rodina a obávajúc sa najhoršieho, posiela mladého nájomného zvodcu, aby ju priviedol naspäť. Kate je odhodlaná zvrátiť jeho poslanie, rozhodnutá využiť svoju ženskosť. Posadnutosť má i druhú tvár. Nič nie je sväté a pokušenie je všetkým. Nuž, znie to uletene. A kohosi pobúrilo, ako môže šesťdesiatročný Keitel (film je z roku 1999) hrať „nájomného zvodcu“. Asi si to treba pozrieť.

Sobota 2. 3.

Pí a jeho život, JOJ Plus, 20.10
Aj v tomto filme, tentoraz od Anga Leeho, sa vyskytne India. Hlavný hrdina Pí totiž vyrastal v indickej zoo, ktorú založil jeho otec. Lenže rodina sa presťahuje do studenej Kanady, a to aj s niektorými zvieratami. Keď však vypukne búrka, potopí nákladnú loď, na ktorej sa Pí s rodičmi a bratom plaví. Chlapec sa ocitne v záchrannom člne uprostred oceánu – okrem neho je tu ešte poranená zebra, hyena, samica orangutana a bengálsky tiger menom Richard Parker. Ako dopadne neskutočná plavba a strastiplná púť k pevnine? V pozoruhodnom farebnom dielku nechýba ani rola pre Gérarda Depardieua.

Nedeľa 3. 3.

Dom, FilmBox, 19.55
Vraj je to nenápadný francúzsky film o nenápadných ľuďoch, ktorých zachytáva v reálnych, no zlomových životných situáciách. Mala opustí manželka a chystá sa rozvod. Deti s ňou odídu na dovolenku a Malo zostane doma sám a v depresii. Jeho kamarát Rémi ho vytiahne na párty na vidiek a na spiatočnej ceste náhodou natrafia na dom v dražbe. Dom sa stane Malovou obsesiou, do ktorej si premieta všetky svoje stratené túžby a sny…

Zlatíčka pre každého, Film Plus, 20.30
Film z roku 2001 o hollywo­odskych hviezdach plný hviezd, ktorý sa podľa kohosi nevie rozhodnúť, či chce byť romantickou snímkou alebo satirou. V každom prípade sa však na Catherinu Zeta-Jones v hlavnej úlohe dobre pozerá a aj John Cusack ako jej neurotický manžel je vraj výborný. A vo vedľajšej úlohe nechýba Julia Roberts, ktorá ju vraj uprednostnila pred hlavnou rolou!

Jana Eyrová, ČT2, 22.00
V ponuke je aj klasika od Charlotte Brontëovej tiež nabitá hviezdami – vo filme z roku 1995 hrajú Charlotte Gainsbourgová, William Hurt, Joan Plowrightová, Anna Paquinová, Geraldine Chaplinová…

Pondelok 4. 3.

Ja som noc, HBO, 20.30
HBO prichádza s americkým seriálom inšpirovaným skutočnosťou – je o dospievajúcej Faune Hodelovej, ktorej sa matka po pôrode vzdala. Fauna vyrastá blízko nevadského Rena a vedie pohodlný život, ale potom začne pátrať po tajomstvách zo svojej minulosti. Spolu so skrachovaným novinárom (Chris Pine) sa vydajú po zlovestných stopách hollywoodskych sexuálnych zločinov aj nevyriešenej vraždy herečky prezývanej Black Dahlia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kate Winslet #Jana Eyrová #Charlotte Brontë #televízne tipy